Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Отвратителните рими“ на Роалд Дал – прът в колелото на щастливия край

Как хепиендът на Пепеляшка и Златокоска „катастрофира“ в книгата на британския хуморист

Снимка: https://www.bookcorner.eu
„Мислите, че знаете тази приказка добре. Но грешите. Истинската ще ви потресе.“ Така започват „Отвратителните рими“ на британския писател хуморист Роалд Дал. Илюстрациите в книгата и този път са на Куентин Блейк, чийто почерк е разпознаваем за ценителите на творчеството на автора.

В тънката, но съдържателна книжка, която отскоро е на българския пазар, намираме шест от най-известните приказки, разказани по необичаен начин. „Изотопия“ пристъпи в хапливия свят на Дал, където Червената шапчица и Пепеляшка накрая не „заживяват щастливо до края на дните си“.

„Със Златокоска постъпва най-зле. Направо я съсипва“, казва ни Сиана Колибарова от издателството, което публикува „Отвратителните рими“ на Роалд Дал на български, както и други негови книги. Златокоска добре, но да надникнем само за малко в историята за Пепеляшка:

Царяло напрегнато очакване навред.

Коя ли девойка ще извади късмет?

Самата пантофка големичка била.

(Притежателката й имала едри стъпала.)

Също така намирисвала зле.

(Очевидно девойката имала потни нозе.)

Стекли се желаещи от всички страни,

Хиляди я пробвали, но уви!

При Грозните сестри пристигнали тогава.

Едната нахлузила пантофката веднага.

Втрещен принцът викнал: „О, зла беда!“

Сестрата възкликнала: „Да! Става ми! Ура!

За мен да се ожениш трябва сега!“

Блед като платно принцът промърморил:

„Няма да я бъде тая! Искам да си ходя.“

„Не си го помисляй! Даде клетва!

Вече не можеш от нея да се отметнеш!“

„Отсечете й главата!“, принцът наредил.

И един придворен на мига се подчинил.

Принцът заявил с усмивка на лице:

„Без глава изглежда дори по-добре.“


„Роалд Дал е изключителен гений. Децата го обожават, точно защото казва истината“, казва Сиана. За нея е по-добре да се възпита поколение, което не вярва в принцеси, а в една такава Пепеляшка. „Това е и правилен подход за възпитание - да казваш истината на детето си.“

„Фантазията винаги е много по-интересна от действителността“.

Обръщаме внимание на умелата игра на Дал с фикцията и реалността. А Сиана подчертава: „Сякаш това, което четеш, не ти се струва измислено, а се случва точно тук, до теб. Всъщност децата си представят магически свят, който им изглежда абсолютно реален и достижим, в който те могат да участват.“

Как обаче изглежда истинският свят на Роалд Дал - неговият реален живот? Журналистът от Би Би Си Доналд Стърок успява да надникне там. Той е и автор на официалната биография на писателя - „Разказвачът“.


„Много преди да започне да пише биографията му, той е правил интервю с Дал. Смятал го е за безгрижна личност, за бохем. Истината обаче е, че Роалд Дал е имал много строг и стриктен режим на писане“, разкрива ни Сиана. Всеки ден по четири часа писане - от 10 до 12 ч. и след това от 16 до 18 ч. Любопитен детайл е, че до края на живота си Роалд Дал така и не се научава да пише на пишеща машина, писал е с моливи НВ. Книгите си британският автор създава в малка колибка в двора на дома си, а не в кабинет, с какъвто разполагат повечето писатели. Различен и ексцентричен не само в книгите си, но и в живота. Виждаме го и в самия край на „Отвратителни рими“. Няма да ви го издаваме, ще си го прочетете сами."

А пък ние от „Изотопия“ потвърждаваме, че в „отвратителността“ на тези рими има красота, която хич не е толкова отвратителна.

Убедете се с ушите си, като чуете целия ни разговор за книгата на Роалд Дал в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Съпрузите Гергана и Акил водят битка с институциите, за да живеят заедно

Историята на една българка и един пакистанец, борещи се за правото да живеят заедно с детето си в България, е обект на съдебни спорове от години. След многократни откази от българското посолство в Пакистан да издаде виза на мъжа, той е принуден да предприеме дълго и опасно пътуване извън закона до страната ни. Успява да стигне до Гърция, където е..

публикувано на 20.10.20 в 16:06
Любомир Данчев/вляво/ и Марин Павлов / вдясно /

Бездомникът, подпалил Тютюневите складове: Добър човек ме намери и вече виждам бъдещето си

„Една вечер гледах по телевизията репортаж за бездомен човек, който запалил сградата на тютюневите складове в Пловдив. Казах си, този човек за що не взема да му помогна . Свързах се с журналистите от телевизията и после се срещнах с него“. Това разказа в предаването „Преди всички“ Марин Павлов, един от бившите кметове на несебърското..

публикувано на 20.10.20 в 12:35

На разходка из света с хроника от интересни и любопитни истории

На Седмицата на модата в Торино бяха представени 26 маски, създадени от затворници от Сърбия . Те също така са автори на дизайна. Осъдените са са преминали и обучение с подкрепата на германската неправителствена организация "Help". Целта е да им се помогне да намерят работа след като излежат присъдите си. Британският принц Уилям..

публикувано на 19.10.20 в 15:30

Стотици хора от цялата страна помагат на семействата от Разлог, чиито къщи изгоряха

Стотици хора от цялата страна се отзоваха на призива за помощ към семействата, чиито скромни къщи изгоряха напълно при пожар в ромската махала в Разлог преди месец.   Почти всеки ден живеещите в квартала се събират в своя храм - Българската божия църква. Обсъждат всичко с пастора си, вярват му и търсят помощ, но преди това помагат на..

публикувано на 19.10.20 в 14:41
Кадър от филма

"Осъдени души" – христоматия за съвременните кинаджии

Навършиха се 45 години от премиерата на филма „Осъдени души“ на режисьора Въло Радев.  Само  за две години от излизането си на екран филмираният роман е гледан от над 3 милиона зрители , което за мащабите на България от онези години, пък и сега, е безспорен успех.  Авторът на музиката е Митко Щерев. Това е шестият и предпоследен..

публикувано на 19.10.20 в 14:33
Община Златоград

От храна за зимата или от млади лекари се нуждае болницата в Златоград

Призивът на общинската болница в Златоград за събиране на хранителни продукти, дърва за огрев, парични дарения и лични предпазни средства във връзка с пандемията бе възприет нееднозначно. Апелът за дарителската кампания дойде от социалните мрежи. Имаме нужда от всичко, декларира д-р Людмил Личев, управител на многопрофилната болница за..

публикувано на 19.10.20 в 11:20
Снимката е илюстративна

Може ли италиански тийнейджър да бъде провъзгласен за светец

„Карло Акутис е блажен: един обикновен младеж, превърнал се в модел на святост". Това е заглавието, което избира авторът на репортажа от месата по беатификация на 15-годишния италиански тийнеджър. Репортажът е публикуван на интернет страницата на Радио Ватикана. Компютърният гений, посветен на Христовата вяра, както го описват неговите..

публикувано на 19.10.20 в 10:31