Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Туристическият съюз и хижар в спор за "Амбарица"

Дългове спъват разбирателството между съюза и стопаните на хижата

Снимка: БГНЕС
Сдружение „Планинска школа Амбарица“ алармира, че Българският туристически съюз възнамерява да прекрати сключеното помежду им споразумение за стопанисване на хижа "Амбарица" в Троянския балкан. Туристическият съюз получава хижата за стопанисване и експлоатация в името на социалния туризъм с постановление на Министерския съвет през 1957 година.

Сдружението наемател не е изплащало своите наеми от 2016 година и има натрупани задължения, надхвърлящи 30 хиляди лева, мотивират се от Българския туристически съюз. По силата на договор, сключен между двете страни на 2 април 2014 година, след изтичането на определен гратисен период, сдружението е имало задължението да изплаща месечна наемна вноска в размер на минималната работна заплата за страната.

Хижарите с предизвестие да освободят хижата

Преди 2 седмици наемателите получават писмено уведомление, че незабавно трябва да освободят хижа "Амбарица", заради: "некоректно изпълнение от страна на наемателя", обясни председателят на Българския туристически съюз доц. Венци Росманов.

Емилия Гатева  Снимка: БГНЕС

От своя страна хижарят Емилия Гатева заяви по "Хоризонт", че в хижата са инвестирани средства на стойност 74 хиляди лева под формата на ремонти и оборудване.

"Когато сключихме договора, още в началото беше ясно, че за да заработи нормално хижата са необходими ремонти - освен в сградата, и за обзавеждане, защото там липсваха много неща, които са необходими. Няма икономическа логика в това. Няма хижа в района, наемателят на която да извършва хем всички ремонти, хем да плаща наеми, текущи поддръжки", казва Емилия Гатева.

Наемите не могат да бъдат опростени

В отговор доц. Росманов изтъква, че по силата на сключения договор, в края на декември 2015 година е изтекъл гратисният период, в който от наемателя не се е изисквало да плаща наем. Считано от януари 2016 година, сдружението е трябвало да изплаща месечен наем.

"Тези пари не могат да бъдат опростени. Договорите трябва да се четат внимателно, а пък изпълнението им е задължително. В договора пише, член 5: след изтичане на договора извършените инвестиции под формата на подобрение и ремонти остават в полза на наемодателя и не подлежат на възстановяване. Няма клауза в договора, където да пише, че средствата, които са вложени, компенсират или опрощават наемите", подчерта Венци Росманов.

Заинтересованите страни са провели няколко срещи и в присъствието на областния управител на област Ловеч, но консенсус не е бил постигнат.

Подозрения, че се търси нов стопанин на "Амбарица"

Междувременно Емилия Гатева изрази съмнение, че под претекста за неизплатени наеми, Туристическият съюз иска да смени лицето, стопанисващо хижата:

"Те просто искат друг да стопанисва хижата. Истината е, че дори те нямат право да взимат тези наеми. Това от тяхна страна е закононарушение, защото имотът им е предоставен за безвъзмездно ползване, за развитие на социален туризъм. И те,  събирайки наем, без да са упълномощени всъщност от областния управител, изземват чужди права", коментира Емилия Гатева.

Туристическият съюз също обременен от дългове

В отговор доц. Росманов поясни, че лицата, стопанисващи обектите на Българския туристически съюз, се избират с конкурс и трябва да покриват определени критерии, затова не може да се говори за фаворити.

Снимка: БГНЕС

"Наемите отиват в касата на Българския туристически съюз и се разпределят за нуждите на всички обекти, за дейност, за маркировка и за подслон. От 2011 година Българският туристически съюз не е получил средства от държавата, защото в годините е натрупал дългове, които трябва да бъдат възстановени в сериозна сума. Ние влязохме във връзка с представителите на държавата в лицето на министър Кралев и уточнихме, че този въпрос трябва да бъде изчистен, в резултат на което нашият съюз трябва да получи лиценз, какъвто няма от три години", допълни Венци Росманов.

От Туристическият съюз заявиха, че ако Емилия Гатева изплати натрупаните към съюза задължения, сътрудничеството ще бъде подновено и нейното предложение за стопанисване на хижата ще бъде преразгледано.

Темата може да проследите и в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Иван Чалъков: Около 40% от пробите за коронавируса са компрометирани

„ Кой може да провери бройката на обявените заразени от коронавируса?... Срещу всички, които сме на друго мнение, се изправи една вирусологична полицейска бухалка. Тази бухалка я държат чиновници, хора, които нямат нищо общо с проблема. Този мач го играем всяка година. 47 години и 23 дни ми е работното време непрекъснато досега“. Това каза пред БНР..

публикувано на 25.09.20 в 14:32
Проф.Петър Маринов

Проф. Петър Маринов: Депресивните и тревожните разстройства бележат ръст

„ Болката е най-фундаменталният въпрос на медицината и трябва да се разглежда интердисциплинарно “, коментира в предаването „Преди всички“ , председател на Асоциацията на експертите по психично здраве, във връзка с конференцията на тема "Болката", с която ще бъде отбелязана 20-годишнината от основаването на Колегиума на частната психиатрия. Ще..

публикувано на 25.09.20 в 10:02

Готви се нов регламент за ограничен достъп на автомобили до Рилските езера

Сезонът по Седемте рилски езера приключва и от общината в Сапарева баня, и от наемателите на хижи и туристически обекти, от агенциите отчитат сериозен спад на туристите по циркуса. Заради пандемията от Covid-19, от въведените ограничения, дори и заради по-лошото време през юли посещаемостта е около 30%, сравнено с предишните години . Ако..

публикувано на 24.09.20 в 14:06
Николай Брънзалов

Д-р Николай Брънзалов: В училищата няма да има сериозни огнища, ако се спазват мерките

„За  да има ефект като общ имунитет в обществото от противогрипните ваксини, трябва да има покритие от около 75% от българското население, а ние сме много далече от това", коментира в предаването „Преди всички“ д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на Българския лекарски съюз. „Имаме уверение, че за възрастните хора над 65 години са..

публикувано на 24.09.20 в 08:40

Даниел Фройнд: Еврофондовете не водят до добруване на хората, а до корупция за отбран елит

„ Не можем да оправим проблемите на България от Брюксел, но поне можем да обединим сили ." Това каза пред БНР Даниел Фройнд, съпредседател на Антикорупционната интергрупа в Европейския парламент и депутат от Германия от групата на „Зелените“. Фройнд ще участва на предстоящия дебат за България в европарламента на 5 октомври и ще сподели..

публикувано на 23.09.20 в 09:44

Д-р Стойчо Кацаров: Виждам риск не в коронавируса, а в хаоса в образованието

„Наблюдава се един хаос в това как продължава учебният процес, когато се открият носители на коронавируса от учители или ученици “, каза в предаването „Преди всички“ д-р Стойчо Кацаров, председател на Управителния съвет на Център защита правата в здравеопазването. „Аз виждам риск не толкова от разпространението на коронавируса, а риск от хаоса..

публикувано на 23.09.20 в 09:01

Достена Лаверн: Ситуацията е на узряване, нека не бъдем нетърпеливи

Културният антрополог Достена Лаверн има нова поетична книга . „Сонети на пеперудата“ е петата ѝ стихосбирка и включва диск и илюстрации. „ Това е плод на музикално-поетичен спектакъл . Всеки стих и всяка дума е свързана с музикална стъпка“, разказа авторката в предаването „12+4“. „Сонети на пеперудата“ е посвещение на хората, „..

публикувано на 22.09.20 в 16:18