Доц. Боряна Игова: Не ни прави впечатление, когато политици се държат хулигански

Снимка: БГНЕС

Темата за расизма отдавна се неглижира в българското общество, това е сериозен проблем, който изкристализира на един футболен мач, заяви пред БНР доц. Боряна Игова, преподавател по философия на спорта в НСА.

„Искам да обърна внимание, че това се случи точно сега и това е способността на спорта именно да показва къде са проблемите, а на нас не ни прави впечатление, че политици се държат хулигански в национален ефир, не ни прави впечатление, че скинари бият малцинствени групи и деца, а изведнъж това стана проблем, след като се видя на стадиона и веднага бе наказано, имаше международен отзвук“, каза доц. Игова в предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“.

Тя цитира анализатора Маршал Маклуън, според когото това, което се случва днес в играта, утре ще се случи в обществото, можем да видим един микромодел на обществото на стадиона.

„Но на стадиона има наказания, санкции, а в обществото оставаме нещата без съответната намеса“, подчерта доц. Игова.

„Тези хора (футболните хулигани) не са свързани с футбола, те са просто хулигани, в повечето случаи платени, а в известна степен са и жертва на тези, които ги използват и е много по-важно да разберем кои са тези, които им плащат, за да правят зулуми, отколкото да сочим с пръст шепа хора“, каза още тя.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.