Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов екранен прочит на историята, посветена на аутсайдера антигерой

Човешкото лице на Жокера

Хоакин Финикс сваля 23 килограма за култовата роля

Хоакин Финикс като Жокера
Снимка: Niko Tavernise / WARNER BROS

След множество противоречиви реакции от фенове и критици стана ясно, че новият филм на Тод Филипс, посветен на един от най-култовите комиксови злодеи – Жокера, е истински световен хит. Лентата две седмици е на върха в бокс офиса, а вече се спряга и за големите филмови награди, номинациите за които предстоят скоро. 

Това е първият филм, който показва един по-човечен Жокер. Личност, бореща се със своите демони, разказват за „Изотопия“ операторът и монтажист Милен Колев и блогърът и кинолюбител Светослав Богданов.

„Този Жокер е човек, който се бори да се впише в обществото. Въпреки опитите, разбира, че живее в неморален и брутален свят“, пояснява Милен. „Персонажът страда от патологичен смях. В най-неподходящите моменти изпада в бурен, неконтролируем смях“, допълва Светослав.

Артър Флек, както е истинското име на новия екранен Жокер, има редица проблеми. Един от тях служи за основа на филма.

Филм за самотата и представата на другите за нас

Това е и филм за самотата, казва още Милен, има хора като героя във филма и те се мъчат всеки ден да се впишат в обществото, но и да бъдат себе си по някакъв начин. А Светослав цитира реплика от филма: „Хората очакват да се държа така, сякаш нямам проблем. Аз всъщност имам.“

Хоакин Финикс, както почти във всеки негов филм, е по-различен от всичко, в което сме го гледали, твърди Милен. Светослав обяснява кои са ключовите трансформации, през които актьорът преминава.

„Той сваля 23 килограма за няколко месеца. Човекът е участвал в ролята без никакви сили. В моментите, в които е трябвало да изкачва големите стълби от филма, върху които танцува и знаковия си танц, всъщност му е било адски трудно. Всеки път, когато е заставал пред тях, си е казвал: „Давай, ще успееш, можеш да го направиш“.“

Новото лице на аутсайдера антигерой

И въпреки триумфа на „Жокера“, съпътстван с осем минути аплодисменти на фестивала във Венеция и спечелването на „Златния лъв“, някои зрители изразиха съмнения относно лентата. Според списание „Тайм“ например историята, посветена на аутсайдера антигерой, може да провокира ексцентричните самотници към насилие. Възможно ли е това? Отговорът на Светослав:

„В изкуството да търсим провокация е равносилно на това да я намерим навсякъде. По тази логика би трябвало и „Боен клуб“ да предизвиква подобна реакция. Според мен този филм може да предизвиква дотолкова, доколкото този човек има такива проблеми в главата си“.

Хоакин Финикс като Жокера.

Образът на Жокера е сред най-мистериозните в комиксовата реалност. Как изглежда той преди появата на този по-човечен облик?

„В комиксовата история персонажът няма име. Никога не е имал и, реално погледнато, не се знае кой е. Тук имаме раждането на Жокера - такъв, какъвто не сме го виждали досега“, заявява Светослав.

Робърт де Ниро и Жокера - възможните паралели

В една от публикациите си той прави сравнение между новия „Жокер“ и класиката „Шофьор на такси“. Къде са приликите? Робърт де Ниро като Травис Бикъл е самотник, бивш морски пехотинец, с психични проблеми, живее в ужасно жилище. И двамата се борят да се впишат в общество, което ги отблъсква.

Как филми като „Жокера“ и „Шофьор на такси“ могат да пратят полезни послания към обществото? Психологът Цветеслава Гълъбова е съгласна, че изкуството може да промени безразличието към хората в нужда. На първо място с факта, че много известни хора на изкуството са имали психична болест. Когато гледаме филми, слушаме музика или научаваме детайли от живота на такива хора, виждаме, че те не се различават по нищо от нас. Психичната болест не е страшна, не е заразна. Заедно с това човек се замисля и търси паралели в собствения си живот, смята психологът. 

Слага ли новият „Жокер“ всички карти на масата? Чуйте от репортажа в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шокиращи "шедьоври" от световната кулинарна култура

От божествените деликатеси през традиционно, простичко, носталгично и убийствено вкусно приготвени храни, през екзотично звучащите и пропити от оригиналност кулинарни изобретения....в "Изотопия" стигнахме до противните, отблъскващи, шокиращи измерения на световната кулинарна култура.... Дълбоко в хранителните табута навлиза Автономията за..

обновено на 25.04.24 в 13:06
Снимката е илюстративна

"Коренът ни вика да се приберем." От чужбина до село - защо?

След години живот в чужбина млади семейства в Габровско избират да живеят на село и да се върнат към корените си. Те ще се съберат на среща в Трявна в рамките на кампанията "ЗАвръщането" , започнала в края на 2022 г. Историите си ще разкажат млади хора, завърнали се от Англия, Германия и Дания. Целта на кампанията и на срещата е да се..

публикувано на 24.04.24 в 06:59
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна.  Увлечението и  страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ . Със..

публикувано на 22.04.24 в 09:22
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30
Ивайло Шопски

Ивайло Шопски от НД "Традиция" за очите към Дунава в българската история

Днес се навършват 148 години от избухването на Априлското въстание . По този повод за героичното време в българската история след подвига на априлци говорим с Ивайло Шопски от Националното дружество "Традиция" . Отбелязваме 148-мата годишнина от избухването на Априлското въстание по стар стил Да се обърнем към народното..

публикувано на 20.04.24 в 18:17
Анна Йончева, основател на инициативата

Анна Йончева: Благодарна съм за всичко научено от семействата на деца с увреждания

Преди 5 години на една детска площадка в София една майка вижда как дете съветва друго дете да не играе с момиче в инвалидна количка, защото момичето е заразно. Така Анна Йончева решава да направи децата с увреждания видими, за да могат другите деца да свикнат с тях и да играят заедно.  Тя е фотограф-любител, основател на проекта „Различните деца“,..

публикувано на 19.04.24 в 15:53