Медийната криза и решенията

Ивелина Димитрова и Райна Константинова в студио на програма „Хоризонт“.
Снимка: Светослава Кузманова

„Най-важният принцип – независимостта на медиите и оперативната самостоятелност на ръководствата на обществените медии, трябва да бъде охраняван. Затова ролята на регулаторния орган е много деликатна. В случаите, когато зад маската на правомощията, се случва натиск, нещата стават видни и журналистите трябва да защитават своите права“. Това заяви пред БНР Ивелина Димитрова, член на СЕМ, в коментар по казуса „БНР“.

„Този казус катализира процеса за осъвременяване и актуализиране на Закона за радиото и телевизията. Такива са намеренията и на анкетната комисия. Това ще бъде процес, първо, на експертен анализ. Този казус с БНР би трябвало да получи своя кодификация в закона, за да сме сигурни, че няма повторно да се изправим пред такъв или подобен драстичен случай“, допълни Димитрова.

„Радиото не е просто една медия, едни жици, радиото е компетентност. Когато имаш един човек, който не може да прецени последствията от една такава сложна машина, тогава се получават такива неща. Радиото е национална отговорност, не само национална сигурност, защото това, което ти казваш, което представяш, то формира мнения, дори манталитет. Радиото е медия на интелигентния човек“. Това допълни в предаването „Неделя 150“ Райна Константинова, директор в продължение на 10 години на Радиодепартамента в Европейския съюз за радио и телевизия.

Според нея гаранции, широко и ясно обявени, биха привлекат повече кандидати за директор на БНР:

„Съставът на СЕМ трябва да се разшири. Защото, като знае, че се явява пред 7, 14 или 40 души, както е в Швейцария, компетентни хора, които знаят за какво става дума, друга ще е отговорността. Тези хора ще са представители на различни гилдии и сегменти от обществото. Тогава на конкурса биха се явили хора, които получават радиото за 4 или 5 години… Ако се гарантира едно стабилно финансиране, независимо от капризите на някаква парламентарна комисия или от министъра на финансите“.

Интервюто с Ивелина Димитрова и с Райна Константинова можете да чуете в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33