Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къдринка Къдринова: В Чили се пропуква неолибералният модел

Къдринка Къдринова
Снимка: БНР

„Това, което се случва в Чили, е едно пропукване на един много основен модел – неолибералният модел, който тръгна от Чили по времето на Пиночет. Т.нар. „Чикагската школа“ изпробва в това стерилизирано от репресиите Чили тази жестока форма на експлоатация на обикновените хора и преразпределението на богатството. Този разрив между бедни и богати в Чили е драстичен и това е страна - рекордьор по неравенства“. Това каза пред БНР журналистът Къдринка Къдринова.

Тя прогнозира, че и в Бразилия се задават подобни протести заради одобрена пенсионна реформа, която драстично отнема много от правата, които досега са имали бразилците.

„Една от версиите е, че десницата провокира такива протести, след което ще манипулира и ще представи за насилнически тези протести, вкарвайки съзнателни провокатори, и ще започне милитаризиране на тези общества… Другата версия, че за всичко това е виновен Мадуро, но това е абсолютно несериозно“, допълни Къдринова в предаването „12+3“.

Според нея не предстоят лесни времена за Латинска Америка, защото „сътресенията ще продължат, тъй като предстоят ключови избори в Колумбия, в Аржентина, а в Хондурас предстои сваляне на президента“.

Интервюто с Къдринка Къдринова можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Нови жертви при продължаващите протести в Чили

Безредиците и насилието в Чили продължават , въпреки че президентът Себастиан Пинера отмени поскъпването на  билетите за метро, което предизвика масовите протести. Общо 8 души са загинали при пожарите в супермаркети и складове.  Около 60 магазина..

обновено на 21.10.19 в 07:16

Извънредно положение в Чили заради поскъпване на билетчето за метрото

Президентът на Чили Себастиан Пинера обяви извънредно положение в столицата Сантяго днес, след като градът с 6 млн. жители потъна в хаос насред бунтове, в които бяха запалени сгради, а метростанции изпочупени, предаде Ройтерс. Протестиращите са..

публикувано на 19.10.19 в 16:07
ВИЖТЕ ОЩЕ
15 години българско училище

15 години празнува българското училище в град Паралимни

Празнично шествие и голям концерт днес в град Паралимни, в югоизточната част на Кипър, са кулминацията на събитията, с които българското училище „Народни будители“ в Паралимни отбелязва 15-тата годишнина от основаването си.  Тържественото честване на..

публикувано на 27.04.24 в 04:22

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на..

публикувано на 27.04.24 в 02:51
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица,..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър..

публикувано на 26.04.24 в 22:49