Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пречи ли хорото на театъра

"За" и "против" народните хора по градските площади

Селската срещу градската култура в спор къде е мястото на хорото днес

Култулорогичният спор къде е мястото на хорото се разрази след публикация в сайта "Площад Славейков".
Снимка: БГНЕС

Статия на журналиста и писател Мария Касимова - Моасе, публикувана в сайта "Площад Славейков", озаглавена "Селският мегдан в Градската градина", предизвика остра полемика в социалните мрежи. Тя е пряко свързана с инициативата "Хора за хората", която се провежда от шест години в различни градове на страната. В София всяка неделя на четири различни места хора се събират и танцуват народни хора. Едното от местата е площадът пред Народния театър "Иван Вазов". Това е и мястото, което се превръща в център на спора - съизмерим ли е площадът със селския мегдан от миналото или не е подходящ за подобни инициативи.

Вече шеста година всяка неделя от инициативата "Хора за хората" пристигат с голяма преносима тонколона в най-старата градска градина на София и поставят началото на народно увеселение. Хванати ръка за ръка, много граждани извиват кръшни хора и се забавляват в ритъма на традиционната българска музика.

В страницата си във Фейсбук от инициативата пишат: "Всяка неделя във всяко кътче на България възстановяваме, запазваме, подготвяме и одухотворяваме децата си с най-чистото, с най-българското - хорото ни!",  и завършват с призива: "Нека бъдем достойни наследници на тези велики българи!"

Показна или спонтанна инициатива

Преди дни обаче срещат и другата позиция, неприемаща избора на мястото за подобна инициатива, позиция, която провокира вълна от коментари в социалните мрежи, стигащи до обидни квалификации, до обвинения в липса на патриотизъм или в демонстрация на чиста проба декоративен патриотизъм. Потърсихме мнението на инициаторите, но ни отказаха коментар, явно афектирани от възникналата полемика, като само ни написаха: "При общонародно събитие, каквото е хорото, няма две гледни точки. Има българи, хванати ръка за ръка в името на традицията и доказано най-богатия световен фолклор."

Преди година Красимира Митова се мести от София в родния си град Враца. Споделя ентусиазма, с който е започвала да събира хора на площада в града.

"Много ми се искаше тук, във Враца, да се случи подобно нещо. Свързах се с хората, които преди това са го правили. Те казаха: "Да, имаш нашата подкрепа. Искаш ли да вземем колоната, която сме ползвали?" Започнахме някъде от началото на юни месец тази година", разказва тя пред "Хоризонт". И допълва, че "в България май е популярно за всяко "за" да има и много против".

"Не го смятам за някакво показно мероприятие, което да покаже колко сме патриотични и колко обичаме българското. По-скоро е наистина опит да се свържем с нещо истинско и да накараме хората да се изкарат от черупките си и от социалните мрежи, и да се свържат на живо, както са се свързвали хилядолетия наред, да бъдат истински", мотивира своята позиция Красимира Митова. 

Хората имат нужда от изява в открити пространства

Доц. д-р Веселка Тончева -  етномузиколог от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН, отдава инициативата "Хоро за хората" на особено силния интерес към българските народни танци в последните години:

"Тези хора очевидно някаква инициатива, очевидно някаква организация - имат нужда това нещо да го изнесат в публичното пространство, т.е. да го показват, да го изразяват, да го изявяват. Толкова много клубове има за български народни танци, наистина са много, навсякъде в България, и тези хора всичките играят, но те играят в затворено пространство - в читалище, в училище, в зала и т.н. Тук обаче нещо друго има, това опубличностяване, т.е. наистина изнасянето пред всички и по този начин въвличането на повече хора", коментира доц. Тончева.

Има ли преекспониране на посланието

"Прочетох и много силни думи на въпросната инициатива - за това как всъщност каква е космическата енергия и т. н. Истина има в това, че хорото обединява хората и че точно с тази кръгла форма, точно с това хващане за ръце наистина има едно консолидиране на общността, но дали трябва да го преекспонираме? Дали трябва да влагаме в това - чак силния патриотизъм и търсене на някаква национална енергия, не мога да кажа", допълни етномизукологът. 

"Аз нямам абсолютно нищо против хорото и това е много ясно казано в моя пост", подчерта в предаването "Хоризонт до обед" Мария Касимова - Моасе.

"Аз имах против това, че въпросното шумно събитие, каквото и да е то, независимо дали е хоро или джаз концерт, или рок концерт, то смущава работата на Националния театър. Националният театър е също такъв български символ, с който би следвало да се гордеем. И докато аз бях на представление, в момента, в който актьорите от сцената си поемат въздух, се чува отвън ритъмът на някаква музика, каквато и да е тя, в случая беше хоро. Смятам това за неуместно", изтъкна Мария Касимова.

За хорото си има подходящо време и място

"Уважавам много българските традиции. Самата аз съм филолог. Имам разработки,фолклорни, които съм правила като студент и след това. Уважавам много този танц, но смятам, че все пак за всичко има време и място. И би било по-подходящо или това хоро да се изнесе в някакъв парк, където няма да шуми на хората наоколо и на културна институция като на Народния театър, или да се организира в по-ранно време", допълни Мария Касимова - Моасе.

На 5-ти ноември Мария Касимова - Моасе ще получи отговор от Столичната община дали е разрешено организирането на хоро пред Народния театър.

"Нека да познаваме фолклора си, но да познаваме и градската си култура. Ние имаме градска култура. Нашата столица е такава. Независимо, че се избутаха страшно много красиви къщи и места, които маркираха това историческо време, все пак нека да помним, че това е един европейски град, който е граден преди 100-120 години с архитекти българи, които са учили в чужбина и са привнасяли световната, европейска култура у нас. Нека да уважаваме и това", призова Мария Касимова.

Различните мнения чуйте в звуковите файлове. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и социализацията на обекта община Петрич започна изпълнението на мащабен проект , чийто първи етап е..

публикувано на 21.04.24 в 07:50
Президентът на Хърватия Зоран Миланович (на преден план) и премиерът Андрей Пленкович

Аделина Марини: Хърватия навлиза в конституционна криза

Хърватия навлиза в конституционна криза . Това заяви пред БНР журналистът Аделина Марини от изданието "EUinside" след парламентарните избори в Хърватия. Те противопоставиха в остър сблъсък премиера консерватор Андрей Пленкович и президента социалдемократ Зоран Миланович. ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Пол Роджърс: Нетаняху извлече полза от напрежението с Иран

Когато Израел се закани да отвърне на нападението на Иран с дронове и ракети, иранският президент Ибрахим Раиси от своя страна се закани, че "дори и най-малката инвазия на Израел ще предизвика масивна и твърда реакция". Иранското военно ръководство започна да говори за "ново уравнение" в отношенията след като на 1 април Израел удари..

публикувано на 20.04.24 в 09:55
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17