Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да срещнеш фея на книгите

Скрити книги на знакови места в София чакат своите откриватели

Българските участници в световно движение крият любими книги

Писателката Камелия Кучер в ролята на книжна фея в София
Снимка: The Book Fairies Bulgaria

Понеделник следобед за Виктория Томова от книжния блог The bookie monster се превърна в магическо преживяване. Докато върви към дома си, тя попада на ценно откритие – книга.

„Намерих „Нощ“ на Камелия Кучер“, емоционално разказва Виктория. „Много се радвам, че намерих тази книга, от няколко седмици я искам. Чувството е като да си намериш малко съкровище.“ А на корицата Феите на книгите са написали: „Вземи тази книга, прочети я и я остави за следващия читател, за да й се наслади и той.“

Час по-рано редакторът на „Изотопия“ Иван Русланов и писателката Камелия Кучер залагат книжната примамка. За целта се разхождат с втория й роман „Нощ“. 

„Днес влизам в ролята на книжна фея и ще оставя три копия от книгата на три по-знакови места в центъра за своя неслучаен-случаен читател. Сега отиваме на едно от любимите ми места - пейката на площад Славейков - и ще се постарая да я оставя в прегръдките на Славейкови“, обяснява Камелия.

Предай нататък... книга

Книжното преследване е част от световната тенденция за намиране и предаване на книги The Book Fairies. В България движението иска да зарадва читателите с истории, оставени на ключови места в София. 

Илка Чанева става част от глобалното движение заради любовта си към книгите.

„Това за мен си остава хоби. Когато мога, намирам време, чета, въпреки че работя и имам дете. Стигнах до Феите на книгите, понеже инициативата стана много популярна покрай актрисата Ема Уотсън. Тя се беше включила на 8 март 2017 г., когато е началото на движението. В Париж тя скри много бройки от дадена книга в целия град. Проучих за какво става дума и в техния сайт видях, че имат представители в различни държави“, разказва Илка.

Какво е да си книжен нинджа

Екранната Хърмаяни от любимите филми за Хари Потър - Ема Уотсън, сериозно се е заела с популяризиране на четенето като фея на книгите. За криенето на четива звездата разказва повече в предаването Jimmy Kimmel Live по американската телевизия ABC: 

„В свободното си време съм книжен нинджа. Промъквам се из разни публични места, най-вече около подземния транспорт, и оставям книги, които хората да намерят, да прочетат и, може би, да предадат на следващ човек. Пиша и кратко съобщение, което звучи така: „Уважаеми човеко намерил тази книга, надявам се, че тя ще ти хареса“. Имам и книжен клуб. Този клуб има и голям форум в www.goodreads.com и има много и различни теми. Читателите там ми пишат – намерих книга между тази и онази улица.“


Какво е да влезеш в обувките на книжен нинджа? Малко преди Иван и Камелия да се срещнат с изненадания читател, Камелия обяснява как Феите на книгите са я направили една от тях.

„Съвсем случайно Илка, момичето, което стои зад The Book Fairies Bulgaria, ми писа с поканата да стана фея на книгите за един ден. Веднага приех. Това е прекрасен начин да споделяме любовта към четенето. Една протегната ръка, нещо, което няма как да не сплоти по някакъв начин дори и никога да не се срещнеш с човека, намерил книгата ти“.

Илка кани различни автори и издателства да се включат в атрактивния книжен експеримент. Среща ли интерес? „Не получаваме винаги отговор, може би защото не са проучили допълнително инициативата“, споделя Илка и допълва, че книгите, оставени от българските феи в София, бързо откриват новите си притежатели.

Камелия пък има само един съвет и към писателите, и към читателите, които все още се колебаят дали да се включат, и той е много кратък – да го направят.

Защо да оставиш и намериш книга е незабравимо преживяване – научете от репортажа в звуковия файл.

Снимките са от страницата The Book Fairies Bulgaria.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30
Анна Йончева, основател на инициативата

Анна Йончева: Благодарна съм за всичко научено от семействата на деца с увреждания

Преди 5 години на една детска площадка в София една майка вижда как дете съветва друго дете да не играе с момиче в инвалидна количка, защото момичето е заразно. Така Анна Йончева решава да направи децата с увреждания видими, за да могат другите деца да свикнат с тях и да играят заедно.  Тя е фотограф-любител, основател на проекта „Различните деца“,..

публикувано на 19.04.24 в 15:53

"Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш". Проект на студенти от НБУ за незрящи

Студенти по журналистика от 4-ти курс в Нов български университет предизвикват въображението на незрящите, за да ги отведе там, където не могат да отидат. Това се случва в проекта "Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш", създаден от млади хора за техни връстници със зрителни проблеми. Премиерата на студентското радиопредаване беше..

публикувано на 19.04.24 в 11:15
Проф. Владимир Кефалов

Проф. Владимир Кефалов сред най-добрите специалисти в света в изучаването на човешкото зрение

Преди 23 години е учредена  Бреслеровата награда . Учените или лекарите, които имат право да се състезават за нея могат да живеят в която и да е държава по света, но трябва да имат медицински или научни изследвания, които  да допринасят за лечението на хората, загубили зрението си . През  2019 г. в списъка на учените  получили високото отличие е..

публикувано на 17.04.24 в 12:33

Само зимата ли може да ни изненада? Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри

Летният сезон е пред провал, предупреждават хотелиери и работодатели по Южното Черноморие. Причината - задълбочаването на кризата с липсата на работници и персонал за туристическите обекти . Само по Южното Черноморие за предстоящия сезон се търсят 27 хиляди работници. Междувременно посолствата в трети държави извън ЕС, откъдето се чака работна..

публикувано на 16.04.24 в 09:41

Седмицата на космически обороти: слънчево затъмнение и научно просветление

Деца и възрастни носеха цветя за извънземните, някои ги чакаха с глави лук. Казваха, че не се страхуват : - Вярвате ли, че ще дойдат? - Вярвам, защото тази заран пак съобщиха, вестниците четем. - Те дали биха могли да помогнат на България с нещо? - Ами казаха: "Ще помогнем". -..

публикувано на 13.04.24 в 17:09

"Яйцето" в СУ се събуди за нов живот – става модерна зала за събития

Емблематичното за поколения студенти и преподаватели пространство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" - "Яйцето", започва нов етап от своето съществуване. То вече ще бъде съвременно пространство за публични събития, в което ще се помещава и модерна лаборатория.  " Залата има невероятна акустика . Направихме специално озвучаване. Може..

публикувано на 12.04.24 в 12:05