Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

НЗОК ще осигурява сензори за постоянен контрол над кръвната захар

Проф. Здравко Каменов: Живеем в пандемия от диабет

От диабет у нас страдат 426 000 болни, а 137 000 са недиагностицирани

| обновено на 29.10.19 в 11:24
Снимка: Радио Видин

Три пъти е нараснала заболеваемостта от диабет в света за последните 20 години. По данни на Българското дружество по ендокринология от тази година у нас има 426 000 болни и 137 000 недиагностицирани.

Последните научни подходи в борбата с диабета включват комплексно лечение. Част от методите ще бъдат представени на Конгреса на Централноевропейската диабетна асоциация, който ще се проведе в София от 31 октомври до 2 ноември. В него ще се включат лекари от 17 държави.

Данни за диабета и неговото лечение се откриват още в текстове на египетските папируси, но има и по-стари свидетелства, каза пред „Хоризонт“ ендокринологът проф. Здравко Каменов. По думите му обаче проблемът диабет придобива изключителна значимост и размах през последните десетилетия.

Живеем в условия на пандемия от диабет

"През 2000-та година е имало 151 милиона хора с диабет на Земята. Досега, само в рамките на тези двайсетина години, броят им се е увеличил близо три пъти. Най-вероятно след още двайсетина години ще стигне почти 650 милиона. Така че ние живеем в една пандемия от захарен диабет и един от 11 души на Земята във възрастта от 20 до 79 години има заболяването."

Вследствие на диабета се влошава качеството на живота, настъпва инвалидизация, заболяването се отразява тежко и върху психиката, подчерта специалистът. Диабетът е водеща причина за слепота в активна възраст, за терминална бъбречна недостатъчност и за нетравматични ампутации, допълни той.

Сърдечносъдовият риск при болните от диабет е по-висок

Най-сериозната тежест обаче идва от повишения сърдечносъдов риск – водеща причина за смъртност. При болните със захарен диабет рискът нараства два до четири пъти, поясни проф. Каменов.

Годишно лечението на захарния диабет струва между 700 и 800 млрд. долара, като основната част от разходите произтичат от усложненията.

Революция в методите за лечение на диабет

Проф. Здравко Каменов изтъкна, че именно през последните две десетилетия е направена сериозна ревизия на подходите в лечението на диабета.

"Около 2008-а година стана ясно вече, с убедителни данни от доказателствената медицина, че само контролът на кръвната захар не е достатъчен, за да се намали сърдечносъдовият риск. И оттук произтекоха два основни извода. Първо, че контролът на гликемията трябва да бъде индивидуализиран, тоест не бива да се дават препоръки, които да важат за всички пациенти. И второто - че контролът на артериалното налягане и липидите е не по-малко важен за намаляване на сърдечносъдовия риск. Започнаха да излизат множество големи клинични проучвания, включващи хиляди пациенти, които идентифицираха лекарства с много благоприятен профил на действие, които намаляваха сърдечносъдовия или бъбречния риск на хората с диабет. Те бяха включени в три, принципно нови групи медикаменти, които доведоха до революция в лечението на диабета".

Сензори за непрекъснат контрол върху кръвната захар

В края на септември Надзорният съвет на НЗОК реши, че касата ще поеме закупуването на 1500 сензори за непрекъснат контрол върху кръвната захар.

„Тези сензори изключително много помагат за правилното лечение на пациентите и най-вече на децата“, коментира пред „Хоризонт“ Елисавета Котова, председател на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет.

„Ако наистина в България стъпят фирми, които могат да предоставят тези сензори, дори да бъде с доплащане от страна на пациента, всеки ще го направи, защото това е нещо, от което имаме нужда“, категорична е тя.

Тези 1500 сензора са крачка напред, като поетапно реимбурсиране е имало и в други страни, поясни Елисавета Котова. На този етап няма яснота как тези сензори ще бъдат разпределени.

„Тази бройка – 1500, за кого ще бъде по-напред и кой е по-важен да бъде със сензор и кой не е по-важен“, попита Котова.

Чуйте повече по темата в звуковите файлове. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Галина Маркова, НБУ: Държавата няма данни за децата с проблеми в развитието

Преподаватели по психология от Нов български университет се включват в  международно проучване за нуждите на семействата на деца с проблеми в  развитието. Изследването е под егидата на Световната здравна организация и  УНИЦЕФ и се провежда с подкрепата на „Autism Speaks“. Данните от анкетите с родители ще бъдат използвани за промяна на..

публикувано на 01.06.20 в 13:05

У нас се прилагат всички съвременни терапии за множествена склероза

В България няма регистър на страдащите от множествена склероза.  Заради симптомите, характерни и за други заболявания, които могат да объркат специалистите и да забавят диагностиката и лечението, наричат множествената склероза „голямата имитаторка“. Болестта засяга централната нервна система, като причинява двигателни, сензорни и когнитивни..

публикувано на 01.06.20 в 08:53

Екскурзоводите - забравени, без работа и перспектива

Как ще работят екскурзоводите в постпандемичната ситуация?  В момента няма никакви групи. Екскурзоводите се надяват от началото на юли и през август да се появи работа и за тях, каза пред "Хоризонт"  Николай Миндов, п редседател на Асоциацията на екскурзоводите в България .  „Има голям страх сред хората да пътуват. На този етап не може да се каже..

публикувано на 29.05.20 в 13:57

Няма да има компенсиране на винетките заради липсата на пътувания

Механизъм за компенсиране на винетките заради липсата на пътувания в извънредното положение няма как да бъде приложен. Това стана ясно на блицконтрола на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова пред парламентарната комисия по регионална политика. Въпреки кризисната ситуация има умерен оптимизъм по отношение приходите от..

публикувано на 28.05.20 в 19:35

Арх. Бакалова: "Александровска" има терен за детска болница и без този строеж

Архитект Петкана Бакалова - част от инициативата „За истинска детска болница“ коментира пред БНР вчерашното решение да не се строи върху изоставеното от десетилетия скеле в двора на "Александровска" болница, а теренът да се използва за изцяло нов строеж на Национална детска болница. Според нея решението е „просто първата стъпка в правилната..

публикувано на 28.05.20 в 10:44

Административната реформа в Украйна не заплашва българското малцинство

Остават ли неясноти около административната реформа в Украйна и ще засегне ли тя правата на българите там, каквито опасения изрази в декларация българският парламент , а тя от своя страна предизвика ответна негативна реакция на украинското Външно министерство .  Реформата предвижда сегашният административен район Болград да бъде раздробен на пет..

публикувано на 27.05.20 в 12:03

Влиянието на 5G мрежите върху здравето не е изследвано достатъчно

Няма работещи 5G мрежи на територията на страната , съобщава Комисията за регулиране на съобщенията. В това увери и министърът на транспорта Росен Желязков в писмен отговор на депутатски въпрос. Във връзка с медийни публикации за извършените в условията на извънредно положение тестове на 5G мрежи на територията на страната, Комисията за..

публикувано на 26.05.20 в 15:25