Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ливанският премиер Саад Харири подава оставка

| обновено на 29.10.19 в 21:51
Премиерът на Ливан Саад Харири
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Ливан Саад Харири обяви днес, че ще подаде оставката на правителството си на президента Мишел Аун в отговор на протестите, които започнаха преди почти две седмици в страната, предаде Ройтерс.

Безпрецедентните антиправителствени акции започнаха на 17 октомври срещу план за данък върху мобилни приложения като „УотсАп“ и „Вайбър“, но впоследствие прераснаха в недоволство срещу „корумпирания и некомпетентен“ управляващ елит.

По-рано днес десетки души атакуваха протестен лагер в центъра на Бейрут.

Безпрецедентната атака срещу сравнително мирните протести принуди властите да разположат допълнителни части на армията и полицията, за да не допуснат още насилие.

Нападателите са сочени за привърженици на „Хизбула“ и на друго шиитско движение – „Амал“, с лидер председателя на парламента Набих Бери.

Миналата седмица лидерът на „Хизбула“ Хасан Насрала заяви, че пътните блокади на протестиращите трябва да бъдат премахнати. И предположи, че демонстрантите са финансирани от чуждестранни врагове. 

Решението на Харири – най-значителната победа за протестното движение досега, ще доведе до сложната задача парламентът да формира нов кабинет, ако президентът приеме оставката.

Стотици ливанци се събраха да приветстват новината в северния град Триполи – бастион на премиера сунит, както и в южния Сидон, откъдето е семейството му.

В реакция на новината за оставката Берлин изрази надежда, че тя няма да навреди на стабилността на страната.

„Развитието на ситуацията в Ливан е от голяма важност за нас и за целия регион. Надяваме се евентуални бъдещи протести да бъдат мирни“, каза германският външен министър Хайко Маас.

Франция от своя страна посочи, че оставката на Харири прави кризата „още по-сериозна“.

Външният министър Жан Ив Льо Дриан заяви настоя пред парламента в Париж ливанските власти да гарантират стабилността на институциите и единството на Ливан. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Недоволството в Ливан не стихва за 12-и пореден ден

Демонстранти в Ливан издигнаха барикади и паркираха автомобили на ключови пътища в страната днес в протест срещу корупцията и искане за радикална промяна на политическата система на страна, предаде АФП. Отхвърляйки призивите на лидерите на Ливан,..

публикувано на 28.10.19 в 13:01
Мишел Аун

Ливанският президент е готов за диалог с протестиращите

Ливанският президент Мишел Аун заяви днес, че е готов за диалог с протестиращите, за да помогне за спасяване на страната от колапс след дни на демонстрации срещу управляващия елит и намекна за промени в кабинета, предаде Ройтерс. Банковата..

публикувано на 24.10.19 в 18:27
Саад Харири

Ливан остава парализиран на фона на протести

Силите за сигурност в Ливан се опитват да убедят протестиращи с мирни средства да вдигнат блокадите по пътищата, но няма да използват сила, ако демонстрантите откажат, заяви днес източник от органите на реда, докато страната остава парализирана от..

публикувано на 22.10.19 в 12:27
ВИЖТЕ ОЩЕ

Байдън и Нетаняху са обсъдили ситуацията в Ивицата Газа

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се срещна с президента Джо Байдън и вицепрезидента Камала Харис, ден след речта му пред американския конгрес, която беше бойкотирана от част от Демократите и предизвика мащабни протести във Вашингтон...

публикувано на 26.07.24 в 12:21

Палежи по високоскоростната жп мрежа във Франция. Засегнати са 800 000 клиенти

Френската железопътна компания Ес Ен Се Еф съобщи, че нейната високоскоростна мрежа е била обект на злонамерени действия, насочени към парализиране на системата. Засегнати са 800 000 клиенти. Това се случва часове преди церемонията по откриването на..

публикувано на 26.07.24 в 11:51
Костадин Костадинов

"Възраждане" внася нов законопроект за създаване на Агенция "Гражданска защита" към МО

"Възраждане" внася изцяло нов законопроект за създаване на Национална агенция "Гражданска защита" към Министерство на отбраната. Това обяви лидерът на партията Костадин Костадинов.  Според него това е наложително, тъй като бедствията от последните..

публикувано на 26.07.24 в 11:46

Д-р Симидчиев след взривовете край Елин Пелин: Здравен риск има за възрастните и хронично болните

Здравен риск за живеещите в близост - в рамките на километър-два, до взривените складове с фойерверки в Елин Пелин има само за възрастните и за хора с белодробни и сърдечно-съдови заболявания. Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев, депутат от ПП..

публикувано на 26.07.24 в 11:18

Взривовете затихват, все още летят осколки

Взривовете на фойерверки затихват - каза Кирил Желев от Специализирания отдел за борба с тероризма, който е на мястото на инцидента в Елин Пелин. Все още летят осколки при взривовете. Огнищата се възпламеняват през определено време, каза комисар..

публикувано на 26.07.24 в 11:11
Васил Терзиев

Терзиев: Няма замърсяване на въздуха в София заради взривовете в Елин Пелин

В момента няма замърсяване на въздуха в София заради взривовете в складовете за пиротехнически средства в Елин Пелин. Това съобщи кметът на столицата Васил Терзиев, като се позова на данните от мобилната измервателна станция, която снощи беше..

публикувано на 26.07.24 в 10:53

Прокуратура в София ръководи разследването на инцидента край Елин Пелин

Окръжната прокуратура в София ръководи разследването за взривовете и пожара край Елин Пелин, съобщиха от прокуратурата. С постановление на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов разследването е възложено на Националната..

публикувано на 26.07.24 в 10:49