Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ливанският президент е готов за диалог с протестиращите

Мишел Аун
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ливанският президент Мишел Аун заяви днес, че е готов за диалог с протестиращите, за да помогне за спасяване на страната от колапс след дни на демонстрации срещу управляващия елит и намекна за промени в кабинета, предаде Ройтерс.

Банковата асоциация на страната заяви, че банките в страната ще останат затворени и утре за седми пореден ден и ще отворят, когато ситуацията се стабилизира.

Протестите в Ливан са срещу сочения за корумпиран елит и се разразиха миналата седмица, парализирайки страната, въпреки обещаните реформи, които трябва да успокоят недоволството.

В телевизионно обръщение Аун обеща да се бори с корупцията, която „ни е прояла да костите“, и увери протестиращите, че техните усилия „няма да са напразни“.

„Готов съм да се срещна с ваши представители, за да чуя исканият ви“.

Протестното движение премина отвъд религиозните граници и до голяма степен няма лидери.

САЩ, Великобритания и Франция призоваха последните дни Ливан да действа бързо с реформите срещу корупцията и изразиха подкрепа към демонстрантите.

Ливан се надява реформите да убедят западните донори да освободят част от 11-те милиарда долара, обещани на конференция миналата година, но зависещи от дълго отлагани реформи. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

„УотсАп“ революция назрява в Ливан

Ливанското правителство е изправено пред призиви да подаде оставка, след като снощи хиляди гневни демонстранти излязоха на улиците в страната да протестират срещу тежките икономически условия, предаде АФП. Общественият гняв се разпали, след като..

публикувано на 18.10.19 в 12:22