Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пушенето е "заразно" - има модел на подражание

В старозагорска болница отвориха кабинет за отказ от цигарите

Страната ни е сред първите 3 в света по брой на младите пушачи

Снимка: архив

Болница „Тракия" в Стара Загора започна кампания срещу тютюнопушенето сред здравните работници. Нови изследвания сочат, че тютюнопушенето в България се превръща в епидемия с много опасни размери. По брой пушачи сред възрастните българите се нареждат на едно от първите места в света, а сред младите хора България е сред първите три страни в света по тютюнопушене, като долната възрастова граница сред пушачите у нас е едва 13-14 години.

Кампаниите помагат да се откажат цигарите

Да пушиш или не е въпрос на лично убеждение, смята д-р Валентина Цанева, епидемиолог в болница "Тракия".

"Започнах тази кампания, защото в крайна сметка фактите показват, че в България тютюнопушенето се е превърнало в епидемия и при тази епидемия при правени изследвания е доказано, че част от тези, които пушат,  така или иначе искат да се откажат. И когато това остава без да се правят кампании, без да се обръща внимание на проблема, отминава и тези хора, които имат потенциала да се откажат, продължават да пушат", коментира тя в предаването "Преди всички".

Д-р Цанева разчита на онези, които са убедени, че искат да водят по-здравословен начин живот, защото здравните ползи при отказ от тютюнопушене са доказани.

Лекари непушачи задават модела

Има модел на подражание и тези, които пушат, успяват да увлекат непушачите, допълни д-р Валентина Цанева.

"Аз много така бих искала да обърна внимание на факта, че колегите, лекарите в Съдова хирургия - нито един не е пушач. В Съдовата хирургия - това е патология, която много ясно се виждат вредите от тютюнопушенето - съдови заболявания, които са обусловени от никотина, от свиващия ефект на различни отровни вещества, които се съдържат в цигарения дим и тези лекари, може би виждайки какво прави тютюнопушенето в дългосрочен план, нито един от тях не е пушач. Те са хората, които основно ме подкрепят в кампанията. Това за мен е много важно", мотивира се д-р Цанева.

За пушенето в болнична среда

Регионалната здравна инспекция е създала подвижен кабинет за консултация за отказ от тютюнопушене в двора на болницата.

"Много се радваме, че имаме запитвания от пациенти, от външни хора, които искат да дойдат и да си изследват тези параметри в издишания въздух. Приканваме от 12 часа днес до 14 часа да заповядат да направят това. В голяма част от напредналите страни, към които винаги се стремим, в лечебните заведения се води политика да има среда, която да е свободна от цигарен дим. Заради това го правим в болницата и приканваме и пациентите, които идват на лечение, да се откажат в момента, в който се лекуват,  да пушат", посочи още д-р Валентина Цанева.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: Външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

Смяната на външния министър е странно решение, което води само до един извод – че правителството очевидно е политическо, а не експертно , както се очаква от едно служебно правителство. Тези дни нямаше нищо, което да даде основания да се говори за промяна във външнополитическата доктрина на страната, категоричен е дипломатът относно думите..

публикувано на 16.04.24 в 08:05
Проф. Иван Кьосев

Проф. Иван Кьосев: В действащата ни Конституция има заложени капани в закони, необходим е рестарт

Политиците и управляващите да прочетат Търновската конституция и да почерпят опит от нея, защото в нея има баланс в разпределението на властите. Това сподели проф. Иван Кьосев, преподавател в ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски“, в интервю пред БНР.  В предаването „Преди всички“ той представи новата си книга „Държавната власт и..

публикувано на 15.04.24 в 10:30

Весела Райчинова: Израел е пред дилема дали трябва да реагира в момента

Тишината, която обзе Израел след терористичните атаки на "Хамас", настъпи и снощи, но този път облечена в мрак . Това каза журналистката Весела Райчинова, която живее в Израел във връзка с вълната от атаки на Иран с ракети и дронове. Израел: Иранската атака е осуетена, прехванати са 99% от изстреляните ракети и дронове Иран е започнал..

публикувано на 14.04.24 в 14:59

Ще потънат ли европейските теми на нашите избори 2 в 1? Рискове и предизвикателства преди вота

Снимки: Савина Спасова Цялото интервю на Диана Янкулова с Цветелина Пенкова и Стоил Цицелков в предаването "Неделя 150" чуйте в звуковия файл. 

публикувано на 14.04.24 в 12:52

Чий е кабинетът и други акценти от отминаващата седмица

Н а 9 април 103-ото правителство на България положи клетва. За пръв път служебен кабинет прави това в Народното събрание, а не пред президента заради промените в Конституцията. Държавният глава Румен Радев не пропусна да го напомни и се разграничи от новия Министерски съвет. Докато в МС старият кабинет предаваше властта на новия,..

публикувано на 14.04.24 в 09:54

Ще донесе ли реформата в ТЕЛК повече негативи, отколкото плюсове?

По-кратки срокове и по-голяма прозрачност са част от целите в одобрената реформа на ТЕЛК. Предвиждат се освидетелстване по документи и разпределение на случаен принцип, както и създаване на нови комисии в лечебните заведения. Промените влизат в сила в средата на годината. Сега в страната действат 75 ТЕЛК комисии . По данни на Министерството..

публикувано на 11.04.24 в 10:55

Арх. Стефан Цонев: Около 65-70% от сградите са некачествено санирани

Около 65-70% от сградите са некачествено санирани , обяви пред БНР арх. Стефан Цонев.  Експерти от Алианса за висока строителна култура провериха как е поставена топлоизолацията при безплатното саниране, което обхвана 2000 сгради за 2 млрд. лв. от държавния бюджет. По думите на арх. Цонев проверката е установила множество дефекти . Една..

публикувано на 11.04.24 в 10:48