Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две ракети бяха изстреляни в Багдад, едната падна до посолството на САЩ

| обновено на 31.10.19 в 07:37
Иракската столица Багдад в далечината по време на протеста на 30 октомври.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Две ракети бяха изстреляни срещу силно охраняваната Зелена зона в иракската столица Багдад, където се намират чуждестранни посолства и правителствени учреждения. Това предаде Асошиейтед прес, като се позова на местните сили за сигурност. 

Eдна от ракетите е паднала на около 100 метра от американското посолство в Багдад. Съобщава се за един убит иракски военен, който се е намирал на пропускателен пункт. Атаката е извършена в момент, в който Ирак е обхванат от протести срещу правителството и политическия елит. От началото на октомври 250 души загинаха в резултат на демонстрациите. Един от недоволните заяви:

"Не искаме правителството като цяло, нито партиите. Те са тези, които унищожиха Ирак. Нашата демонстрация цели да свали режима".

Според ТАСС, която цитира телевизия „Ал Арабия“, Зелената зона е била подложена на минометен обстрел. 

По-рано Папа Франциск призова за диалог в Ирак, където хиляди демонстранти излязоха по улиците тази седмица във втора вълна протести срещу правителството и политическия елит, които обвиняват в корупция и недосегаемост. От началото на октомври 250 души загинаха в резултат на протестите.

На седмичната си аудиенция на площад Св. Петър, главата на Римокатолическата църква изрази близостта си до иракчаните:

„Скъпи братя и сестри, мисля за Ирак, където протести този месец доведоха до много  смърт и рани. Искам да изразя съболезнованията си за жертвите и съпричастността си към семействата и ранените. Приканвам властите да се вслушат в плача на хората, които молят за достоен и мирен живот. Моля се мъченическото население да намери мир и стабилност след години война и насилие, причинили толкова много страдание“.

За национален диалог призова и специалният представител на ООН за Ирак Жанин Хенис-Пласхарт, заявявайки, че никое правителство не може да реши всички проблеми само за година. Тя посети площад „Тахрир“ в центъра на Багдад - мястото на масовите антиправителствени митинги този месец - където обсъди с протестиращите техните искания, съобщиха от световната организация.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ръководителят на "Хамас" в Ивицата Газа поема ръководството на палестинската групировка

Яхъя Синуар - ръководителят на "Хамас" в ивицата Газа, поема ръководството на палестинската групировка. Това обявиха от "Хамас" седмица след като досегашният лидер - Измаил Хания - бе убит в Техеран,  предаде Ройтерс. Синуар, освободен от израелски затвор през 2011 г. при размяна на затворници между Израел и "Хамас", е шеф на движението в ивицата..

публикувано на 06.08.24 в 21:29
снимката е илюстративна

Пожар засегна стопански двор и постройки в ловешкото село Владиня

Голям пожар засегна стопански двор и постройки в ловешкото село Владиня. Има изгорели животни и  фураж, а пет екипа на пожарната продължават да гасят сухи треви край селото, тъй като заради силния вятър пламъците могат да стигнат до съседните села Дренов и Вълчитрън. Пожарът е тръгал от сухи треви, но е навлязъл в стопански двор на местен..

публикувано на 06.08.24 в 21:20

Литовци платиха 1494 лева за преглед на дете в "Златни пясъци"

Чужденци платиха близо 1500 лева за медицински преглед на детето си в курорта "Златни пясъци".  За случая сигнализираха във Фейсбук групата "Варна", където беше публикувана снимка на фактура, издадена от д-р Здравко Дамянов – лекар с регистрирана денонощна практика в един от хотелите в курорта. От РЗИ започват проверка по случая, съобщиха от..

публикувано на 06.08.24 в 20:53

От столичния зоопарк искат крокодила, собственикът му не го дава

Представители на Зоологическата градина в София и Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-София пристигнаха в столичния квартал "Ботунец", за да вземат открития там крокодил, но представящият се за собственик на животното не им позволява. Крокодил в "Кремиковци" вдигна на крак институции и специалисти Той иска да получи..

публикувано на 06.08.24 в 20:29

Русия: Украинските войски, атакували позиции югозападно от Курск, са отстъпили на своя територия

Украинските войски, атакували руски позиции югозападно от Курск, са отстъпили на своя територия, обяви руското министерство на отбраната, цитирано от РИА "Новости". В съобщението се твърди, че украинците са понесли значителни загуби от артилерията и авиацията на руснаците.  Местните власти съобщиха за жертви от мирното население - 3-ма убити и 18..

публикувано на 06.08.24 в 20:14
Лидерът на

Лидерът на "Хизбула" заяви, че са "задължени да отвърнат" на Израел за убийствата на Фуад Шукр и Исмаил Хания

Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала заяви, че ръководената от него групировка и Иран са "задължени да отвърнат" на Израел за убийствата на командира Фуад Шукр и лидера на "Хамас" Исмаил Хания, независимо от последиците. Израелски военни самолети прелетяха над Бейрут преди обръщение на лидера на "Хизбула" Хасан Насрала каза това в телевизионно..

публикувано на 06.08.24 в 20:13

Овладян е пожарът в свищовското село Горна Студена

Овладян е пожарът в свищовското село Горна Студена. Локализиран е огънят и в Хаджидимитрово, където има пострадали къщи. Гаси се и пожарът в Козловец.  В Горна Студена пожарът е бил в центъра на селото. Запалила се е и изгоря гористата местност, най-вероятно от късо съединение в електропровода, но няма пострадали хора и къщи. Гасихме с..

публикувано на 06.08.24 в 20:05