Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Михаил Мирчев и проф. Красимир Калинов пред БНР

Изборни неволи

Снимка: БГНЕС

Тези избори не бяха по-добре организирани и не бяха по-честни от предходните. Това заяви пред БНР социологът проф. Михаил Мирчев, председател на Гражданската инициатива за свободни и демократични избори.

Според него ЦИК грубо нарушава Изборния кодекс:

„Тя не се занимава с жалбите и сигналите, не ги регистрира. Нищо от това не се прави, което е невероятно безобразие. ЦИК в този пункт демонстрира, че държавата не си уважава законите“.

Според него Изборният кодекс е много добър, но има някои неща, които трябва да се доусъвършенстват.  

За опасенията на управляващите за нова афера „Костинброд“, проф. Мирчев изказа мнение: „ГЕРБ като крадец вика „Дръжте крадеца“. Случаят „Костинброд“ беше една огромна афера на тогава управляващите. Аферата „Костинброд“ не е на тези, които я разкриха, а е на тези, които я организираха, похарчиха десетки хиляди левове държавни пари за отпечатване на съответните бюлетини и след това викат „Дръжте крадеца“. Същото тази партия се опитва да прави в момента“.

В градовете, където проф. Мирчев е наблюдавал изборния процес, налице са били традиционните нарушения:

„В циганските махали – купен глас. По-масовото нарушение е корпоративният вот – това е в малките селища, където има 1-2-ма работодатели и те скърцат със зъби на селяните и им казват за кой да гласуват, иначе си губят работата. Третото е механизмът за превръщане на бюлетини на противниковата страна в невалидни. Това вече масово се прави в СИК-овете, които са поставени под някакъв контрол, еднопартийно диктаторски. Най-страшното явление е поставянето в зависимост на опозиционните членове на СИК-овете“.

Проф. Мирчев е наблюдавал изборите основно в Кюстендил и югозападната част – Радомир, Перник, Благоевград, Дупница и т.н.

Проф. Красимир Калинов, който е бивш член на ЦИК, постави въпроса с действителните гласове и в тази връзка е направил собствени изчисления:

„За Столичния общински съвет недействителните бюлетини са 5,2%, докато за кмет са 2,4%. В Пловдив нещата са най-зле – за Общинския съвет недействителните бюлетини са 10,1%, а за кмет 3%. Във Варна за Общинския съвет са 6,7%, за кмет – 5,2%. Това показва, че когато се гласува с по-елементарна бюлетина, каквато е за кмет, се допускат по-малко грешки. Бюлетините за общинските съвети не са добре премислени и добре разположени. За мен високият брой недействителни гласове се състои в сложността на бюлетината“.

Проф. Калинов посочи, че има дефекти в Изборния кодекс, но е противник на промените набързо. Според него трябва да имаме концепция за промяната на Изборния кодекс.

Прогнозата на проф. Мирчев за балотажа в неделя е, че борбата ще бъде жестока.

Според проф. Калинов обаче негативните неща ще са по-малко.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Пленкович

ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила има шанс за кабинет

Според най-новите данни на Държавната избирателна комисия в Хърватия управляващата дясноцентристка Хърватска демократична общност печели 61 мандата в 151-местния парламент на проведените вчера избори. Това означава, че тя няма да може да управлява самостоятелно и ще трябва да води преговори с други партии, успели да влязат в хърватския Сабор...

публикувано на 18.04.24 в 23:05
Милорад Додик

Хиляди босненски сърби протестираха срещу проекторезолюция за възпоменаване на геноцида в Сребреница

Десетки хиляди босненски сърби се отзоваха днес на призива на лидера си - президента на Република Сръбска - Милорад Додик да протестират срещу проект на резолюция на Общото събрание на ООН, с която от идната година 11 юли може да бъде обявен за международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница. По време на войната в Босна през първата..

публикувано на 18.04.24 в 23:00

Започна кампанията за парламентарните избори в Северна Македония

В Република Северна Македония днес официално започна кампанията за парламентарните избори на 8 май.  БТА предава от Скопие, че на стената на коритото на река Вардар в центъра на града с големи червени букви на бял фон е изписано "Българите в конституцията е предателство”. Агенцията отбелязва, че това е прессъобщение от партията "Левица",..

публикувано на 18.04.24 в 22:57
Иранският първи дипломат Хосейн Амир Абдолахиан.

Иранският външен министър: Ще накараме Израел да съжалява, ако ни нападне

Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан се зарече днес пред Съвета за сигурност на ООН, че страната му ще "накара Израел да съжалява" за всяко нападение срещу нея, предаде БТА като се позова на Франс прес. "Действията за самозащита и контрамерките на Иран са приключили, така че израелският терористичен режим трябва да прекрати всякаква..

публикувано на 18.04.24 в 22:47

До края на април ще е готова методиката, гарантираща сигурността на машинния вот

До края на април ще е готова методиката, която ще гарантира, че машините за гласуване ще отговорят на условията. Въпросът е бил обсъден на работна среща в Министерството на електронното управление.  Работна група от министерството, от Института по стандартизация и на Института по метрология ще изготвят актуализацията на методиката.  След това тя..

публикувано на 18.04.24 в 22:17

Шест грузински партии призоваха за протести срещу законопроекта за "чуждестранните агенти"

Шест грузински опозиционни партии призоваха за масови протести срещу правителствения законопроект за "чуждестранните агенти", който вече стана причина за многохилядни протести в столицата Тбилиси. Според опозицията, спорният законопроект цели да блокира пътя на южнокавказката страна към Европейския съюз и НАТО.  Грузия прие на първо четене..

публикувано на 18.04.24 в 22:00

Нов музеен обект край с. Шуменци разказва за Тутраканската епопея

Нов музеен обект отвори врати днес край тутраканското село Шуменци, където през 1916 година се е провела една от най-големите битки, дала началото на освобождението на цяла Южна Добруджа, битката за Тутраканската крепост. Той е на стойност близо 8 милиона лева. Нови технологии пресъздават битката при Тутракан Лентата на иновативния музей,..

публикувано на 18.04.24 в 20:15