Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Михаил Мирчев и проф. Красимир Калинов пред БНР

Изборни неволи

Снимка: БГНЕС

Тези избори не бяха по-добре организирани и не бяха по-честни от предходните. Това заяви пред БНР социологът проф. Михаил Мирчев, председател на Гражданската инициатива за свободни и демократични избори.

Според него ЦИК грубо нарушава Изборния кодекс:

„Тя не се занимава с жалбите и сигналите, не ги регистрира. Нищо от това не се прави, което е невероятно безобразие. ЦИК в този пункт демонстрира, че държавата не си уважава законите“.

Според него Изборният кодекс е много добър, но има някои неща, които трябва да се доусъвършенстват.  

За опасенията на управляващите за нова афера „Костинброд“, проф. Мирчев изказа мнение: „ГЕРБ като крадец вика „Дръжте крадеца“. Случаят „Костинброд“ беше една огромна афера на тогава управляващите. Аферата „Костинброд“ не е на тези, които я разкриха, а е на тези, които я организираха, похарчиха десетки хиляди левове държавни пари за отпечатване на съответните бюлетини и след това викат „Дръжте крадеца“. Същото тази партия се опитва да прави в момента“.

В градовете, където проф. Мирчев е наблюдавал изборния процес, налице са били традиционните нарушения:

„В циганските махали – купен глас. По-масовото нарушение е корпоративният вот – това е в малките селища, където има 1-2-ма работодатели и те скърцат със зъби на селяните и им казват за кой да гласуват, иначе си губят работата. Третото е механизмът за превръщане на бюлетини на противниковата страна в невалидни. Това вече масово се прави в СИК-овете, които са поставени под някакъв контрол, еднопартийно диктаторски. Най-страшното явление е поставянето в зависимост на опозиционните членове на СИК-овете“.

Проф. Мирчев е наблюдавал изборите основно в Кюстендил и югозападната част – Радомир, Перник, Благоевград, Дупница и т.н.

Проф. Красимир Калинов, който е бивш член на ЦИК, постави въпроса с действителните гласове и в тази връзка е направил собствени изчисления:

„За Столичния общински съвет недействителните бюлетини са 5,2%, докато за кмет са 2,4%. В Пловдив нещата са най-зле – за Общинския съвет недействителните бюлетини са 10,1%, а за кмет 3%. Във Варна за Общинския съвет са 6,7%, за кмет – 5,2%. Това показва, че когато се гласува с по-елементарна бюлетина, каквато е за кмет, се допускат по-малко грешки. Бюлетините за общинските съвети не са добре премислени и добре разположени. За мен високият брой недействителни гласове се състои в сложността на бюлетината“.

Проф. Калинов посочи, че има дефекти в Изборния кодекс, но е противник на промените набързо. Според него трябва да имаме концепция за промяната на Изборния кодекс.

Прогнозата на проф. Мирчев за балотажа в неделя е, че борбата ще бъде жестока.

Според проф. Калинов обаче негативните неща ще са по-малко.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Регионалният министър призова строителния бранш да се включи в борбата с пожарите с тежка техника

Министърът на регионалното развитие инж. Виолета Коритарова призова строителния бранш с тежка техника да се включи в борбата с пожарите в различните региони на страната.  Всички структури в състава на министерството също са в готовност за реакция. Цялата техника на държавното дружество "Автомагистрали" ще се включи в спасителните дейности...

публикувано на 17.07.24 в 21:04
Служебният премиер Димитър Главчев в МС.

МС: "Български пощи" ще обменят безплатно до 10 хил. лв. на ден след влизане в еврозоната

"Български пощи" ще могат да обменят безплатно до 10 хиляди лева на ден след влизането на България в еврозоната. Служебното правителство възложи на държавното дружество да извършва услугата. Дружеството ще обменя безплатно банкноти и монети от левове в евро по официалния валутен курс в размер до 1000 лв. на ден на човек. За суми от 1000 до 10 000 лв...

публикувано на 17.07.24 в 20:48
Снимката е илюстративна.

Квалифициран електронен подпис може да се получи вече по куриер до адрес

От днес може да се получи Квалифициран електронен подпис по куриер до адрес. Услугата е без аналог у нас и в Европа и е възможна чрез Борика. До момента беше задължително явяване в офис, а вече идентификацията може да стане онлайн. Става въпрос за подписа на хардуерен носител като клиентът получава флашката до посочен адрес. Новата услуга става възможна..

публикувано на 17.07.24 в 20:31
Доц. Григор Сарийски

Доц. Григор Сарийски: Има основания да се смята, че Ивелин Михайлов се занимава с банкова дейност без лиценз

Според икономиста доц. Григор Сарийски има основания да се смята, че идеологът на партия "Величие" Ивелин Михайлов се занимава с банкова дейност без лиценз, събирайки заеми от различни хора във връзка с изградения в село Неофит Рилски комплекс "Исторически парк" и така е ощетил бюджета: "По-големият проблем не е толкова, че са ощетявани държавни..

публикувано на 17.07.24 в 20:14
Снимката е илюстративна.

Две от трите огнища на новия пожар в Старозагорско са овладени

Движението на влакове между село Михайлово и Стара Загора продължава да бъде спряно заради разразилия се по-рано пожар по протежението на железопътната линия. Няма опасност за населените места в близост.  Пожар между Калояновец, Арнаутито и Михайлово спря придвижването на влакове Екипи на пожарната гасят запалили се сухи треви и храсти на фронт..

публикувано на 17.07.24 в 19:52
Министър Калин Стоянов се запозна на място с обстановката в ямболското с. Воден, където пожар на широк фронт наложи евакуиране на хората и изпепели къщи.

Стоянов: Ситуацията във Воден започва да се овладява, работи се по обезопасяване на 2 съседни села

Десетки пожари все още горят на различни места в страната. Повечето вече са локализирани и под контрол. Най-тежка тежката е обстановка в ямболската община Болярово, където огънят погълна къщи в село Воден.  Екипи от Турция се включват в борбата с пожарите в община Болярово Човешки жертви няма, но хората са в шок. Голяма част от ямболското..

публикувано на 17.07.24 в 19:45

След поредица срещи ПП-ДБ отложиха за утре изявлението си за декларацията, която предлагат на НС

ПП-ДБ започна преговорите в търсене на подкрепа от останалите политически сили в 50-ото Народно събрание за декларацията си с пакет от антикорупционно законодателство. Предварително беше анонсирано, че едва след приемане на всички закони, описани в декларацията, те могат да опитат да реализират кабинет с втория мандат. Затова поискаха отсрочка..

публикувано на 17.07.24 в 19:37