Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп критикува Брекзит сделката на Джонсън

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп предупреди в четвъртък, че споразумението за Брекзит на Обединеното кралство с Европейския съюз може да бъде пречка за постигането на търговска сделка между САЩ и Великобритания след излизането на острова от ЕС.

В интервю за британското радио LBC, проведено от ръководителя на партията Брекзит - Найджъл Фараж, Тръмп настоя, че Вашингтон иска да "търгува" с Великобритания и обратно, но предупреди, че "при определени аспекти" от Споразумението за оттегляне САЩ не може да сключи търговска сделка с Обединеното кралство.

"Ние искаме да търгуваме с Великобритания, а те искат да търгуват с нас", посочи Тръмп. "И за да бъда честен с вас, тази сделка, при определени аспекти на сделката - не можете да го направите, не можете да търгувате. Не можем да сключим търговска сделка с Обединеното кралство".

Тръмп изтъкна, че при Брекзит без сделка двете страни имат по-голям шанс. Американският президент добави, че САЩ и Великобритания могат да увеличат двустранната търговия четири или пет пъти от сегашните нива, ако бъде постигнато търговско споразумение.

Тръмп изрази и разочарование, че Обединеното кралство все още не е напуснало Европейския съюз. Той подчерта, че подкрепя Брекзит още преди британския референдума през 2016 година и смята, че излизането от ЕС е "нещо добро" за Великобритания. Американският президент също отбеляза, че смята, че и Фараж, и премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън споделят това разочарование от последното отлагане на Брекзит с нови три месеца.

Доналд Тръмп обаче изрази увереност, че Брекзит ще бъде факт преди президентските избори в Съединените щати, които ще се проведат през ноември 2020 година. Той добави, че "хората са уморени да слушат" за развода между Обединеното кралство и Европейския съюз.

"Мисля, че Брекзит ще се случи преди нашите избори на 3 ноември догодина. Надявам се. Трябва да можете да го направите. Хората са уморени да слушат за него, дори ние сме малко уморени да слушаме за това. Имате правилният човек да го прави, а именно премиерът Борис Джонсън", подчерта Тръмп.

Тръмп също така посочи, че ако Борис Джонсън и Найджъл Фарадж се обединят на изборите ще се превърнат в "неудържима сила в британската политика", на което лидерът на партията Брекзит отговори, че ще бъде отворен за подобен вариант, само ако премиерът на Обединеното кралство се откаже от договорената от него "ужасна сделка" с ЕС.

Президентът на САЩ нападна пряко Джереми Корбин, който не пожела да се срещне с него при посещението му във Великобритания, като го нарече "много погрешен избор като кандидат за премиер" , изтъквайки в същото време, че Борис Джонсън е правилния човек за поста.

Тръмп допълни, че твърденията на Корбин, че британското здравеопазване ще стане лесна плячка на американците при бъдещо търговско споразумение, са абсолютно неверни.

Корбин реагира незабавно в Туитър, обвинявайки американския президент в опит да се меси в британските избори в подкрепа  на приятеля му Джонсън. Корбин допълни, че всички знаят, че американските фармацевтични компании силно се интересуват от британското  здравеопазване, което обаче, по неговите думи, "не е за продан".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лойд Остин и Андрей Белоусов са обсъдили по телефона намаляването на риска от ескалация

Министрите на отбраната на САЩ и Русия Лойд Остин и Андрей Белоусов са провели телефонен разговор за намаляване на риска от ескалация. Това съобщиха от ведомството на Белоусов, по чиято инициатива се е състоял разговорът, цитирано от Ройтерс. Наскоро Москва обвини Съединените щати за полетите на разузнавателни дронове над Черно море. Остра реакция..

публикувано на 12.07.24 в 21:01

Стотици посетители се очакват за фестивала "Хисарлъка Experience"

Стотици се очаква да посетят фестивала "Хисарлъка Experience", който започва в петъчната вечер и ще продължи до неделя. Той се провежда за четвърти път, обявиха огранизаторите от Сдружението по туризъм и Общината в Кюстендил.  Достъпът е свободен, а през трите дни атракционният бус ще превозва до 21 ч. желаещите да видят или да участват в..

публикувано на 12.07.24 в 19:58
Снимката е илюстративна

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница. Огънят е навлязъл в гората на село Срем, съобщи кметът на община Елхово Петър Гендов. Пожарът е обхванал района на пътя за граничния пункт Лесово, но той засега не е затворен. Пет противопожарни автомобила и над 20 огнеборци, горски и гранични служители се..

публикувано на 12.07.24 в 19:39
Атидже Алиева-Вели

ДПС – Ловеч застана "непоклатимо" зад Доган и решението му за оставка на Пеевски

Областният съвет на ДПС – Ловеч излезе с декларация, в която се посочва, че членовете му застават непоклатимо до почетния председател на партията Ахмед Доган и решението му за оставки на Делян Пеевски и останалите в позицията му.  От ДПС – Ловеч призоваха народния представител, избран с мандат от региона Атидже Алиева – Вели да подкрепи и изпълни..

публикувано на 12.07.24 в 19:03
Снимката е илюстративна

Ограничен е горският пожар между селата Сливка и Сейменци

Пожарът, който избухна по-рано днес в труднодостъпен горски  масив между селата Сливка и Сейменци в община Баните е ограничен. Огънят е обхванал около 12 декара площ. Причината за възникването му тепърва ще се изяснява. От Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ – Смолян апелират за изключителна бдителност на гражданите...

публикувано на 12.07.24 в 18:59

Националният съвет на ПП решава в събота дали да подкрепи ДБ за опит за правителство

Партия "Волт", която влиза в състава на коалиция ПП ДБ, призова вторият мандат да бъде върнат веднага, след като бъде връчен от президента.  "Съставянето на кабинет в това Народно събрание не е в интерес на България и ние трябва да останем верни на избирателите," се казва в позицията. От ПП-ДБ искат оставката на Калин Стоянов, обмислят как да..

публикувано на 12.07.24 в 18:46
Михайло Подоляк

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на оръжия от НАТО срещу цели в Русия

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на доставени от НАТО оръжия срещу цели във вътрешността на Русия. Москва определи подобно разрешение като "опасна ескалация".  В публикация в социалната мрежа "Х" съветникът на украинския президент - Михайло Подоляк обясни, че не става дума за символични, демонстративни единични удари, а за..

публикувано на 12.07.24 в 18:43