Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Спомени за нежната революция в България

Димитър Луджев представя втория том на книгата си за началото на прехода

Димитър Луджев
Снимка: Ани Петрова

„Антикомунизмът на нежната революция в Източна Европа не беше антикомунизъм на омразата, а на хуманността. Той не проповядваше демокрация чрез насилие, а демокрация чрез хуманизъм.“ Мнението е на проф. Димитър Луджев, историк и политолог, един от създателите на СДС и участник в Кръглата маса.

Тази вечер Димитър Луджев ще представи втория том на книгата си "Преходно време. Личности, идеи и събития: История по... и отвъд документа". „Аз съм се старал да направя не изследване, а по-скоро документален разказ. Разкажи за хората, разкажи за събитията, дай им думата“, отбеляза Луджев в предаването „Хоризонт до обед“.

Първият том на книгата – „Договореният преход в България“ се простира върху периода около 1990 година и сформирането на правителството на Димитър Попов като първото многопартийно, демократично, некомунистическо правителство. Засягат се още драматичните събития от 1991 година около приемането на Конституцията. Вторият том касае управлението на СДС след изборите октомври 1991 година, завършило в края на 1992 г.

Мозайка на времето

„Работата с документи е най-голямата особеност на професионалния историк – дали той може да създаде обективно мозайка на времето“, смята Димитър Луджев, който е изградил голямата история за онова време чрез множество малки истории и е признал и свои грешки. Например за оттеглянето си от Координационния съвет на СДС и оставянето му в ръцете на хора, които са довели до неговото разцепление. От едната страна са се озовали реформаторите – привърженици на експертни законодателни, социални и икономически мерки, а в другия лагер възприели „площаден маниер на декомунизация като разрушаване.“

Каубоите от СДС

„Аз имам една статия от пролетта на 91-а година, че някои мои колеги в СДС си представят нещата като каубойски филм. От едната страна беше нашето виждане – на хората, които мислехме, че преходът, реформите трябва да бъдат базирани на сътрудничество между различни слоеве на населението, между партиите, със синдикати, да бъдат базирани на  търсенето на разумен компромис. От другата страна се тръгна към антикомунистически популизъм – конфронтираха се със синдикатите, с интелигенцията, с медиите, с църква, с какво ли не…“, коментира проф. Луджев. 

Началото на уродливия преход

Политиката на конфронтация според него е завършила с пропадане на кабинета на Филип Димитров, със спиране на либералните реформи и изоставане на страната. "И оттам тръгна един много мъчителен, много уродлив български преход."

"Когато влезеш в тази „долина на сълзите“(икономическият преход според Ралф Дарендорф – бел. ред.) години наред, и се разочароваш, когато и преходът ти се изроди, както стана у нас и се изкриви, когато се отказахме от либералните реформи и съсипахме всичко, направихме една идиотска, грабителска приватизация – тогава нещата стават още по-тежки“, подчерта историкът.

Димитър Луджев е бивш депутат от Великото народно събрание, политически съветник на президента Желю Желев, вицепремиер в правителството на Димитър Попов и военен министър в кабинета на Филип Димитров. До 2001 година е народен представител и с това приключва политическата му кариера.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Новата джамия в Кърджали

Кърджали посреща Рамазан Байрам без изселници и с нова джамия

Днес започна големият мюсюлмански празник Рамазан Байрам. В продължение на три дни се разменят гостувания, а на трапезата неизменно присъства баклавата. За разлика от предишни години, този път няма много наши изселници, пристигнали от Турция по родните си места. Причината е наложеният в южната ни съседка национален локдаун заради коронавируса...

публикувано на 13.05.21 в 15:27
Валери Яков, директор на  Регионалния телевизионен център

Млади художници от Благоевград с благотворителна мисия за бедните

На 17 май  младите художници на Благоевград ще рисуват картини заедно с големия авангардист и баща на бодиарта у нас Иван Яхнаджиев . Общите им творби, както и 20 от най-известните картини на художника, ще бъдат подредени в изложба с благотворителна мисия .  Средствата от закупените платна, рисувани от Иван Яхнаджиев заедно с възпитаниците..

публикувано на 13.05.21 в 14:14

Приютяването на руската бяла емиграция - част от световната съкровищница на доброто

Предстои откриването на документална изложба, посветена на 100-годишнината от емиграцията на руските белогвардейци в България . Изложбата е под надслов „Ваше благородие, госпожа Чужбина“ и ще продължи един месец – от 17 май до 17 юни. Организатори са  Държавна агенция „Архиви“ и Димитър Иванов.  В модерната история на българската държава има три..

публикувано на 13.05.21 в 13:58

Калейдоскоп от призрачни села в изложба на Мирян Колев

Музикантът Мирян Колев представя аудио-визуалния си проект „Призрачни села“ в Трявна. „ Исках да бъде нещо на границата между документално и художествено . Това е проект в развитие. Започнах да обикалям тези изоставени села преди една година, когато започна пандемията и ми липсваха пътуванията“, разказа Колев в предаването „Преди всички“...

публикувано на 10.05.21 в 10:27

Дария Михалкова възражда автентичната женска носия манофил

Ще остави ли България поредния траен отпечатък в ЮНЕСКО. Повече от година амбициозен екип работи по автентичната женска носия - манофил. Ръководителят на столичния ансамбъл "Хоро" Дария Михалкова е на път да сбъдне своята мечта и да възроди автентична фолклорна носия от шоплука. Родът на майка ѝ е от областта граово - района на градовете..

публикувано на 09.05.21 в 18:25
Димитър Михайлов

Димитър Михайлов ще участва в маратон, за да популяризира донорството и трансплантацията на органи

Идната събота любителите на ултра маратоните от цялата страна ще се съберат в село Широка лъка край Смолян, за да стартират един от най-тежките маршрути - "Тракия ултра". Освен изпитание за издръжливостта и волята на участниците, това състезание ще бъде част от каузата на маратонеца Димитър Михайлов да популяризира кръводаряването,..

публикувано на 09.05.21 в 16:26
Александра Никова

Преди 16 години журналистът Александра Никова попада на необичайно раждане на дете

Журналистът Александра Никова е главен редактор на сайта „Столица.бг“, а през годините статиите ѝ са намирали място на страниците на различни печатни издания. Различни са историите, с които се е срещала в професионалния си път. Най-вълнуваща обаче е тази, в която се ражда момиченце в банята на апартамент преди 16 години. Казва, че е..

публикувано на 09.05.21 в 14:13