Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Посланикът на Германия у нас се връща за час към опита си на радиоводещ

Н. Пр. Кристоф Айххорн: Основната дума за Европа е свобода

Музикален прочит на случилото се преди 30 години в специално издание на "Хоризонт до обед"

Н. Пр. Кристоф Айххорн
Снимка: Ани Петрова„България и Германия споделят общ исторически опит – свободата. Преди 30 години, на 9 ноември, падна Берлинската стена, слава Богу. Преди 30 години стотици хиляди българи бяха на улицата и какво искаха? Свобода. За себе си, за децата си, свобода за всички нас, в Европа. Свобода – това празнуваме днес.“ Това каза пред БНР посланикът на Федерална Република Германия у нас Н. Пр. Кристоф Айххорн. Освен опита си като дипломат в Москва в ключовото време около падането на Берлинската стена, Кристоф Айххорн има в биографията си и познания като радио водещ - от 1979 до 1985 г. в ARD в Германия.

„Всички в Европа имахме това чувство – приключваме със стария режим, искаме да бъдем свободни, да бъдем заедно и заедно да изграждаме своето бъдеще, да отворим границите и да изчезнат стените“, посочи Кристоф Айххорн.

Посланик Кристоф Айххорн и Ирина Недева

Песните на свободата или вятърът на промяната в музиката на 1989 г. Предаването "Хоризонт до обед" днес е посветено на 30-годишнината от началото на промените, както и на контра културата на 80-те в България и Германия, която подгрява условията за бунта. 

„И в Западна Германия имаше хора, които не бяха щастливи, не бяха доволни. Пееха песни за това. И в Източна Германия имаше хора, които не бяха щастливи и пееха песни за това. Разликата беше в това, че докато в Западна Германия те можеха да го правят открито на сцената, в Източна трябваше да пеят тайно, вечер в кухнята“, разказа Айххорн.  

„Ако погледнем Европа днес и различния исторически опит, който всички ние в Европа имаме, можем да се обединим около една дума – най-важната дума за нашата душа, за нашето сърце, за нашето мислене, за нашето бъдеще: това е думата „свобода“, коментира още посланик Кристоф Айххорн.  

Посланик Кристоф Айххорн и Ирина Недева

Германска народна песен от далечната 1780 година пък прави връзката с днешните тревоги във вече обединена Европа и се посвещава на свободата на мисълта и на словото, които винаги трябва да бъдат бранени.

„По това време навсякъде в Европа съществуват абсолютистки режими, не е имало свобода на изказа. Песента ни казва, че кралете, които са на власт, могат да ни затворят, но те не могат да надникнат в умовете ни, защото мислите са свободни“, допълни дипломатът, днес в ролята му на радио водещ.

Песента Die Gedanken sind frei – „Мислите са свободни“ в нейния съвременен   вариант звучи едновременно на няколко езика, сред които немски, френски, елзаски, италиански, португалски, турски и арабски. Озаглавена е Liberté de penser и е посветена на журналистите от френското сатирично издание Шарли Ебдо.

Слушайте повече в звуковия файл. 

Превод в ефир: Милкана Делер


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пламен Абровски

Пламен Абровски: Ще е изключително трудно да останем без хляб, въпросът е колко ще струва

" Недостиг на храна в световен мащаб ще има , ще има по отношение на произведеното зърно в Украйна. В Европа на пръстите на едната ни ръка се броят държавите, които произвеждат зърно повече, отколкото потребяват и ние имаме щастието България да е една от тях. В България недостиг на зърно не е невъзможно да се получи, но ще е изключително трудно..

публикувано на 23.05.22 в 08:58
Нов център за превенция на бедствия създадоха в София

Нов център за превенция на бедствия създадоха в София

Нов център за превенция на общинската дирекция „Аварийна помощ и превенция“ в София работи от тази седмица. Целта е бърза реакция при различни природни бедствия, промишлени аварии, критични ситуации с акцент северните райони на столицата. Нова дейност е и създаденият „Център за интегрирано управление на риска“. С него се осигурява развитие и..

публикувано на 22.05.22 в 16:46

За първи път имаме възможност да се докоснем до частица от мощите на Кирил и Методий

София и България се готвят да посрещнат за първи път мощи на светите равноапостоли Кирил и Методий. Става дума за част от ръката на Св. Кирил и две частички от ребрата на Св. Методий. Те се пазят в гръцкия православен манастир Есфигмен в монашеската република Света Гора. Поканата е отправена от българския патриарх Неофит, а светинята пристига от..

публикувано на 22.05.22 в 15:42
Иво Джокин

Изложбата „Под светлината на звездите” гостува в училищата от Община Долна Митрополия

Пътуващата интерактивна изложба „Под светлината на звездите” гостува в училищата от Община Долна Митрополия, Плевенска област. Създадена е по повод Международния ден на светлината -16 май и включва астрофотографии на Николай Димитров, както и интересни и забавни експерименти със светлина. Иво Джокин е вдъхновяващ човек, който от години предава..

публикувано на 22.05.22 в 14:53
Офицерът от резерва - подполковник Иво Джунов

Във Враца може да бъде видяна изложба, свързана с военното ни минало

До края на май във Враца може да бъде видяна изложба, вдъхновена от две кръгли годишнини, свързани с военното ни минало. Тази година се навършват 110 години от Първата балканска война и 130 години от сформирането на пехотна дивизия в града. Със снимки, карти и документи изложбата показва щрихи от войсковия живот в миналото и разкрива битки, победи и..

публикувано на 22.05.22 в 13:56
Плажът на влюбените

В Бургас пясък от цял свят ще бъде показан в изложба „Светът в зрънце пясък“

В Бургас над 200 вида пясък от цял свят ще бъдат представени в първата по рода си изложба „Светът в зрънце пясък“. Тя ще бъде открита на 21 май  вечерта по време на Европейската нощ на музеите. Тя е експонирана в Природо-научния музей в града. Над 650 вида пясък включва колекцията на музея. Повечето от тях са от най-екзотични дестинации като Хаваите и..

публикувано на 21.05.22 в 18:56

"По ръба" с Калина Андролова: Спасителният бряг се оказа тресавище

Ситуацията във властта у нас се превръща в гигантски фарс. Това правителство е неизчерпаем източник на камуфлажна словесност. Управленците ни напомнят амбулантни търговци, чийто талант се свежда до това да убедят клиента в тази конкретна минута, а по-нататък какво точно ще се случи, няма никакво значение. Тази схема на създаване на декори, се..

публикувано на 21.05.22 в 13:56