Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Разсекретените архиви на Ватикана - тайни от Втората световна война

Проф. Александър Николов: Това е анонс за откритост и диалог

Професор Александър Николов
Снимка: Ани Петрова

Папа Франциск разсекрети предсрочно документи от архива на Ватикана от периода на Втората световна война. Изследователите ще имат достъп до документи от управлението на Пий XII, който е папа от 1939 до 1958 г. Пий XII  е обвиняван, че не е направил достатъчно, за да се предотврати масовата смърт на евреи по време на войната. Така грифът „Секретно“ пада още преди изтичането на 70-годишния срок – 2028 година. Папа Франциск променя и името на архива – от Секретен архив на Ватикана, той вече ще носи името Ватикански апостолически архив.

„Папа Франциск явно е решил да отвори тези архиви, за да се реши този голям проблем, свързан с ролята на Светия престол през Втората световна война. Защото има обвинения, че е колаборирал с нацистите и с Мусолини“, коментира пред „Хоризонт“ проф. д-р Александър Николов, ръководител на Катедрата „Стара история, тракология и средновековна история“ в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Според проф. Николов това е анонс, че папската институция иска да бъде по-открита и да влезе в диалог с широки кръгове от обществеността, както и да парира някои обвинения.

„Самият папа Франциск е нестандартна фигура, той промени много неща, промени много концепции. Замени един консервативен папа, който се опитваше да запази някои традиционни механизми във Ватикана, и концепции и възгледи по много въпроси. Неслучайно този папа носи името Франциск, защото Франциск от Асизи е един от големите реформатори в Католическата църква и в християнството“, допълни проф. Николов.

Преди години Александър Николов е работил в Секретния архив на Ватикана. Тогава достъпът до документите от Средновековието бил свободен, но се е минавало през сложна процедура до получаване на ценните ръкописи.

Като историк проф. Николов отбеляза своето притеснение как нашето време сега от 2019 г., ще бъде отразено към 2050 г.

„Защото вече така сме навлезли в дигитализацията, електронната ера, че много от нещата изчезват безвъзвратно във времето и картината може би ще е доста изкривена.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Габровският карнавал ще се проведе на 22 май

Габровският карнавал наближава, по-малко от седмица остава до най-веселото събитие в града на шегаджиите, което тази година ще се проведе на 22 май. Миналата година балканджиите се смяха от балконите, заради тежките ограничителни мерки. Сега отново празникът няма да е като друг път, и вместо колоните от маскирани да преминат в шествие през..

публикувано на 16.05.21 в 19:15
Отец Йордан Карагеоргиев

Отец Йордан Карагеоргиев за скритите пластове в душата на лишените от свобода

Ако се върнем в историята, ще видим, че най-масовото бягство от затвор в страната е било в Старозагорския затвор през пролетта на 1972 година. Още тогава българската православна църква се опитва да влезе сред лишените от свобода, защото Бог не бяга от своите чеда. Тогава се е разчитало на друго превъзпитание и не се е допускало в затвора да..

публикувано на 16.05.21 в 16:13
Център по приложен поведенчески анализ в София

Сдружение „Аутизъм днес“ и УНИЦЕФ започват програма за детегледачи за деца с аутизъм

През 2014 година Владислава Цолова напуска известна банка и създава Сдружение "Аутизъм днес" в помощ на деца с аутизъм. Разкрива първия център за деца с това заболяване в София и след това втория в родния си град Плевен. В процес на подготовка са още три центъра - в Бургас, Враца и втори в София. Личната съдба на Владислава Цолова се..

публикувано на 16.05.21 в 15:15
Новата джамия в Кърджали

Кърджали посреща Рамазан Байрам без изселници и с нова джамия

Днес започна големият мюсюлмански празник Рамазан Байрам. В продължение на три дни се разменят гостувания, а на трапезата неизменно присъства баклавата. За разлика от предишни години, този път няма много наши изселници, пристигнали от Турция по родните си места. Причината е наложеният в южната ни съседка национален локдаун заради коронавируса...

публикувано на 13.05.21 в 15:27
Валери Яков, директор на  Регионалния телевизионен център

Млади художници от Благоевград с благотворителна мисия за бедните

На 17 май  младите художници на Благоевград ще рисуват картини заедно с големия авангардист и баща на бодиарта у нас Иван Яхнаджиев . Общите им творби, както и 20 от най-известните картини на художника, ще бъдат подредени в изложба с благотворителна мисия .  Средствата от закупените платна, рисувани от Иван Яхнаджиев заедно с възпитаниците..

публикувано на 13.05.21 в 14:14

Приютяването на руската бяла емиграция - част от световната съкровищница на доброто

Предстои откриването на документална изложба, посветена на 100-годишнината от емиграцията на руските белогвардейци в България . Изложбата е под надслов „Ваше благородие, госпожа Чужбина“ и ще продължи един месец – от 17 май до 17 юни. Организатори са  Държавна агенция „Архиви“ и Димитър Иванов.  В модерната история на българската държава има три..

публикувано на 13.05.21 в 13:58

Калейдоскоп от призрачни села в изложба на Мирян Колев

Музикантът Мирян Колев представя аудио-визуалния си проект „Призрачни села“ в Трявна. „ Исках да бъде нещо на границата между документално и художествено . Това е проект в развитие. Започнах да обикалям тези изоставени села преди една година, когато започна пандемията и ми липсваха пътуванията“, разказа Колев в предаването „Преди всички“...

публикувано на 10.05.21 в 10:27