Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марин Георгиев: Имаме много талантливи литератори, но малко поети

Поредицата "Възкресения" събира най-доброто от архивите на неизвестни автори

Марин Георгиев
Снимка: Личен архив
Марин Георгиев е издател, писател, литературен критик. Автор е на книгата "Третият разстрел" за Никола Вапцаров. Издал е поредица от книги с произведения на различни поети.

"Венета Вълева стана причина да създам една поредица. Аз най-напред издадох един друг поет от Стара Загора - Минчо Стоилов. Това се дължи на Георги Анев, критик, който е естествен лидер там на литературната общност, но не само в Стара Загора, ако ме питате и в Южна България, а може би и на провинциална България", разказа Марин Георгиев в предаването "По първи петли".   

Георги Анев пресява от архивите на местните автори всички текстове, които смята за ценни.

"След това го преписва. Преписването е много трудно нещо, поне знам по себе си, и след това го предлага. Първата книга така я издадохме. След това каза за Венета Вълева и тогава вече се оформи в мен идеята да го нарека поредица "Възкресения".

Марин Георгиев е издал книга със стихове на Ивайло Иванов от Троян. "От 2012 година аз правя опити да издам на Ивайло Иванов (той почина преди две години), да му издам една книга. Той ми предложи 2013 година два ръкописа - "Дантелите на скрежа" и "Брачни песни", споделя още Георгиев.

След неуспешни опити да издаде книгите на Ивайло Иванов, той търси помощ от поета Кирил Кадийски и решават да издат "Брачни песни". "2013 година излезе тази книга. Тя претърпя три допълнителни издания и с тази книга го забеляза критиката, защото той доста компактно се представи", допълни литературният критик.

Ивайло Иванов е живял много трудно. "Той живееше като дух, в едно такова провинциално градче. Той за мен е пример за това, че нашата литература е пълна с талантливи литератори, да оставим тези организираната бездарност, с талантливи литератори, но с много малко поети", каза Марин Георгиев.

Една от най-новите книги от поредицата "Възкресения" е с произведения на Кольо Александров. Негови приятели са събрали доброволно средства, за да подпомогнат издаването. Поетът Кольо Александров е със средно образование, обясни литературният критик. "Със селски произход. Имал е също труден живот. Израснал е бавно, мъчително..." 

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кристина Александрова: Човек до последно трябва да опитва да постигне дори невъзможното

Весела и небрежно звучаща като италианска канцонета – така описва себе си оперната певица Кристина Александрова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е незряща и от няколко години работи като музикотерапевт с деца и младежи от Дневния център за хора с епилепсия в София.  На 44 години Кристина Александрова продължава да сбъдва мечти, да се..

публикувано на 14.07.24 в 07:05
Надка Денчева

77-годишната Надка Денчева - спортната гордост на Павликени

Павликени има своята нова спортна гордост. 77-годишната Надка Денчева смая всички и с майсторство и издръжливост спечели златния медал за ветерани на 50-ия национален мастърс турнир по тенис на маса в курортния комплекс "Албена". Бившата трактористка не се дава на младите , продължава да спортува, готви се за следващия си турнир и е запалена фенка..

публикувано на 13.07.24 в 07:50
Владимир Карамазов

Владимир Карамазов: Фотографията дава възможност да разказваш

Фотографията дава възможност да разказваш. Това каза в предаването "РадиоТочка" актьорът Владимир Карамазов, който е и награждаван фотограф. "В последната година и половина се пренасочих към най-смислената част от фотографията, заради която исках да стана фотограф, защото исках да започна да разказвам моите истории и темите, които мен ме..

публикувано на 12.07.24 в 19:26

Марина Маринова: Музиката винаги е с мен

"Музиката винаги е с мен, независимо къде се намирам". Това каза в интервю за предаването "Хоризонт за вас" и рубриката "От другата страна на Радиото" музикалният редактор Марина Маринова, която е и водеща на "Музикална шарения". Тя работи в БНР от година и споделя, че се чувства точно на мястото си.  "Може би слушателите ме свързват с народната..

публикувано на 12.07.24 в 15:55
Емил Пеняшки

Емил Пеняшки: Животът не е в крайности

"Казвам се Емил Пеняшки и съм на много години вече", казва актьорът, който преди 40 години става част от врачанския театър. "Аз се опитвам да не съм постоянно в роля. Надявам се като изляза от сцената да не съм в роля. Опитвам се да съм си аз." За него най-важното е семейството и децата. След това са мечтите. Съпругата му Капка Пеняшка също е..

публикувано на 30.06.24 в 07:39
Мартен Калеев - писател

Мартен Калеев: Мисията на човека е да инвестира в човечност

Писател, учител, журналист, общественик - такъв е Мартен Калеев. Литературата го среща с добрите хора, с благородни намерения и с горещи сърца. Най-голямото качество на човека е да премълчава, казва авторът на "Всичко и нищо", "Тъгата идва привечер", "Очите на жаждата". Когато даваш, получаваш повече, убеден е Калеев. "Най-голямата..

публикувано на 23.06.24 в 08:00
Хавиер Милей

Неподражаемият Хавиер Милей - колко ще е търпелива Аржентина към ексцентричния си лидер?

Хавиер Милей, на 53 години, икономист, от половин година президент на Аржентина. Към тази кратка визитна картичка трябва да допълним: аржентинският президент е явление в политиката , към чието управление има поне две и то напълно противоположни гледни точки. Сам той се описва като анархокапиталист и либертарианец . Открито заявява, че ще руши..

публикувано на 22.06.24 в 13:10