Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди да заспят зимен сън

На разходка в Парка за танцуващи мечки

Паркът край Белица е отворен до края на ноември

| обновено на 14.11.19 в 13:08
Снимка: Иван Русланов

Голяма част от обитателите на Парка за танцуващи мечки в Белица вече спят зимен сън. Преди месец обаче екипът на „Изотопия“ се възползва от хубавото време и успя да се разходи там, за да "влезе" в бърлогите на кафевите косматковци.

Първата ни среща беше с Йета, Наташа и Рико. Те живеят заедно от тази година, след като работещите в парка забелязват, че се харесват.

"Най-важното е да не влизат в сбиване. Една от мечките ще отстъпи, защото има йерархия. За да може да я има, те си мерят силите - понякога с издаване на звуци с уста или нос", разказва управителят на парка Димитър Иванов.

Малко биография

Наташа е сляпа и много възрастна - на 35 години. Средно в природата мечките живеят между 20 и 25 години, но в парка има дори и 40-годишна обитателка. Причината е, че за животните се полагат ежедневни грижи и им се осигурява храна. Йета пък е мечка от Албания, спасена през 2017 г. Там собственикът я е водил със синджир на носа, за да може да я контролира, докато я разхожда по плажовете. Рико е най-младият обитател на парка - едва на 4 години.  

Срещнахме се и с Маринка, която е на 24 години. Мечката е в парка от 2004 г., но все още не е преодоляла стереотипното си въртене наляво и надясно. Причината е, че през целия си живот е била със синджир за носа, вързан за дърво. Маринка съжителства с Цвета, която е на 34.

Боби е любимецът на много посетители. Той е един от първите обитатели в парка. Спасен е, когато е на 3 години, а в момента е 22-годишен. Съжителства с Чарли, който е голям едър мечок. Разполагат с пространство от 37 хиляди кв. м.


За болката от миналото

Преди да бъдат настанени в Парка за танцуващи мечки в Белица, животните са били подложени на огромен стрес и насилие, за да придобият "танцувалните" си умения, разказа ни Величка Тричкова:

"Обучавани са още от бебета. На 3-месечна възраст собственикът е поставял мечето на гореща ламарина или жарава, а то, за да избегне болката, е подскачало. Междувременно е свирил на гадулка, а целта е била, когато мечето чуе звука, рефлексивно да подскача. Скритият трик, с който са контролирали мечката, е била болката в носа. Животното е било разпъвано на земята, с вързани лапи, докато с пирон или шило са му дупчили носа, който е и най-слабото му място. След това са закачали халката, за да се води лесно и контролира. Освен това им изваждали ноктите и зъбите. В Парка има мечки, на които са им извадени всички зъби."

Хранителен режим

Първото хранене на мечките е в 8.30 ч. сутринта и включва разнообразие от сезонни плодове. Към 12 ч. всяка мечка получава по два хляба, а вечерта след 18 ч. ядат обикновено риба или пилешки бутчета. Малко известен факт е, че мечките много обичат да пасат трева. Освен това ядат орехи, яйца и кучешка храна на гранули. Мечките са любители и на боровинките - една мечка може да изяде до 50 кг за ден. А медът е само за подсилване. За разхлаждане през лятото хапват сладолед от вода, мед и плодове.


Сладки мечешки сънища

В природата мечката спи зимен сън, защото няма какво да намери за храна. "Сърцето й бие с 4-5 пъти в минута, а броят на вдишанията намалява с около 6-7 пъти в минута, всички жизнени функции са забавени. Мечката е в хибернация", обяснява ни Величка Тричкова.

Преди да дойдат в парка, мечките никога не са били оставяни от собствениците им да спят зимен сън. Повечето заспиват още на първата или втората година на свобода. Но на една от тях са й били необходими 7 години. За зимния сън гледачите в парка са направили изкуствени дървени бърлоги, но някои си ги правят и сами. В тях мечките внасят листенца и сухи иглички и лягат върху тях.

Паркът все още е отворен за посетители и ще може да се разгледа до 30 ноември. Работното време е от 12.00 до 18.00 часа.

Още за изотопско-мечешката среща можете да чуете в звуковия файл.

Снимки: Иван Русланов



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

"Раят за мечките" не е на небето, а в Белица

Естествена среда, обилно хранене с подходящи лакомства, игри против скуката и стриктно наблюдение от лекари. Такъв е животът за обитателите на „Рая за мечките“, който не се намира на небето, а в Южна Рила, на 12 км от Белица и на 180 км от..

публикувано на 31.10.19 в 14:27
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анастасия Димитрова

Анастасия Димитрова: Смисловото помнене е 20 пъти по-ефективно от зубренето

Възможно ли е да запаметяваме информациите по-бързо и дълготрайно , възможно ли е да четем по-бързо и въпреки това да осмисляме текста , а да учим по-ефективно или да правим конспекти, които да са оптимално полезни и какво означава "мнемоника" ? "..

публикувано на 26.03.24 в 10:39

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Пътна карта на Сглобката по модела на руско-турските взаимодействия

Путин и Ердоган го наричат "Турски поток", Борисов и Вучич го повишиха до "Балкански поток". А пък аз съм измислил най-точното наименование - Руско-турски поток. Като Руско-турска война, само че това е Руско-турска газова тръба и то с..

публикувано на 24.03.24 в 12:39

„Културни войни“ с Владислав Апостолов: Затвор до живот за „реч на омразата“

Помните ли онзи тревожен фантастичен трилър на Стивън Спилбърг с Том Круз „Специален доклад“, вдъхновен от разказ на великия виртуоз на футуристичните антиутопии Филип К. Дик? Там специаризиран полицейски отдел ловеше престъпници преди да са..

публикувано на 23.03.24 в 14:50

„По ръба“ с Калина Андролова: Държавата като финансова авантюра

През изминалата седмица имаше бурни дебати в парламента за стойността на Асен Василев като финансов министър. Поводът беше, че Фондът „Сигурност на електроенергийната система“ е в оперативен дефицит. Загубите са се натрупали от разликата между..

публикувано на 23.03.24 в 14:33

Коментар на Петър Волгин: Пак Посолството ще решава

Едва ли има нормален човек в България, който да смята, че преговорите между коалиционните партньори за съставяне на ново правителство буксуват заради тежки спорове по отношение на принципи и реформи. А пък още по-смешно става, когато едните..

публикувано на 23.03.24 в 12:30

Проф. Никола Григоров: Киселините в стомаха се влияят от гена, храненето и стреса

Стомашните киселини и свързаните с тях симптоми са проблем за много хора.  Как действат лекарствата за намаляване на киселинността, колко дълго могат да се приемат и как се лекуват заболяванията, свързани с повишената киселинност, в "Минути за..

публикувано на 23.03.24 в 07:20

Депутатите приеха да бъде създаден Съвет за координация на политиките за българите зад граница

Създаването на Съвет за координация на политиките за българите зад граница предвиждат приети на първо четене промени в Закона за българите, живеещи извън Република България.  Парламентарните групи на "Възраждане" и ИТН гласуваха против, БСП се..

публикувано на 20.03.24 в 14:33