Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гостите в тазгодишното издание на Банско филм фест

Кшищоф Виелицки
Снимка: Личен архив

Ако обичате приключения и екстремни спортове, то задължително отделете някой и друг ден идната семдица, за да посетите Банско. На 20 ноември там започва фестивалът на планинарското и екстремното кино Банско филм фест. Освен че ще бъдат безплатно прожектирани 100 подбрани филма, носители на награди от фестивали от цял свят, традиционно публиката ще може да види на живо на сцената световноизвестни приключенци и екстремни спортисти, които ще разкажат за своите постижения.


Кога иначе ще можете да видите

КШИЩОФ ВИЕЛИЦКИ

Легендата на полския алпинизъм записва с големи букви в историята на световния алпинизъм редица постижения:
* първо зимно изкачване на Еверест - 1980 г., заедно с Лешек Чихи;
* първо изкачване на осемхилядник в рамките на едно денонощие, с връщане до Базов лагер, включително (Броуд пик, 1984 г.), соло;
* първо зимно изкачване на Канчендзьонга - 1986 г., заедно с Йежи Кукучка;
* първо зимно изкачване на Лхотце - 1988 г., соло.
Манаслу, Макалу, Дхаулагири и Шиша Пангма изкачва по нови маршрути. Голяма част от експедициите му са солови. Виелицки е петият човек в света, изкачил всички осемхилядници.

АЛЕКС ЧИКОН

е с баски произход. Участва в над 30 експедиции досега, а от 2011 г. е всяка зима в Хималаите. Миналата година той и екипът му се състезаваха с рускоговорящата експедиция за първо в историята зимно изкачване на К2, което обаче остана нерешен проблем за хималаизма. (На снимката по-долу - Чикон пред едно от иглутата, в които спяха в Базов лагер). През 2016 г. осъществява първото зимно изкачване на Нанга Парбат, по маршрута “Кинсхофер“, заедно с Али Садпара и Симоне Моро (гост на Банско филм фест през 2012 г.). Изкачил е 12 от 14-те най-високи върха на планетата.
През 2005 г. се присъединява към испанска телевизионна програма като оператор на голяма надморска височина за проекта „14’8 000“ на алпинистката Едурне Пасабан. През 2011 г. получава покана от екипа й за Еверест, но отказва и поставя ново начало - започва да ръководи зимни експедиции, в които се специализира. През последните години той избира проекти, които вероятно са по-малко успешни, но много по-ценни по отношение на техничност, трудност и ангажираност - северни маршрути, нови маршрути, изкачвания в алпийски стил, големи стени. 
Освен алпинизъм, практикува скално катерене и бейсджъмпинг - най-смъртноносният спорт в света. В Банско Чикон ще представи филма „Пумори - дъщеря на планината“/“Pumori the daughter of the Mountain“. Документалната лента с негово участие отдава почит на младите алпинисти от Испания, загинали по време на експедицията през 2011 г. до връх Пумори.
Алекс Чикон пред едно от иглутата

Тази година фокус на Банско филм фест е темата "Вода" и по този повод пристига световноизвестният мореплавател от Франция

ПАТРИС ФРАНЧЕСИ

Той има няколко океански експедиции, освен това е пилот, философ и писател, носител на наградата за френска литература за къс разказ „Prix Goncourt“ през  2015 г. Организира въздушни и морски експедиции. Първият пилот, който прави околосветска обиколка с моторен делтапланер през 80-те години на миналия век. Като капитан на кораба „La Boudeuse“ прави около 20 океански експедиции с научна цел и в борба с климатичните промени.
Патрис Франчеси  е ръководител на много хуманитарни мисии в горещи точки - от Босна до Сомалия, живял е сред коренното население на едни от най-отдалечените страни - Папуа и Нова Гвинея. Неговите романи, разкази, поезия и есета са неразделна част от всекидневието му в един ангажиран, свободен и бурен живот, в който той се опитва да „да достигне границите на възможното“. Освен това, е запасен офицер във френската армия и е част от престижната група на писателите във ВМС.

Сред другите гости на фестивала са:

* Алесандро Гоня (Италия) – един от най-големите италиански алпинисти, автор на над 300 премиери в Алпите, през 70-те години участва в няколко емблематични експедиции в Хималаите, писател и автор на над 60 книги;
* Ерве Бармас (Италия) – алпинист, преодолява соло през зимата четирите ръба на върх Матерхорн, катери в чист алпийски стил, свободно и без допълнителен кислород; автор на множество премиерни изкачвания;
* Симон Гетл (Италия) – big-wall катерач, алпинист, носител на наградата „Алпинист на годината на Италия“ 2016 г., автор на множество първи изкачвания, свръзка на Томас Хубер;
* Анселм Бо (Франция) – пионер на екстремни ски във Франция, обучава планински водачи във Франция, Боливия и Непал, автор на няколко книги за екстремни ски и участник в екстремни филми;
* Франк Васюр (Франция) – световно изявен пещерен водолаз, инструктор–треньор по гмуркане в пещери към Международната агенция по техническо гмуркане (TDI), гмуркане с аквалаг със затворен цикъл, газови смески и гмуркане в мини, участник в проучвания в България, Испания, Словения, Северна Македония, Турция, Франция , Хърватия и др., фотограф, автор на филми, учебници и книги.
* Матиас Хаунхолдер (Австрия) – член на Международното жури, екстремен скиор, продуцент на едни от на-добрите фрийрайд филми, носител на международни филмови награди.

Президент на Международното Жури е екстремният режисьор, алпинист и пътешественик Елиза Кубарска от Полша. Тя е носител на най-престижните филмови награди на европейски и световни фестивали, специалист в заснемането на продукции в екстремни условия от Африка до Хималаите. Премиера за България ще бъде и филмът й “Walking Under Water” - за морските номади в Борнео.

И тази година фестивалът ще има и детска част, а цялата програма по дни и часове можете да видите тук.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Законите на Мърфи

29.09.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 29 септември 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 30.09.24 в 10:33
Слав Киров - вляво

Екстремните спортове 24 август - 29 септември 2024

22 - 29 септември Слав Киров завоюва сребърен медал на Европейското първенство по спортно катерене за юноши и девойки в дисциплината "боулдър". Още двама български катерачи влязоха в първата десетка на първенството във френския град Троа - Ида Христоскова стана осма при девойките, а Валисия Мей - десета. С рекорден брой участници премина..

публикувано на 29.09.24 в 12:17

22.09.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 22.09.24 година.

публикувано на 22.09.24 в 11:24
Катя Паскалева

Катя Паскалева - актриса като картина

Катя Паскалева е една от енигмите на българското кино и българския театър. Звездата ѝ изгрява със знаменитата роля в "Козият рог", а до края на живота си Катя Паскалева се снима в над 20 филма и прави десетки впечатляващи роли в театъра. Наричат я актрисата – картина. Красотата ѝ, бликаща от дълбоките ѝ и чувствени бадемови очи, е покоряваща, а мащабите..

публикувано на 18.09.24 в 03:00

15.09.2024 Законите на Мърфи

В звуковия файл можете да чуете рубриката " Законите на Мърфи" от 15 септември 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 16.09.24 в 09:21

Възрастова астрология

Астроанализът според годините на човека се нарича още Възрастов хороскоп. Той има 12- годишна периодичност, в която всеки цикъл се нарича "знак". Тази структура установява съответствие между 12-те знака и 12-те възрасти на човека. Те имат свои особености и за да бъдат разбрани, помага съответният знак. Човекът е подвластен на 12..

публикувано на 15.09.24 в 11:15

08.09.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 08.09.24 година.

публикувано на 08.09.24 в 08:15