Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Силвия Томова: Ако родителите се отчаят, обричат детето с аутизъм на самота

Силвия Томова
Снимка: НДК

Писателката Силвия Томова е посветена на нова кауза - работи с деца с аутизъм. Авторката на „Печатарят“, „Черни маслини и двама мъже“, „Милост за приятелите“ и „Грохот“ е дефектолог и журналист по образование.

„След известно време в журналистиката реших да се върна към професията си“, сподели Силвия Томова в предаването "Закуска на тревата".

„И в двата случая работя със словото – когато науча един човек да разбира какво му казват околните, каква по-голяма радост от това“, каза Томова пред "Хоризонт".

За себе си тя вярва, че помага на деца с аутизъм да се ориентират в света и да общуват с околните. Като предизвикателство в работата си определя това да убеди и двамата родители на дете с аутизъм, че цялото семейство трябва да бъде ангажирано с проблема.

„Това е много трудно на моменти, защото родителите невинаги са убедени в крайната цел или по-скоро си представят работата с децата им с мигновен резултат, а това няма как да се случи.“

Според Томова по-образованите родители много четат и се подготвят теоретически, но загърбват практическата страна на нещата. „Най-добре се справят онези родители, които възприемат аутизма като задача, с която трябва да се справят, един проблем, който трябва да решат с малки стъпки“, коментира дефектологът.

Важно е родителите да вярват в успеха на детето, защото той е постижим, подчертава Силвия Томова.

„Аутизмът не е категорична диагноза, която обрича хората. Напротив. Хората с аутизъм могат да живеят пълноценно, да се справят в живота си, да работят. Те могат да бъдат научени да общуват и могат да проявят дори въображение, колкото  и странно да звучи. Те са много изобретателни на моменти. Аз съм го виждала при малки деца специално.“

Ако човек се отчае, той обрича както ближния си с аутизъм, така и собственото си семейство, категорична е Силвия Томова. „Обрича околните и обрича аутиста на вечна самота, а не това е целта.“

Тя препоръчва на родителите на деца с аутизъм преди да потърсят логопеди, психолози и поведенчески терапевти, да научат децата си на базови умения – да сядат, да се обличат и събличат сами, както и да се хранят, за да може да се надгражда върху тези вече изградени умения.

Цялото интервю е в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Йоанна Темелкова

Йоанна Темелкова: Театърът не може да направи актьора така популярен, както телевизиите

" Театърът не може да направи актьора така популярен, както телевизиите, за мое огромно съжаление, но това е реалността ". Това сподели пред БНР  актрисата Йоанна Темелкова, която беше специален гост в предаването "Хоризонт за вас". " Всяко нещо, което правя, ми е на сърце, иначе не бих се захванала ", категорична беше тя и добави, че думата успех е..

публикувано на 26.02.21 в 17:08
Наталия Ганчовска

Наталия Ганчовска: Открих журналистиката като студент и друго не съм работила

"Открих журналистиката като репортер в кабелна телевизия във Враца още като студент по История и досега друго не съм работила",  разказа в рубриката "От другата страна на радиото" репортерът в програма "Хоризонт" на БНР Наталия Ганчовска.  Тя призна, че в първите години, след като е започнала работа в Националното радио, ѝ е липсвала телевизията -..

публикувано на 26.02.21 в 16:53
Милена Димитрова

Милена Димитрова: Не можем да оцелеем в XXI век само с ценностите от XX век

Милена Димитрова е носител на престижната международна медийна награда на д-р Ерхард Бузек и SЕЕМО (Организацията на медиите в Югоизточна Европа ) „За по-добро разбирателство” в Югоизточна Европа”, връчена ѝ е лично от д-р Бузек във Виена през октомври 2007 г. Тя е носител на Годишна награда на Съюза на българските журналисти от 2005 г.,..

публикувано на 24.02.21 в 13:59
Изглед от Тел Авив

Тайната благотворителна дейност на Исак Семо

По стара еврейска традиция в продължение на 7 дни в дома на покойник отиват хора, които са го познавали, за да изкажат своите съболезнования. И семейство Семо от Тел Авив отворили вратите на дома си, като смятали, че ще дойдат най-много стотина души, но започнали да пристигат съвсем непознати за близките на родения в България инженер и юрист Исак..

публикувано на 24.02.21 в 12:32
 Кристоф Айххорн

Германският посланик Кристоф Айххорн пред БНР за свободата, изборите и независимите медии

"Има една стара германска традиция, че срещите в сряда са един вид на хора, които има какво да си кажат и се харесват,  имат възможност да дискутират по актуални въпроси, затова много се радвам, че днес, в сряда, съм в това студио ". Това каза пред БНР негово превъзходителство Кристоф Айххорн , посланик на Германия в България. Той е и тясно..

публикувано на 24.02.21 в 10:47
Маргарита Петкова

„Шест етажа без асансьор“ с Маргарита Петкова

Маргарита Петкова отпразнува рождения си ден с участие в студиото на „Хоризонт“ в предаването „Нощен хоризонт“. Поетесата е завършила българска филология във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Първите ѝ публикации са още от ученическа възраст. Първата ѝ книга „Дива къпина“ на издателство „Български писател” излиза през 1983..

публикувано на 22.02.21 в 17:05
Офелия Кънева

Офелия Кънева описа в книга участието на децата в процеса на вземане на решения

Създателят на първия ученически парламент в България - Офелия Кънева, написа книгата „Децата в процеса на вземане на решения“. Като доктор по управление на образованието и социолог, дълги години защитаваща правата на децата, научният ѝ труд бе дълго чакан. Съвсем без изненада, той придоби голям отзвук в сферата на образованието и дори..

публикувано на 21.02.21 в 15:52