Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Очаквам още моята роля, защото имам толкова много да кажа"

Ирен Кривошиева: Мястото на паметник на Стефан Данаилов е в градинката пред Народния театър "Иван Вазов"

3
Ирен Кривошиева
Снимка: Георги Бангиев

"След кончината на Стефан Данаилов, който е баща на моя син, имах едни личен момент, в който исках да направя нещо, но извън този личен момент, идеята ми да има паметник на Стефан е свързана с това, че в неговата фигура ние можем да намерим палитра от изкуство, политика, десетки роли в киното и в театъра, той беше част от Народното събрание, професор във НАТФИЗ, два мандата министър на културата, а също и не на последно място баща, каза за БНР актрисата Ирен Кривошиева, гост в поредицата на "Нощен хоризонт" - "Магията на театъра"

Ирен Кривошиева е един от двигателите на инициативата да се направи паметник на Стефан Данаилов в градинката пред Народния театър

"Това е подобаващото се място на този паметник, това заслужава Стефан", допълни Ирен Кривошиева. За да не затихне паметта за големия актьор, смята още актрисата.

"Аз се завърнах в киното, имам два заснети сериала - "Белези" и "Лъжите в нас", но сякаш очаквам още моята роля, тази, която нямах в първите ми филми, нито в сегашните сериали, не съм изиграла. 
Сега я очаквам, защото имам толкова много да кажа", каза за БНР актрисата Ирен Кривошиева. Тя е участвала общо досега в над 30 филма. 

"Сега заснех и първия православен филм, който ще излезе тази есен, казва се "Не затваряй очи". Ролята ми е много интересна, филмът е по едно съвременно чудо, снимките са тежки, ролята е много моя различна, а очаквам и още една моя роля. 

А аз се надявам да участвам и в комедия, защото винаги са ме смятали за драматична актриса, а аз имам много хубаво чувство за хумор, затова се надявам да участвам и в някоя велика комедия, като тези на Чарли Чаплин", сподели Ирен Кривошиева. 

Ирен Кривошиева завършва ВИТИЗ през 1982 год. в класа на проф. Надежда Сейкова. Още като студентка дебютира в киното. Към 30 са нейните участия в киното и много хора все още я помнят от филмите "Ако те има" ; „Хотел "Централ", "Романтична история" и много други. За своите роли в киното актрисата има доста престижни награди. Една от наградите ѝ е за ролята на Тинка във филма "Хотел "Централ" на фестивала на неореалистичното кино в Авелино, Италия, където поделя своята награда с актрисата Стефания Сандрели.

Ирен Кривошиева играе и в някои телевизионни сериали: "В името на народа", "Английският съсед", "Лъжите в нас", "Белези". Актрисата в началото на 90-те години заминава в Америка и там живее дълги години. Вече е в България и има участия не само в киното, но и в театъра. Можете да я гледате в няколко постановки, които се играят на сцената на Нов театър НДК: "Две жени без да се брои мъжът", "Кекс вместо секс", "Докато смъртта ни раздели".

В предаването ще чуете още: проф. Надежда Сейкова, преподавател на Ирен Кривошиева във ВИТИЗ, кинокритикът проф. Божидар Манов за присъствието на Ирен Кривошиева в българското кино и нейната приятелка и колежка Росица Русева.


Още по темата - в интервюто на Пламена Бачийска с Ирен Кривошиева за рубриката "Магията на театъра".


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Кръстев

Иван Кръстев – маестрото на музиката, литературата и театралното изкуство

В "Нощен хоризонт" ви срещаме с маестрото на българската музика – композитора и диригент Иван Кръстев .  В откровен разговор той сподели за началото на своя път в музиката, когато започва да учи пиано и цигулка на едва 4 годин и. Кръстев разказа за своето творческо израстване, водено от вдъхновението да съчетава музика и литература.  Още..

публикувано на 24.09.24 в 15:34

Гюлсерен Исмаилова: Любовта спасява

Никой родител не си представя да чуе от лекар диагноза за детето си, според която то няма да живее повече от осем години. Първо не вярва на това, което се случва, но после придобива сила и прави невъзможното, за да спаси не просто човешки живот, а живота на сина си. Той е Ервин и е вече на 32 години - със Синдром на Уест...

публикувано на 22.09.24 в 10:51
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев за патриарх Неофит, за киното, чудесата и творческия процес

"Това, което ме впечатли при всички разговори беше, че тези хора благоговееха към личността на патриарх Неофит и казаха, че това е била неговата изключителна сила, че той е бил много благ , някои са го упреквали, че е бил прекалено благ, че това не било добре за ръководител на Българската църква.  "Казват, че като ръководител той не е..

публикувано на 17.09.24 в 09:24
 Проф. Даниела Дженева

Проф. Даниела Дженева - 50 години ансамбъл "Тракия" с етика, морал и любов

С концерти и специално подготвена изложба ансамбъл "Тракия" отбеляза своята 50 годишнина . Гости на спектакъла на Античния театър в Пловдив са и част от хората, които с талант и сърце са допринесли през годините трупата да има водещата си роля на новатор в музикалните и танцовите форми във фолклорното изкуство. Другият концерт на древната..

публикувано на 15.09.24 в 09:10

Изпълнение на български композитор в предварителната селекция за "Грами"

Изпълнение от нов албум на български композитор, познат със създаването на творби за емблематични български естрадни артисти от 80-те, бе допуснато до съревнованието за наградите "Грами". Димитър Ковачев е сред емблематичните композитори в България през 80-те години. Мнозина го свързват с песента "Тишина", първоначално изпълнена от Васил..

публикувано на 12.09.24 в 10:25
Д-р Калин Поповски

Д-р Калин Поповски: В медицината не всичко е заплати. Моралът трябва да бъде на първо ниво

Д-р Калин Поповски е един от най-известните акушер-гинеколози в Плевен.  Завежда Клиниката по акушерство и гинекология към Университетската болница "Д-р Георги Странски". Д-р Поповски е потомствен лекар, в неговите ръце през над 30-годишната му практика са изплакали за първи път при раждането хиляди деца от цялата страна. "В медицината не..

публикувано на 08.09.24 в 06:57

Художникът Стойко Гъгъмов увековечава известни личности на морски скали и училищни фасади

Художникът Стойко Гъгъмов оставя ярка следа след себе си с портретите на известни личности, които рисува на морските скали, на фасадите на обществени сгради и училища. Гугутка вече има Стена на родолюбието и двама почетни граждани Нарича изкуството си "скално - концептуално", което му е на сърце. "Аз го открих когато бях в Тенерифе. Там също..

обновено на 01.09.24 в 06:38