Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири пернишки квартала и две села днес са без вода

Станислав Владимиров: Вината за водния режим изцяло е на ВиК дружеството в Перник

Надявам се да се вземат бързи мерки от премиера и да бъдат наказани виновните, каза кметът на общината

| обновено на 14.11.19 в 09:07
Кметът на Перник Станислав Владимиров
Снимка: БГНЕС

Четири пернишки квартала – „Изток“, „Мошино“, „Тева“ и „Стара Тева“, както и селата Големо Бучино и Люлин са без вода днес заради ремонтни дейности във връзка с предстоящия режим, съобщи местното ВиК.

Перник преминава на воден режим заради драстичното намаляване на нивото на единствения питеен източник на града -  язовир „Студена“. Предложението е перничани да имат вода само нощем във времето от 20 до 8 часа. Окончателното решение ще вземе кметът Станислав Владимиров. По думите му вината за сегашното положение е изцяло на ВиК дружеството.

"Вчера получих обаждане от премиера Бойко Борисов. Той разпореди в кратки срокове и много оперативно да се търсят различни варианти и решения за излизане от тежката ситуация, пред която е изправена община Перник. За съжаление ръководството на ВиК Перник все още не ни е предоставила необходимата ни информация, за да можем да вземем обосновано решение". Това каза пред БНР новият кмет на Перник Станислав Владимиров за водния режим там и заяви, че очаква премиерът да се намеси и в този проблем и изрази очакване да има наказани за причиняването на изпитанията пред толкова много хора.

"ВиК не е предприело никакви мерки по ограничаването на оттока от язовир "Студена", за да не се стигне до тази ситуация, в която се намираме в момента", каза Станислав Владимиров в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" и уточни, че преди два месеца и половина е задал въпрос от парламентарната трибуна, като действащ тогава депутат от "БСП за България", към министър Петя Аврамова, за да насочи вниманието към задаващата се криза, но не е имало последващи действия.

"Изцяло вината е във ВиК дружеството в Перник", категоричен бе кметът на общината и добави, че премиерът го е уверил, че следи темата и е поискал да има постоянна информация за всички действия на неговите подопечни: 

"Няма да му спестя нищо и се надявам от негова страна да се вземат бързи мерки и да бъдат наказани виновните", заяви Станислав Владимиров.

"Радвам се, че има сигнали от изпълнителната власт, че ще бъде направена проверка как е управлявано ВиК дружеството", каза още Владимиров и уточни, че има уверение, че ще бъдат отпуснати средства от Министерски съвет за всичко, което е необходимо, за да бъде решен водният проблем на Перник.

По думите му остава 18 ноември като дата за въвеждане на воден режим в града.

Цялото интервю на Диана Дончева със Станислав Владимиров в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Язовир

Ново предложение: Перник ще има вода само нощем

Предлагат нов вариант за режим на водата в Перник. Според него перничани ще имат вода само нощем във времето от 20.00 до 8.00 часа. Около това се обединиха участниците в проведената днес работна среща във ВиК, сред които бяха кметът Станислав..

обновено на 13.11.19 в 15:57
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипърските турци излизат на масов протест срещу корупцията

Кипърските турци излизат днес в северната част на Никозия на масов протест срещу "корупцията, бедността и безизходицата", с искания за "чисто общество". Негови инициатори са 32 опозиционни политически партии, синдикати, асоциации и други неправителствени..

публикувано на 26.04.24 в 05:26
Хамза Юсаф

Първият министър на Шотландия Хамза Юсаф може да се раздели с поста си

Първият министър на Шотландия Хамза Юсаф може да бъде принуден да напусне поста си, след като Зелените, които бяха коалиционен партньор на неговата Шотландска национална партия обявиха, че ще подкрепят вот на недоверие срещу него в парламента в Единбург...

публикувано на 26.04.24 в 03:57

Големи компании в Кипър ще получат субсидии за енергийна модернизация

17 млн. евро субсидии предоставя правителството на Кипър на големи компании за тяхната енергийна модернизация и укрепване на конкурентоспособността им. Подаването на заявления по новата бизнес програма започва днес.  Безвъзмездните средства по новия..

публикувано на 26.04.24 в 03:42

Увеличиха финансовата помощ за инвитро процедури и за новородени деца в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана.  Това решиха общинските съветници на редовното си заседание днес. Увеличението е със 100 лева. Променените са вписани в Наредбата за реда и условията за..

публикувано на 25.04.24 в 22:58
Снимката е илюстративна

Гръцките хотелиери са недоволни от високите данъци

На годишна среща на гръцките хотелиери председателят на техния съюз Янис Хадзи изрази недоволство, че този сектор се натоварва с високи данъци. Вместо да се намалят задълженията към туристическия сектор, както беше обещало правителството, се..

публикувано на 25.04.24 в 22:55
Изглед към Атина, 5 януари 2024 г.

Сапьори са обезвредили 314 бомби под старото летище в Атина

На мястото на старото летище на Атина се изгражда внушителен комплекс. Заедно с казино, ресторанти и хотели се стоят също вили и апартаменти в 45-етажна кула. Летището се нарича "Елиникон" и е с площ три пъти по-голяма от Монако. Цените на..

публикувано на 25.04.24 в 22:47
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски е благодарил на САЩ за одобрената военна помощ

В телефонни разговори с председателя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън, и с лидера на мнозинството в Сената - демократа Чък Шумър, украинският президент Володимир Зеленски е благодарил на Съединените щати за одобрената военна..

публикувано на 25.04.24 в 22:37