Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елена Йончева: "Ало, Банов" е пример как се бори корупцията в България

Снимка: БГНЕС

„Случаят “Ало, Банов“ е пример как се бори корупцията в България“. Това заяви пред БНР евродепутатът Елена Йончева в коментар за това как Министерството на културата пропусна да обжалва в срок пред Върховния касационен съд решението по делото за забавеното строителство на Ларгото. Заради това днес от БСП поискаха оставката на министъра на културата Боил Банов.

„Тези, които участват в тези схеми, са покривани, а тези, които разкриват и дават гласност, са гонени, заплашени със съд или институциите просто вадят поредните „бухалки“. Г-н Банов ме заплаши и лично със съд. „Ало, Банов“ показва как функционира управляващата система, системата на ГЕРБ, как се печелят обществени поръчки, как се правят договорки в ущърб на българските граждани“, изказа мнението си Йончева в интервю за предаването „12+3“.

Тя подчерта, че Министерството на културата не само няма да получи неустойка от малко над 750 хил. лева, но и ще трябва да плати и над 73 хил. лева разноски.

„Има юристи, органи, прокуратура, които трябва да дадат обяснение. Това, което научаваме от последното съобщение, е, че действително става дума най-вероятно за корупционна схема“, отбеляза Елена Йончева.

Тя напомни за скандалните записи, от които стана ясно как министър Банов дава инструкции да се подправят документи, за да не дължи фирмата - изпълнител неустойка. Внесохме сигнал в прокуратурата, в който са предоставени както оригинален запис, така и ред документи, каза Йончева, но подчерта, че отговор от прокуратурата няма.

Евродепутатът посочи, че и БСП, и всички опозиционни партии трябва да бъдат последователни в разкриването на корупционни схеми.

„Един или няколко души не могат по никакъв начин да променят цялата тази среда“, добави тя и отрече да има напрежение между нея и Корнелия Нинова по този въпрос.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Министърът на културата Боил Банов

БСП: Борисов да поиска оставката на министър Банов

БСП поиска оставката на министъра на културата Боил Банов заради пропуска на министерството да обжалва в срок пред Върховния касационен съд решението по делото за забавеното строителство на „Ларгото“. Вчера ръководителката на правната дирекция на..

обновено на 14.11.19 в 12:11
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стари занаяти и бойни техники оживяват на фестивал в Шумен

Стотици зрители се събраха пред стените на Шуменската крепост, за да наблюдават историческа възстановка на превземането на крепостта от рицарите кръстоносци през 1444 година. Тя беше кулминацията на започналия вчера тридневен международен исторически..

публикувано на 28.09.24 в 22:03
Спасител със специално обучено куче сред отломките след руско нападение, поразило жилищен блок в украинския град Харков, 24 септември 2024 г.

Четирима души загинаха при две руски атаки в Харковска област

Четирима души загинаха днес при две руски атаки в североизточната част на украинската Харковска област. Сред тях е съдия от Върховния съд, който доставял помощи на местните жители с граждански автомобил, предаде Ройтерс, като се позова на украинските..

публикувано на 28.09.24 в 22:01
Киър Стармър

Депутатка от управрялаваща партия във Великобритания подаде оставка, обвинявайки прмиера в лицемерие

Във Великобритаиня Роузи Дъфийлд подаде оставка като депутатка от управрялаваща Лейбъристка партия, обвинявайки премиера Киър Стармър в лицемерие заради поведението му и неспазване на поети обещания.  Роузи Дъфийлд, която е избрана от Кентърбъри,..

публикувано на 28.09.24 в 21:23
Изстрелването на ракетата на SpaceX

Мисия на SpaceX отива до МКС, за да прибере блокираните там американски астронавти

Минути след 20 ч. българско време от Кейп Канаверал, Флорида ще бъде изстреляна мисия на SpaceX с двама души на борда. В космическия апарат остават две свободни места за връщането на американските астронавти, които от месеци са блокирани на..

публикувано на 28.09.24 в 20:02

Ако една пета от депутатите поискат извънредно заседание на НС, то може да бъде свикано

Ако една пета от народните представители поискат извънредно заседание на НС, то може да бъде свикано, но с конкретни теми и точки. Това каза в Кюстендил пред репортери председателят на Народното събрание Рая Назарян. Тя беше в града за провеждащия..

публикувано на 28.09.24 в 19:18

В Гърция очакват температури до 9 градуса идната седмица

След близо седмица на летни температури в повечето части на Гърция, от неделя следобед до понеделник се очаква рязка промяна на времето и температури до 9 градуса по Целзий, съобщава в. „Катимерини“. Националната метеорологична служба съобщи, че се..

публикувано на 28.09.24 в 18:57
Съпредседателят на партията

"Алтернатива за Германия" ще номинира Алис Вайдел за канцлер през 2025 година

"Алтернатива за Германия" издигна свой кандидат за канцлер за парламентарните избори догодина. Това ще е съпредседателката на партията Алис Вайдел. Лидерката на германската крайнодясна партия „Алтернатива за Германия“ Алис Вайдел ще води..

публикувано на 28.09.24 в 18:42