Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутатите не дадоха зелена светлина за унгарския кандидат за ЕК

Номинациите на Румъния и Франция бяха подкрепени от ресорните комисии на Европарламента

| обновено на 14.11.19 в 20:06
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Унгарският кандидат за еврокомисар Оливер Вархей не успя да убеди днес евродепутатите от комисията по външни работи, че е подходящ за ресора „Съседство и разширяване“ в следващата Комисия. 

Евродепутатът от "Обновете Европа" Илхан Кючюк определи мотивите за поисканите допълнителни обяснения от Вархей като "резултат от непълните и незадоволителни отговори, отнасящи се до върховенството на закона и защитата на основни ценности от инфраструктурата на ЕС". 

"По-конкретно поведението на министър-председателя Орбан и това, че Унгария, по член 7 от договора за ЕС… Най-вече това бяха аргументите, които натежаха да се задейства процедурата по задаване на допълнителни до пет въпроса".

По повод обещанието на кандидата да е независим от Орбан, Кючук каза:

"Много е трудно да направиш разликата между това, което си правил досега и с едно изречение се опиташ да убедиш 71 евродепутата, че няма да продължаваш да го правиш този начин".

До момента Вархей е постоянен представител на Унгария в ЕС. Срокът, в който той трябва даде отговори, е 18 ноември, а комисията по външни работи трябва да вземе решението си на следващия ден.   

Вархей настоя на изслушването си днес, че няма да следва линията на унгарския премиер националист Виктор Орбан, в опит да успокои безпокойството в Брюксел от връзките на Будапеща с Русия и Турция. Той заяви, че ще действа независимо, ако бъде одобрен за комисар, но това не бе достатъчно. Вахрей подчерта, че е искал началото на преговори за членство със Северна Македония и Албания да бъде одобрено преди срещата ЕС – Западни Балкани в Загреб следващия май, размахвайки пръст на френския президент Еманюел Макрон, който блокира вземането на решение миналия месец.

Кандидатите на Румъния и Франция за следващата ЕК – Адина-Йоана Вълян и Тиери Бретон получиха зелена светлина от ресорните комисии.

Освен Вархей днес в Европарламента бяха изслушани и кандидатите на Румъния и Франция за следващата ЕК – Адина-Йоана Вълян (ресор „Транспорт“) и Тиери Бретон („Индустриална политика, вътрешен пазар, информационни технологии, отбрана и Космос“).

Бретон и Вълян са получили зелена светлина от ресорните комисии, съответно по транспорт и промишленост и вътрешен пазар, съобщиха за „Хоризонт“ отлично информирани източници. Срещу Вълян са гласували единствено зелените и евродепутатите от „Идентичност и демокрация“. Колегите им от Европейската обединена левица/северна зелена  левица заявиха в разпространено по-рано съобщение, че няма да подкрепят Бретон, но това не попречи той да събере необходимия вот. 

Дотук се стигна, след като ЕП отхвърли предишните кандидати на Будапеща, Букурещ и Париж.

Елемент на отмъщение на ЕП към държавите – членки

„Започваме все повече да ставаме свидетели на плъзгане в посока Европейският парламент да набляга основно на аргумента на силата, която има, да блокира Европейската комисия. Има тенденция да се наруши принципа на вземане на решения вътре в Европейския съюз, изцяло въз основа на силата на аргументите, а не на основа на аргументите на силата“. Това коментира в предаването „Нещо повече“ Антоанета Приматарова, експерт в Центъра за либерални стратегии.

Според нея „има елемент на леко отмъщение на ЕП към държавите – членки, който създава вътрешно институционална несигурност, а това е контрапродуктивно“.

Повече по темата можете да чуете в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Оливер Вархей - Унгария, Тиери Бретон - Франция и Адина-Йоана Вълян - Румъния (от ляво на дясно).

Изслушват кандидатите за еврокомисари на Румъния, Франция и Унгария

Ресорните комисии на Европейския парламент изслушва днес новите кандидати за еврокомисари от Франция, Румъния и Унгария, след което ще гласуват дали те да станат част от комисията „Фон дер Лайен“. Унгарският кандидат Оливер Вархей, който ще..

обновено на 14.11.19 в 15:34
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вихрен Иванов

Над 100 състезатели от 10 държави на ултрамаратона в Русе - "Дунав 24 часа бягане"

Днес в Русе ще бъде даден стартът на ултрамаратон , който ще продължи 24 часа. Това събитие е от изключителна важност за хората, които изпитват тялото и духа си чрез този спорт.  За втора поредна година на градския стадион в Русе ще се проведе..

обновено на 21.04.24 в 07:45
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Конференция ще търси решение на пролема с прииждащите в Кипър сирийски мигранти

Увеличаващите се потоци сирийски мигранти от Ливан към Кипър и необходимите действия на ЕС за спирането им ще бъдат обсъдени на провеждащата се в Испания конференция на председателите на парламентите на страните-членки на Евросъюза. Въпросът за..

публикувано на 20.04.24 в 04:36

Украйна и Русия с интензивна размяна на удари през нощта

Мъж и жена са загинали в руската Белгородска област при атака на украински дронове, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. Пуснатите от бепилотните апарати взривни устройства са подпалили къща в едно от селата. В друго село в района още една..

публикувано на 20.04.24 в 04:26

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се..

публикувано на 19.04.24 в 22:54