Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Келси Бродерик: ЕС и Китай най-вероятно няма да успеят да подпишат търговското споразумение догодина

Европейският съюз и Китай най-вероятно няма да успеят да подпишат всеобхватно търговско споразумение догодина въпреки предварителните заявки и от двета страни, прогнозира в интервю за "Хоризонт" Келси Бродерик от базираната във Вашингтон организация "Eurasia".

Брюксел ще настоява за "добро за Европа" споразумение, което означава големи отстъпки от Пекин по отношение на спазването на интелектуалните права и правото на достъп на европейските фирми до чувствителни за Китай сфери като високите технологии, прогнозира Бродерик. Според нея е съмнително доколко Китай реално спазва поетите ангажименти:

„Те могат да подпишат споразумение на хартия, но начинът, по който китайската администрация работи, понякога води до там, че резултатът никога не се вижда на практика. Европа обаче иска и двете - и споразумение, и спазването му. Това е ключовият момент. Ето защо аз очаквам много позитивни моменти в отношенията между Брюксел и Пекин следващата година, но не и истинска сделка. Не изключвам дори и споразумението да им отнеме повече от година и да са им необходими нови 12 месеца, за да го изготвят“. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стефания Батистини и Симоне Траини

Руско наказателно дело срещу италиански журналисти за незаконно преминаване в Курска област

Руската федерална служба за сигурност (ФСБ) съобщи, че е образувала наказателно дело срещу италиански журналисти за незаконно преминаване на границата в Курска област, предаде агенция ТАСС. Според съобщението, Симоне Траини и Стефания Батистини незаконно са преминали държавната граница на Руската федерация и са направили видео записи на..

публикувано на 17.08.24 в 20:38

Германия спира допълнителната военна помощ за Украйна над планираните 8 млрд. евро

Германия спира да предоставя военна помощ на Украйна, докато не намери нови финанси за нови искания. Досега обещаната помощ обаче ще продължи да се изпълнява. Новината за спирането на военната помощ съобщена от вестник "Франкфуртер Алгемайне Зонтагсцайтунг“ (FAZ), който се позовава на служебни писма и имейли на правителството. Обещаната..

публикувано на 17.08.24 в 20:23

НС на ПП даде мандат за преговори за явяване с ДБ на предстоящите избори

Националния съвет на ПП "Продължаваме промяната" даде мандат на Изпълнителния съвет да преговаря за явяване на предстоящите парламентарни избори в коалиция с "Демократична България", съобщават от пресцентъра на "Продължаваме промяната". НС на "Продължаваме промяната" също така обсъди и прие като възможен модела на управление с непартиен..

публикувано на 17.08.24 в 19:41

Тежка катастрофа на автомагистрала "Хемус" по пътя Варна - Шумен

Катастрофа е станала на Автомагистрала "Хемус" по пътя Варна - Шумен на километър преди бензиностанция ОМВ, съобщават от Областната дирекция на МВР.  По първоначални данни са се ударили два леки автомобила и бус, като бусът се е запалил. Има информация за пострадали, допълват още от полицията. Създадена е незабавна организация, движението се..

публикувано на 17.08.24 в 19:32

Израел ликвидира командир на "Хизбула" при удар в Южен Ливан

Израелската армия съобщи, че е ликвидирала командир от ливанската шиитска групировка "Хизбула" при въздушен удар в Южен Ливан, близо до крайбрежния град Тир, предаде агенция ДПА. По-рано днес ливанското министерство на здравеопазването съобщи, че при израелска атака в района е загинал един човек, който се е придвижвал с мотоциклет. Според..

публикувано на 17.08.24 в 19:31

Изгражда се нова детска площадка на атрактивното място "Самолетчето" на входа на Кюстендил

Започна изграждането на нова детска площадка на атрактивно място на входа на Кюстендил. По-възрастните жители помнят, че там имаше ситуиран снет от полети самолет на БГА. От десетилетия обаче площадката е занемарена, обрасла, кътовете за отдих са разрушени. Детските площадки в града са над 30, не всички са в добро състояние, каза при старта..

публикувано на 17.08.24 в 19:18

Шапката на Индиана Джоунс беше продадена на търг за 630 хил. долара

Шапката, носена от актьора Харисън Форд в една от частите от легендарната поредица Индиана Джоунс, беше продадена на търг в Лос Анджелис за 630 хил. долара, предаде Би Би Си. Кафявата филцова шапка е характерен елемент и неизменна част образа на приключенеца археолог. Харисън Форд се появява с нея в началото на втората част от поредицата -..

публикувано на 17.08.24 в 18:25