Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вера Стаевска: Изключване на имоти от защитена територия ще е опасен прецедент

Снимка: Миглена Иванова

„Премиерът има ухо за зелените каузи, едва когато се стигне до шумни публични скандали. За съжаление той не спазва своите задължения в текущата, рутинна работа да защитава тези каузи“. Това каза в интервю за предаването „Преди всички“ Вера Стаевска от Инициатива „Зелени закони“ на Сдружението за изследователски практики, която внесе жалба срещу отнемането на 10 дка от природен парк „Витоша“, за които се оказва, че са частна собственост.
      

„Ако се изключат имоти от защитена територия, това ще е много опасен прецедент“, предупреди тя и добави:

„Ще вдигаме шум, след като само шумът кара правителството да си свърши работата“.

„Зелени закони“ внесохме жалба към ВАС, което се внася през МОСВ. Сега предстои съдът да прецени дали въз основа на нашата жалба има основание да заведе дело и да отмени спорната заповед на министър Нено Димов“, коментира Вера Стаевска.

За тези два имота има претенции, че не изпълняват функциите си на защитена територия, обясни тя. По думите ѝ в тези имоти има местообитания на няколко защитени вида. Според нея политиката на МОСВ е за изключване на двата имота, защото има натиск за застрояване.

„Столична община може да заеме активна позиция и да се конституира като страна по това дело, което ние сега завеждаме с тази жалба. Столична община също може да поиска тази заповед да се отмени“, каза още Вера Стаевска.

Вчера председателят на групата на общинските съветници на „Демократична България“ в София Методи Лалов обяви, че има реална опасност от изключването на 10 дка от „Витоша“, което ще се случи за пръв път в 85-годишната история на природния парк. Те призоваха всички общински съветници и кмета за опазване на границите на парка.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

природозащитникът Тома Белев в студиото на

Природозащитници обжалват във ВАС заповед за изключване на 10 дка от парк "Витоша"

Природозащитниците обжалват пред Върховния административен съд заповед на министъра на околната среда и водите, която предвижда изключването на 10 декара от територията на природен парк "Витоша". За първи път в историята на парка, създаден през 1934..

публикувано на 16.11.19 в 14:04
ВИЖТЕ ОЩЕ
Противопожарна и полицейска техника продължава да е позиционирана в района на село Гара Елин Пелин във връзка с взривовете в склада за пиротехнически средства, 28 юли 2024 г.

Четири са жертвите на взривовете край Елин Пелин

Поне четири са жертвите на взривовете в Гара Елин Пелин. Днес сутринта бяха открити две обгорени тела, след като в отминалите дни двама души починаха в болница от раните си. Малко след 10,30 часа следователи от Националната следствена служба и..

публикувано на 28.07.24 в 12:21
Драгомир Стойнев

Драгомир Стойнев: Третият мандат при БСП може да е начало на стабилизация в политиката

Считаме, че третият мандат е надпартийният, ако считаме, че другите два са партийни. За нас е шанс за връщане на здравия разум в политиката и поставяне на начало на стабилизация в политиката, ако се обединим около няколко приоритета. Това..

публикувано на 28.07.24 в 11:33

Продължават усилията за овладяване на пожара на българо-гръцката граница

Вътрешният министър Стоянов даде днес кратка информация за ситуацията с пожара, възникнал на българо-гръцката граница, съобщиха от МВР. Той обясни, че от гръцка страна гасят активно пламъците с два хеликоптера и два самолета. От вчера на наша..

публикувано на 28.07.24 в 11:18
Александър Джартов

Александър Джартов: BG-ALERT е мощен инструмент, ако се беше взривил 6-и склад?

Системата BG-ALERT (бгалърт) е мощен инструмент и е време кметове и местна власт да се обучат и да го припознаят като полезен инструмент, а населението като добавена стойност. Това препоръча директорът на ГДПБЗН Александър Джартов в интервю..

публикувано на 28.07.24 в 10:25

Неуспешен втори мандат, пожари и трагични инциденти белязаха отминаващата седмица

Седмица, белязана от трагични инциденти, нови демонстрации на нетърпимост между политическите сили, компроматни войни и пореден обречен опит за съставяне на редовен кабинет. Двама загинали и още едно открито тяло тази сутрин в склада за..

публикувано на 28.07.24 в 10:06

Българин е загинал в автомобилна катастрофа в Англия

Българско семейство отдаде почит на своя син, загинал при автомобилна катастрофа миналата неделя в Англия, съобщи Би Би Си. Бащата Борислав и майката Красимира споделят пред медията, че "да изгубиш детето си е едно от най-тежките изпитания в човешкия..

публикувано на 28.07.24 в 09:11

Близо 200 новоназначени директори на училища ще преминат практически обучения

Всички близо 200 новоназначени директори на училища в страната ще преминат практически обучения в Националния център за повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти в град Банкя,  информират от Министерството на образованието и науката,..

публикувано на 28.07.24 в 09:09