Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Истории от земята на инките

Участвалата в 7 експедиции до Антарктида Гергана Лаптева написа трета книга

„Врата на боговете: Южна Америка – истории от земята на инките“ - това е новата книга на Гергана Лаптева, пътешественик и колекционер на истории по пътя за Ледения континент. По време на своите седем пътувания до Антарктида тя е успяла да обиколи някои от държавите в Южна Америка и тъкмо тези материали са в основата на книгата.
     

„И понеже винаги ми е било интересно да се връщам назад във времето, аз съм се постарала освен впечатленията, които добих по време на тези посещения – на различни държави и местности, да ги съчетая с историята на тези племена, на коренното население на държавите векове преди достигането на Колумб и откриването на тези земи“, разказа в предаването „Нощен хоризонт“ Гергана Лаптева. Освен снимки и описания на местата, тя е включила в книгата си и рецепти, на които попаднала по време на пътуването.

Лаптева отбелязва като най-силно свое впечатление колорита на този континент. "Хората са доста добронамерени, любезни, въпреки, че на места са доста по-бедни, по-трудно живеят от нас. Въпреки това са много жизнерадостни“, сподели тя за хората, с които е общувала и които е наблюдавала.

Книгата започва с водопадите Игуасу, които в дъждовния период са над 300. Намират се на границата между Аржентина, Бразилия и Парагвай. Следва Рио де Жанейро в неговия съвременен облик и във вида му от времето на откриване от португалците. 

„За мен лично най-интересни бяха Боливия и Перу. Там се усеща как са живели преди достигането на Колумб, откриването им за нас, за Европа, за т.нар. цивилизация. Другото интересно място е езерото Титикака – най-високо разположеното плавателно езеро на континента.“

Гергана Лаптева описва още плаващите острови от тръстика на племената урос. „Даже ни показваха как се „плетат“ островите. Оставя се да изгние част от тръстиката, върху нея се налага още и един остров има определен живот. Когато вече съвсем се разпадне, те се прехвърлят на нов. За мен беше малко така направено – за туристи демонстрация. Те казват, че живеят там, но общо взето е работното им място, малко като театър. В действителност в една част на езерото, която е много отдалечена и там туристи не се допускат, още живеят представители на това племе, но то е като резерват.“

В държавите в Южна Америка киноата, която тук има висока цена, е храната на най-бедните. Използват я и в супа, и за салата, като гарнитура, разказа Гергана Лаптева.

В големите модерни градове на Южна Америка можем да срещнем онова, което е характерно и за големите градове в Европа – като динамика, трафик, начин на живот. Интересното е в по-малките населени места, сподели още Гергана Лаптева. „Особено в Боливия, Перу и в някои части на Чили, където са запазили бита си малко променен от години назад. Интересно е да ги видите как изглеждат в техните типични дрехи, носии. Някога те са почитали бога Слънце и неговата противоположност – Луната. Всичките им ритуали, молитви – всичко е било свързано с това дали ще изгрее слънцето, дали ще завали дъжд – те са живели изцяло в синхрон с природните явления.“

Гергана Лаптева завършва Училището по изящни изкуства „Илия Петров“ със специалност „Живопис“. Висшето си образование получава в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност „Палеонтология”. Работи в Българския антарктически институт и Националния център за полярни изследвания – национален оператор на дейността на Република България в Антарктида, като завеждащ отдел „Култура“. Участник е в седем експедиции до Ледения континент и в редица еко-арт проекти. Автор е на книгите „Непознатата южна земя“ и „Посока юг – пътуване към Антарктида”.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Снимки: Гергана Лаптева - личен архив
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Американците демонстрират висока активност на предварителните избори за президент.

Резултатите от президентския вот в САЩ ще се гледат под лупа

След като американските власти се обединиха около заключенията, че Русия се е намесила в изборите за президент през 2016 година, бяха предприети мерки това да не се случи отново. Опазването на инфраструктурата е една от темите, касаещи президентския вот тази година. Малко преди изборите от „Майкрософт“ заявиха, че са осуетили опит за..

публикувано на 29.10.20 в 12:49

Обществено обсъждане на новия закон за ВиК-сектора

Над 130 милиона лева са несъбраните вземания от ВиК-операторите като цяло. С новия закон за водоснабдяването и канализацията се очакват по-сериозни действия за събирането им, включително по съдебен път. „Доволен съм, че вече се предлага отделен специализиран законопроект за ВиК-проблемите , това ще даде необходимата тежест на отрасъла“,..

публикувано на 29.10.20 в 11:53
Галина Герасимова

Галина Герасимова: Внушението ни разболява

"Ако гледаме на сегашния си живот като плод на миналия, то е добре да помислим как живеем сега, изграждайки си тялото“, каза Галина Герасимова в предаването "Нощен хоризонт". Вече 21 години тя работи за разпространението на духовното наследство на Петър Дънов, автор е на документални филми за него. Учителят Петър Дънов препоръчва при възникване..

публикувано на 29.10.20 в 11:22
Снимката е илюстративна

Ястия по автентични исторически рецепти ни връщат в царско време

„ Ако можехме да се върнем назад във времето, на трапезата на цар Фердинанд, щяхме да видим блини с пресен хайвер, крем супа от аспержи и трюфел, мус от гъши дроб с Порто“ , разказа в „Преди всички“ Николай Русев, мениджър в голям хотел в София, за утрешното събитие, озаглавено – „От кухнята на техни царски величества, “ за това какво са слагали..

публикувано на 29.10.20 в 10:26

Има дефицит на витамини и минерали при пациенти с тежка картина на Covid-19

При почти 90 на сто от болните, които прекарват тежко коронавирусната инфекция, се наблюдават дефицити на важни за организма вещества, стана ясно конгрес на Европейската асоциация по клинично хранене и метаболизъм. На конгреса са присъствали специалисти от цяла Европа, които са на първа линия в лечението на Covid-19. Най-често срещаният дефицит..

публикувано на 29.10.20 в 10:09
С акцията си за солидарност лекари и медицински специалисти от

Андрей Марков: Медицинските кадри трябва да се реорганизират

Медицинските кадри трябва да се реорганизират, за да  покрият нуждите на населението от медицински специалисти в настоящата ситуация. Това мнение изрази пред БНР   Андрей Марков, заместник-председател на Българската болнична асоциация и на Асоциацията на частните болници. Според него  трябва да се реорганизират кадрите, тъй като проблемът не..

публикувано на 29.10.20 в 08:33

В търсене на правилни подходи за образование на ромите

Ромите в района на Варна преди 2000 година са били 15 хиляди, след това броят им намалява рязко. Според последното преброяване на населението в област Варна живеят 3500 роми. Тези данни представи пред БНР Николай Николов, председател на Центъра за стратегии по проблемите на малцинствата във Варна. "За мен много голяма част от ромите..

публикувано на 28.10.20 в 13:15