Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Не се инвестира достатъчно в професията социален работник

Специалистите за работа с хора с увреждания не достигат

Снимка: БГНЕС

Фондация "Сийдeр" участва във формулирането и оценката на политиките в областта на деинституционализацията. Организацията има опит в закриването на 11 дома за деца с увреждания.

Твърде крайно твърдение е да се говори за провал на реформата за деца с увреждания, настанени в домове. Това коментира пред "Хоризонт" Александрина Димитрова, изпълнителен директор на Фондация "Сийдeр".

"Факт е, че всички домове за деца с увреждания бяха закрити, че децата с увреждания бяха изведени от едни наистина много тежки условия на пълна изолация. Факт е, че се развиха и не само центрове за настаняване от семеен тип, но и приемна грижа, и социални услуги в общността, в подкрепа на семействата", отбеляза в предаването "Хоризонт до обед" Димитрова.

В същото време вярно е, че проблеми има и за тях неправителствените организации сигнализират непрекъснато, допълни тя. 

Единици са НПО, управляващи центрове

Александрина Димитрова коментира и настояването на три неправителствени организации да спре финансирането от Европейския съюз за изграждане на нови центрове за настаняване на хора с увреждания.

"За нас основният  проблем е липсата на инвестиции в хората, които работят в тези центрове. Ние от Фондация „Сийдeр“ управляваме 8 такива центъра, но в страната има над 280. И неслучайно неправителствените организации, захванали се с управлението на тези центрове, се броят на пръстите само на едната ръка", посочи Александрина Димитрова.

Проблемът е, че е трудно с финансовия стандарт от държавата да се осигурят достатъчно хора в центровете, но и тези хора да са достатъчно подготвени за трудностите. В центровете са настанени деца с тежки увреждания и преживели травматични преживявания в детството, поясни още Димитрова.

"В масовия случай става дума за настанени 12 деца и младежи, до 14 дори на някои места с обикновено един човек на смяна, максимум двама."

Корпоративните дарители - неустойчива практика

Фондация "Сийдeр" осигурява чрез корпоративни дарители допълнително финансиране за наемане на повече специалисти.

"И това ни позволява да имаме общо 25 служители повече в нашите 8 центъра. Но това е абсолютно неустойчиво, тъй като в дългосрочен план ние не можем да разчитаме на корпоративните дарители да продължават да плащат заплати", коментира Александрина Димитрова.

Необходими са обучения и подкрепа на екипите, които работят в центровете за настаняване на деца с увреждания, изтъква тя.

Д-р Галина Маркова е преподавател в Нов български университет. Тя е участвала в закриването на дома в село Могилино. Според преподавателя професията на социалния работник все още не се разбира в България. 

В България се подценява мисията на социалния сектор

"Не се разбира може би защото цялата идея за социалния сектор е малко чужда все още в България. За социалния сектор се мисли като инвестиране на пари, неизбежно инвестиране на пари в хора, за които много голяма част от българското население мисли, че няма да се развият така, както останалите", обобщи Галина Маркова.

Става дума за стигма, категорична е Галина Маркова. "За липсата на вярване, че когато инвестираш доверие, отношения, пари в един човек, той е способен да се развива, независимо от ограниченията, които има, свързани със здраве, свързани със социален статус и така нататък."

Необходимо е да се инвестира в обучението на социалните работници, смята университетският преподавател.

"Няма социален работник изобщо. Има огромни области от знания, умения, които са свързани с хора с увреждания. Това са специализации в чужбина, т.е. след завършване на едно общо образование по социална работа. Хората в магистърски програми започват да се специализират за това какво е увреждането, как се работи с него и как се осигурява независимия живот", каза още д-р Галина Маркова.

Социалната работа трябва да се усвоява в университетите, а също през професионална организация на социалните работници, така че когато излязат от университетите обучени, те да имат подкрепа и определен стандарт за извършване на тяхната работа, заяви Маркова.

Темата проследете и в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Евтините държавни дърва за бедните тази година може да се окажат "златни"

Евтините държавни дърва за бедните тази година може да се окажат „златни“. Държавните горски стопанства, които трябва да осигурят дървесината, ще трябва да наемат частни фирми за сечта и за транспорта на дървата . Процедурите отнемат време и може да се окаже, че до началото на отоплителния сезон държавните дърва за огрев за социално слабите няма да..

публикувано на 29.06.22 в 10:09
Гари Каспаров

Гари Каспаров: Западът се ръководи от слаби политици, които се боят да вземат исторически решения

Според петкратния световен шампион по шахмат и руски дисидент Гари Каспаров няма вероятност Путин да насочи военните си действия към България. Той обаче изключва възможността да бъде изстреляна ракета към Украйна от Калининград през територията на Литва.  Шахматистът е на мнение, че ако Украйна спечели войната, режимът в Русия ще започне да се..

публикувано на 29.06.22 в 08:54
Проф. Александър Маринов

Проф. Ал. Маринов: Къде щяха да са ПП, ако президентът не беше дал доверието си на Петков и Василев?

"За пръв път, откакто е в сила Българската конституция и се провежда тази процедура, две парламентарни групи не отиват на консултации при президента. ... Не става дума за война, а за процедура , която винаги се е осъществявала по този начин ". Това каза пред БНР проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при държавния глава...

публикувано на 28.06.22 в 16:33
Димитър Ганев

Димитър Ганев: Сюжетът "ние сме добрите, те са лошите" - това са контурите на предизборната кампания

"ИТН останаха от малкото, които поддържат последователна линия спрямо Македония . Те виждат свой съратник в лицето на президента . Заради конфликта на ПП и БСП с президента, ИТН остават може би единствената формация вътре в коалицията, която поддържа доста добри отношения с президента. Това е форма на взаимна легитимация ." Това мнение..

публикувано на 28.06.22 в 09:56

ПП: Увеличените пенсии - на две плащания през юли

От 1 юли пенсионерите със сигурност ще получат пенсиите си с 6,1% увеличение, а в рамките на юли като второ плащане ще получат и финалното увеличение, валидно от началото на следващия месец. Това увери пред БНР Александра Корчева, депутат от ПП, член на Комисията по труда, социалната и демографската политика. Много е обезпокоителен..

публикувано на 28.06.22 в 07:55

"Галъп": Разделение сред обществото - 48% "за" свалянето на правителството

Обществото е разделено в мненията си за случващото се в страната. Сред инстинктивните моментни реакции към начина на сваляне на правителството с малко преобладава по-скоро симпатията към правителството на Петков и това води до ситуационна мобилизация на негови привърженици (която се вижда и в одобрение за Никола Минчев). Предпочитанията..

обновено на 27.06.22 в 16:33
Васил Гарнизов

Васил Гарнизов: Ако ПП се явят сами, няма да имат повече гласове от Борисов

Рисковете от пандемията и войната имат общ знаменател – тежък институционален разпад . Това мнение изрази пред БНР политологът Васил Гарнизов, преподавател по антропология в Нов български университет. Генералите ни са се запътили към политически изяви . Това е знак за тежък институционален разпад, отбеляза той. Стефан Янев: Готов съм..

публикувано на 27.06.22 в 09:37