Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Не се инвестира достатъчно в професията социален работник

Специалистите за работа с хора с увреждания не достигат

Снимка: БГНЕС

Фондация "Сийдeр" участва във формулирането и оценката на политиките в областта на деинституционализацията. Организацията има опит в закриването на 11 дома за деца с увреждания.

Твърде крайно твърдение е да се говори за провал на реформата за деца с увреждания, настанени в домове. Това коментира пред "Хоризонт" Александрина Димитрова, изпълнителен директор на Фондация "Сийдeр".

"Факт е, че всички домове за деца с увреждания бяха закрити, че децата с увреждания бяха изведени от едни наистина много тежки условия на пълна изолация. Факт е, че се развиха и не само центрове за настаняване от семеен тип, но и приемна грижа, и социални услуги в общността, в подкрепа на семействата", отбеляза в предаването "Хоризонт до обед" Димитрова.

В същото време вярно е, че проблеми има и за тях неправителствените организации сигнализират непрекъснато, допълни тя. 

Единици са НПО, управляващи центрове

Александрина Димитрова коментира и настояването на три неправителствени организации да спре финансирането от Европейския съюз за изграждане на нови центрове за настаняване на хора с увреждания.

"За нас основният  проблем е липсата на инвестиции в хората, които работят в тези центрове. Ние от Фондация „Сийдeр“ управляваме 8 такива центъра, но в страната има над 280. И неслучайно неправителствените организации, захванали се с управлението на тези центрове, се броят на пръстите само на едната ръка", посочи Александрина Димитрова.

Проблемът е, че е трудно с финансовия стандарт от държавата да се осигурят достатъчно хора в центровете, но и тези хора да са достатъчно подготвени за трудностите. В центровете са настанени деца с тежки увреждания и преживели травматични преживявания в детството, поясни още Димитрова.

"В масовия случай става дума за настанени 12 деца и младежи, до 14 дори на някои места с обикновено един човек на смяна, максимум двама."

Корпоративните дарители - неустойчива практика

Фондация "Сийдeр" осигурява чрез корпоративни дарители допълнително финансиране за наемане на повече специалисти.

"И това ни позволява да имаме общо 25 служители повече в нашите 8 центъра. Но това е абсолютно неустойчиво, тъй като в дългосрочен план ние не можем да разчитаме на корпоративните дарители да продължават да плащат заплати", коментира Александрина Димитрова.

Необходими са обучения и подкрепа на екипите, които работят в центровете за настаняване на деца с увреждания, изтъква тя.

Д-р Галина Маркова е преподавател в Нов български университет. Тя е участвала в закриването на дома в село Могилино. Според преподавателя професията на социалния работник все още не се разбира в България. 

В България се подценява мисията на социалния сектор

"Не се разбира може би защото цялата идея за социалния сектор е малко чужда все още в България. За социалния сектор се мисли като инвестиране на пари, неизбежно инвестиране на пари в хора, за които много голяма част от българското население мисли, че няма да се развият така, както останалите", обобщи Галина Маркова.

Става дума за стигма, категорична е Галина Маркова. "За липсата на вярване, че когато инвестираш доверие, отношения, пари в един човек, той е способен да се развива, независимо от ограниченията, които има, свързани със здраве, свързани със социален статус и така нататък."

Необходимо е да се инвестира в обучението на социалните работници, смята университетският преподавател.

"Няма социален работник изобщо. Има огромни области от знания, умения, които са свързани с хора с увреждания. Това са специализации в чужбина, т.е. след завършване на едно общо образование по социална работа. Хората в магистърски програми започват да се специализират за това какво е увреждането, как се работи с него и как се осигурява независимия живот", каза още д-р Галина Маркова.

Социалната работа трябва да се усвоява в университетите, а също през професионална организация на социалните работници, така че когато излязат от университетите обучени, те да имат подкрепа и определен стандарт за извършване на тяхната работа, заяви Маркова.

Темата проследете и в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Денков при Радев с изпълнен мандат и имена на министри. Какви са приоритетите?

Номинираният за премиер акад. Николай Денков от "Продължаваме промяната – Демократична България" върна на президента Румен Радев изпълнен проучвателен мандат за съставяне на правителство. Държавният глава обеща, че бързо ще издаде указа, за да може пленарната зала да гласува по съвест състава на бъдещото редовно правителство. Акад...

публикувано на 05.06.23 в 11:00
Михаил Ходорковски

Михаил Ходорковски: Ако някой иска да се нарече пропутинска партия в България, то той казва за себе си: "Аз съм профашистка партия"

"Ако някой в момента иска да се нарече пропутинска партия в България, то той казва за себе си: "Аз съм профашистка партия". И това трябва да си го кажем абсолютно еднозначно" - думите са на бившия магнат Михаил Ходорковски, който даде специално интервю за "Хоризонт".  Ходорковски е в Брюксел за срещата на руската демократична опозиция в..

публикувано на 05.06.23 в 10:51
Георги Първанов

Георги Първанов: Да не си помислят да пращат жива сила в Украйна! Ще съм от първите, които ще излязат на площада

"Ако се стигне до изпращане жива сила в Украйна, аз ще съм един от първите първият, който ще излязат, както 1999-а година, на площада . Това е война между съседи, близки по кръв с нас. Ние нямаме място там!" Това заяви в интервю за БНР Георги Първанов, президент на Република България (2002-2012 г.)  Припомняйки траурното си слово и посрещането на..

публикувано на 03.06.23 в 13:13

Светла Стоянова, НАП: Абитуриентите да не забравят здравните си осигуровки

Абитуриентите трябва да плащат сами здравните си осигуровки до започване на работа или до началото на академичната учебна година, припомнят от НАП. Пред БНР експертът от агенцията Светла Стоянова обясни: "Хубаво е учениците, които са завършили тази година, да знаят и в еуфорията си да не забравят, че оттук нататък имат задължение за своето здравно..

публикувано на 02.06.23 в 11:29
Искрен Арабаджиев

Искрен Арабаджиев: Комбинация между политически лица и експерти е най-добрата формула за кабинет

" Комбинация между политически лица и експерти е най-добрата формула, за да може да има ясна отговорност и да се знае за важните за ясните решения, които трябва да се вземат, защото и решенията за еврозоната, и за Шенген ще нарушат определени интереси в държавата, трябва лицата, които вземат съответните позиции, да могат да отстоят тези решения"...

публикувано на 01.06.23 в 12:52
Васил Велев

Васил Велев: Ако половината парламент и целият народ са в опозиция, реформи са невъзможни

"ГЕРБ и ПП-ДБ заедно имат 19,6% от гласовете на всички българи, които имат право на глас. 81% близо са гласували не за тях, не ги харесват. Не може с 19-20% подкрепа да се правят непопулярни мерки . Имаме нужда от правителство с максимално широка парламентарна подкрепа." Това мнение изрази в интервю за БНР Васил Велев, председател на..

публикувано на 01.06.23 в 08:32
Д-р Мирослав Ненков

Д-р Мирослав Ненков напусна ВМА след забрана за медийни изяви от ген. Мутафчийски

" Моят случай е дребен и частен, но е знаков за това, че в тези години, в тази част от света някой може да бъде изнудван какво да казва, да не казва, или въобще да не говори . Но ето - случи се на мен ... Връщаме се към 70-те години на 20 век. Ужасно нещо е това". Това каза пред БНР д-р Мирослав Ненков, дългогодишен анестезиолог във..

публикувано на 31.05.23 в 17:37