Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира училище за онкологично болни

Снимка: raknagurdata.com

Училище за пациенти, диагностицирани с различни онкологични заболявания, започва да функционира от днес в отделението по Медицинска онкология към болница “Софиямед“.

Д-р Марияна Таушанова, лекар в отделението, разказа пред БНР за инициативата:

“Идеята за тази инициатива се роди спонтанно. След многократни разговори с нашите болни и тяхното желание да бъдат по-информирани за страданието – как възниква и как да се справят с него“.

Кой отговаря на въпросите на пациентите

“В рамките на това училище ние сме организирали отделни сесии, които ще се провеждат всеки месец. И всеки месец те ще бъдат с определена тематика, за определено онкологично заболяване. На въпросите ще отговарят наши специалисти. Ще отговарят на такива, свързани с свързани с храненето, с физическата активност и с психологическия дискомфорт. Също така и лектори, специалисти от други области, свързани със съответното онкологично заболяване. Нашата цел ще бъде да помогнем на тези пациенти да живеят комфортно. Напускайки нашето отделение или болницата, когато те останат в къщи и когато отидат на работа. Също така да помогнем и на техните близки да се справят със състоянието на онкологично болните“, обясни още Таушанова.

Училището може да се посещава и от близки на болните

“На нашата първа сесия ние сме поканили както болните, така и техните близки, защото оставаме с отворени врати за въпросите, които те ще ни зададат, за да можем да им отговорим точно и изчерпателно и да получат информацията от високоспециализирани специалисти, а не от популярна литература. Това е изключително важно“, поясни още Таушанова в интервю за предаването “Преди всички“.

Как става включването

“Отворени сме за наши пациенти, за пациенти от болницата, за пациенти и от други лечебни заведения, които също се лекуват или са преминали такова лечение. Те могат да се обърнат към нас на съответните телефони, които ние сме дали в сайта на болницата. Също така и лично биха могли да дойдат и да посетят отделението по Медицинска онкология в болница “Софиямед“. Всеки един от нашите колеги ще им даде информация. Плануваме сесиите да се провеждат всеки последен вторник от месеца, като предварително в сайта на болницата обявяваме темата. Хората могат да се запишат или по телефона, или лично да дойдат в отделението. Но дори и да не успеят, ако те дойдат във времето, в което е обявена сесията за съответното онкологично заболяване, ще приемем абсолютно всички желаещи да участват“.

Училището е безплатно

“Всичко това е безплатно, ние го вършим на доброволни начала“, посочи още тя.

Интервюто на Веселина Миланова с д-р Маргарита Таушанова можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Сдружението за достъпна и качествена храна: Онлайн се продават козунаци без етикети

"Радваме се на все по-голяма екзотика – платформи за продажби непрекъснато продават стоки с негарантиран произход . Много често на тях дори няма етикети. Например, продават се вакуумирани козунаци с по-дълга трайност, които може да бъдат поръчани буквално до вашата врата. На тях въобще не пише нищо, а имат ясен подател ." Тази..

публикувано на 16.04.24 в 08:54
Държавна психиатрична болница

Промени в Закона за здравето подобряват психиатричната грижа

Пациенти, които със състоянието си застрашават собствените си живот и здраве или това на други хора, ще подлежат на временно физическо ограничаване. Това предвиждат промени в Закона за здравето, подготвени във връзка с препоръки към страната ни за подобряване на психиатричната грижа и гарантиране на правата на хората с психични заболявания...

публикувано на 16.04.24 в 08:17

Тържествено откриване на "Яйцето" и английския двор в СУ

Обновеното място "Яйцето" заедно с английския двор в сградата на Ректората на Софийския университет ще бъдат тържествено открити. Откриването на реновираното и емблематично за университета пространство ще се проведе в присъствието на вицепрезидента Илияна Йотова. Преди години преподаватели и студенти на Софийския университет са наричали..

публикувано на 16.04.24 в 08:14
Джеймс О'Брайън

Джеймс О`Брайън: САЩ ще продължават да осигуряват помощ и за Украйна, и за Израел

Съединените щати ще продължават да осигуряват помощ и за Украйна, и за Израел, заяви в специално интервю за Българското национално радио помощник държавният секретар по въпросите на Европа и Евразия Джеймс О`Брайън. Той започна поредната си европейска обиколка от България, където участва в среща за сигурността в Черноморския регион в..

публикувано на 16.04.24 в 07:44

145 години от приемането на Търновската конституция

Днес се навършват 145 години от приемането на Търновската конституция. 230 са били първите ни следосвобожденски народни представители, които са заседавали във Велико Търново от 10 февруари до 16 април 1879 година в Учредителното събрание и са приели първия български основен закон, с което е възродена българската държавност. 16 април се чества..

публикувано на 16.04.24 в 07:37
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски отново призова за активна подкрепа срещу руската инвазия

Украинският президент Володимир Зеленски поднови призивите си за активна подкрепа на Запада за неговата страна срещу руската инвазия, давайки за пример западната подкрепа за Израел при атаката от Иран, предаде БТА. Киев и Москва са били близо до споразумение за корабоплаването в Черно море Защитавайки Израел, свободният свят показа, че..

публикувано на 16.04.24 в 07:37

На второ четене: Бюджетната комисия разглежда промените в инвестиционната програма на общините

Бюджетната комисия в парламента ще разгледа на второ четене промените в Инвестиционната програма на общините.  Между двете четения е направено само едно предложение, което съдържа технически редакции. Общините имаха възможност за промени в проектите, заложени в Бюджет 2024. Текстовете трябва да бъдат одобрени от парламента.

публикувано на 16.04.24 в 07:29