Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сава Драгунчев: Стефан Данаилов ми даде крила

Любимата му роля беше да бъде наш учител, казва актьорът от Народния театър

Стефан Данаилов
Снимка: БГНЕС

„Ще го запомня с това, че е важно да бъдеш, когато и да било, където и да било. Важното е да бъдеш. Защото другото е лесно, другото е безсмислено някак си. Ако си, това означава, че си правил нещо и има смисъл да си там, където си. Той беше такъв смислен винаги. Дори в моментите, в които не е могъл да бъде със студентите си, както напоследък. Идеята, че е и нас ни държи и ще продължи да ни държи.“ Това каза в памет на Стефан Данаилов Сава Драгунчев, актьор в Народния театър, негов близък приятел и асистент до последно.
Последно говорихме за премиерата на неговите студенти, даваше съвети, хокаше, занимаваше се с организации – кой какво трябва да изиграе, как трябва да изиграе, такива неща, сподели Драгунчев след кончината на проф. Данаилов.

На какво го е научил? „Това, което винаги ще казвам, е, че този човек ми даде крила. В труден за мен момент се появи в живота ми и аз можах да бъда това, което съм. На него го дължа.“

Премиерата на последната пиеса, по която са работили заедно, предстои до дни и ще се превърне във всенародна почит към него, отбеляза още Сава Драгунчев.

„Мисля, че любимата му роля беше да бъде наш учител. Тези над 200 души, които той поведе през театъра, са доказателство за това, че най-любимото му нещо в тоя живот беше да бъде сред млади хора, да ги дарява с безгранична любов и от тази любов той се хранеше. Това е най-важната му роля. Поколения български артисти ще бъдат по сцените и по екраните благодарение на него.“

Преди дни по „Хоризонт“ един от последните ученици на Данаилов - актьорът от Малък градски театър „Зад канала“ Георги Кацарски, сподели колко важна роля е изиграл Стефан Данаилов в живота му. По думите му от него е научил „да бъдем добри хора и да обичаме ближния“.

„Той изгради едно голямо приятелство в нашия клас и ни показа другата страна на монетата, да се подкрепяме и да бъдем хора“, каза тогава Кацарски.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Катето Евро: Стефан Данаилов ще остане завинаги любимец на публиката

Стефан Данаилов беше учител във всеки смисъл на думата, каза пред БНР актрисата Катерина Евро. В предаването "Преди всички" тя си спомни с болка за своя приятел, който почина тази нощ:   „Той имаше много щедър характер. Той беше щедър човек...

публикувано на 27.11.19 в 10:40
Стефан Данаилов е носител на множество български и чуждестранни награди.

Почина Стефан Данаилов

Стефан Данаилов е починал тази сутрин в 00.15 ч., съобщиха от Военномедицинска академия, където 76-годишният актьор беше приет за лечение преди време. Актьорът дълго време беше поддържан в медикаментозна кома. Той страдаше от тежко..

обновено на 27.11.19 в 17:57

Парламентът почете с едноминутно мълчание паметта на Стефан Данаилов

С едноминутно мълчание в памет на Стефан Данаилов започна заседанието на депутатите в пленарната зала. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева подчерта, че именитият актьор и общественик е изградил завладяващи образи,..

публикувано на 27.11.19 в 10:05
ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Вешим

Михаил Вешим: Смисълът на живота е предаване на опита

Смисълът на живота е предаване на опита на едно поколение на следващото. Това каза пред БНР писателят Михаил Вешим, който представи в предаването "Хоризонт за вас" новата си книга "Стари хипари и нови разкази" . "Това са едни разкази, на които..

публикувано на 12.04.24 в 16:34

Ваня Тодорова: Да направим място, където всички да се чувстват щастливи

Човек, който работи с деца и си почива сред животни – така можем да представим Ваня Тодорова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е основател на конната база „Ахил“, разположена близо до София. Там Ваня развива конната терапия като вид рехабилитация за..

публикувано на 07.04.24 в 06:45

Даме Стойков ръководи успешно Обединени спортни клубове "Локомотив София"

Как един спортен клуб може да възкръсне като феникс от пепелта? Или казано по друг начин - от едно старо игрище със сгурия... Това със сигурност знае председателят на Обединени спортни клубове "Локомотив София" Даме Стойков. Човек със..

публикувано на 31.03.24 в 07:39
Бисерка Йовчева

Бисерка Йовчева - учителката, която се подписва под златните успехи на българчетата по информатика

"Математика е важна за много направления, всички високотехнологични постижения са базирани на математика и независимо, че напоследък говорим за изкуствен интелект и че компютрите могат да ни заменят, за да се стигне до тук, основата е в математика,..

публикувано на 30.03.24 в 15:59

Руската прокуратура поиска Алла Пугачова да бъде обявена за чуждестранен агент

Руската прокуратура поиска от Министерството на правосъдието да обяви Алла Пугачова, кралицата на съветската и руската естрадна музика, за "чуждестранен агент", съобщи държавната информационна агенция РИА, цитирана от Ройтерс.  74-годишната..

публикувано на 29.03.24 в 16:16
Пенко Господинов с наградата ИКАР в категорията

Проф. Пенко Господинов: Справихме се отлично с Ловешкия театър, а Иполит Воробянинов е герой от мой любим роман

"Нашата  интерпретация на образа на Иполит Воробянинов , която работехме заедно с целия екип, в основата на който стои режисьорът Дамян Тенев и моите прекрасни млади колеги от трупата на Ловешкия театър, се оказа  голямо предизвикателство , защото..

публикувано на 28.03.24 в 09:51

Иванка Бечева изследва историята на Карабунар

Днес гост в рубриката „Горещо сърце“ е  историкът Иванка Бечева от пазарджишкото село Карабунар.   Нейната изследователска страст е свързана с историята на родното й място.  През годините открива неизвестни до момента факти и документи,..

публикувано на 24.03.24 в 07:20