В крак с времето

Система за наблюдение заменя социалния помощник

Технологиите подпомагат ежедневието на самотни възрастни хора

Снимка: БГНЕС

Ако все още не вярвате във футуристичната прогноза, че доста от професиите на бъдещето ще станат виртуални, време е да разсеем това съмнение. Система от интелигентни устройства ще играе ролята на социален асистент на възрастни хора, които живеят сами, но не искат да натоварват близките си със своите болежки и желаят да съхранят своята физическа, емоционална и социална активност.

Първите такива системи ще бъдат монтирани днес и утре в Благоевград, в домовете на първите петима доброволци, които са на 70 и над 70-годишна възраст. Това става възможно чрез международен проект, който от българска страна се координира от Балканския институт по труда и социалната политика в партньорство с Българския червен кръст и Каритас - България.

"Ние сме консорциум от 10 организации, които работят на територията на няколко европейски държави. Това са България, Словения, Австрия, Германия и Великобритания. Тестването в реална среда на системата ще се случи с доброволци в България - 30 души, с 8 в Австрия и с петима в Словения", обясни за "Хоризонт" Надежда Митева, отговорник по проекта за Благоевград.

Дългосрочни тестове

"Това са дългосрочни тествания на системата, което означава, че всички наши доброволци са се съгласили да я изпробват за период между 3 и 6 месеца, да живеят с нея, тя да ги наблюдава и, надяваме се, да ги подпомага в ежедневието им", допълни Митева.

Всички доброволци са част от мрежата на БЧК и Каритас - България. 

"В рамките на един ден днес ще направим две или три инсталации, на следващия ден също ще направим останалите и ще наблюдаваме дали системата върши това, за което сме я проектирали", уточни Надежда Митева.

Избор на модул

Системата е разработена така, че да може да се инсталира на модули. 

"Ако един човек например желае да наблюдава съня си, той може да инсталира само един модул, който е за сън и два подкрепящи модула, които осъществяват връзката между сензора за съня и сървърите, с които разполага нашият консорциум. Основна част от системата е "умен"  електромер. Нашите партньори от Словения са направили прототип на електромер, който може да се научи с времето, когато някои електроуреди в дома са включени, кои са те, в какви части от деня са включени", разказа още Надежда Митева.

Други модули са модул за наблюдаване на мобилността и активността, което условно е крачкомер, посочи тя.

Движение в пространството

"Освен това имаме и три локализационни сензора за дома на възрастния човек, които не са видеонаблюдение в никакъв случай. Те работят с радиочестоти и ни дават информация единствено дали има някакво движение в пространството и условно казано къде е то - дали е в банята, дали е в хола, дали е в кухнята. Това отново спомага системата да се научи каки са навиците на човека и да наблюдава дали има някакви сериозни отклонения, съответно да се намеси, ако е нужно."

При инсталирането на системата възрастните хора могат да изберат как да получават обратна връзка.

"Те могат да изберат да я получават директно чрез таблет, за който имаме специално разработено приложение или чрез членове на своите социални кръгове, т.е. ако един възрастен избере близък приятел от семейството или съсед да бъде посредникът между системата и нашия възрастен, тогава това може да бъде така, както той желае", поясни Надежда Митева.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33