Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И за 2020 г. финансовата самостоятелност на общините остава мечта

Въпреки предизборните уверения, местните данъци в редица общини скачат. Първо дойде сигналът от Пловдив, а вчера и в София стана ясно, че старите коли ще плащат по-висок данък. Има ли полезен ход пред местните власти и каква е картината към момента?

За 2018 година събираемостта на местните данъци и такси е 72,8%, което общините отчитат като добра събираемост, каза пред „Хоризонт“ Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините. „За тази година за първи път може би приходите ни от данък МПС ще изпреварят приходите от данък недвижими имоти.“

Георгиева подчерта колко е важен за събираемостта автоматизираният обмен на данни, какъвто е въведен с МВР за данъците върху моторните превозни средства. „Научаваме много бързо, в реално време, за всяка сключена сделка за продажба на автомобил и не се налага да чакаме данъкоплатците да дойдат да ни информират. Това за последните 5 години увеличи с над 200 милиона лева приходите ни от данък МПС.“

Отчисленията за битовия отпадък

Отчисленията за такса битови отпадъци са съществен проблем за общините, особено от началото на 2020 година. Ситуацията с отчисленията кара много общини, макар и предпазливо, да предприемат минимално увеличаване на такса битови отпадъци, коментира Силвия Георгиева.

Силвия Георгиева

„Общините в качеството си на основно отговорни за поддържане на системите за управление на отпадъците в България, са длъжни да отчисляват една доста сериозна сума за всеки тон депонират отпадък в едни чужди сметки на регионалните инспекции по околна среда и води. Тази сума е вид гаранция, че общините ще положат усилия да намалят депонирането от една страна, и от друга – ще имат инвестиционен резерв за инвестиции именно в технологии, водещи до намаляване на депонирането. Размерът на тези отчисления тази година е 57 лева на тон. От 1 януари тази сума става 95 лева. Увеличението е почти двойно. Ако останем със същото количество събрани пари, означава, че ние ще отчисляваме двойно, а ще трябва да чистим с наполовината пари, които използваме тази година за чистене“, коментира Силвия Георгиева.

Найден Зеленогорски, председател на Асоциация на българските градове и региони, защити идеята средства за общините да се набавят не чрез увеличаване на местните данъци, а чрез по-голяма финансова децентрализация - част от данъците, които се създават на територията на общината, да остават там. Този етап обаче буквално е спрял и идеята на общините 20 на сто от данъка върху доходите на физическите лица да остава там, не се приема, уточни Зеленогорски. „Това са 900 милиона, които биха гарантирали изключително добро финансиране на българските общини.“

Собствените приходи на общините остават ниски

На макро ниво финансовото състояние на бюджетите на общините е добро. За следващата година те ще разполагат с около 7 милиарда лева, посочи Силвия Георгиева.

„От които обаче 6 милиарда са държавните трансфери и само 1 милиард са собствените приходи на общините. Това е същественият проблем на българските общини – че нашите приходи са ниски и ние събираме собствените си приходи само от имуществени данъци. Дългогодишният ни разговор за двата процента от подоходния данък е в тази посока – да разширим нашата приходна база, така че при нас да остават повече средства, които можем сами да управляваме.“

Сериозните държавни трансфери са целеви и общините нямат думата къде да ги насочат, припомни Георгиева.

Найден Зеленогорски

„Има случаи, в които – движиш се по един прекрасен републикански път и стигаш до едно населено място, което е като след война. Защото за съжаление държавата е абдикирала от това да осигури достатъчно ресурси за местната инфраструктура“, отбеляза Найден Зеленогорски и даде пример.  

Какво може да се направи с 30 лева субсидия на жител

„В бюджета са 2020 година са планирани около 200 милиона за капиталови субсидии в общините. Това е горе-долу по 30 лева на живущ българин. Какво можеш да направиш с 30 лева за една година? Да смениш две-три плочки или едно осветително тяло на уличното осветление.“

В момента максимум 15% от бюджетите на общините се разходват с легитимно решение на общинския съвет. Останалото е разписано в Закона за държавния бюджет, в съответните стандарти от министерствата и общините са като каса, през която минават парите и отиват по направление, отчитат общинските власти.

Болна тема за общините са общинските пътища, заяви още Силвия Георгиева. 

Общинските пътища в следващия програмен период

„Финансирането на общински пътища през оперативната програма „Региони в растеж" е недопустимо. Това може да става само в Програмата за развитие на селските райони, където обаче ресурсът е ограничен. Нашата общинска пътна мрежа е 20 хиляди километра. Едва 903 от тях са финансирани със средства от "Програмата за развитие на селските райони“, посочи тя.

Георгиева е оптимист, че за следващия програмен период това ще се промени, защото проблемът е поставен и в контекста на новите европейски изисквания за пътна безопасност общинските пътища няма как да останат в това състояние.

Силвия Георгиева поясни, че при структурирането на тол системата са се опитали да предложат 20 на сто от постъпленията от нея да отиват за общински пътища.

„Разбира се, това не беше възприето от народните представители. Дискусията тогава беше в посока, че след като стартира тол системата и през нея се обезпечава финансирането на републиканската пътна мрежа, част от освободения ресурс ще бъде пренасочен към общините именно за нашата пътна мрежа.“

Още за проблемите пред общините слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Български производители изливат млякото си в знак на протест срещу политиките в сектора

Украински млекопреработватели искат по-голям внос у нас. Българските: Не достига суровото мляко, трябва сухо

Украински млекопреработватели и производители на суровини искат да увеличат вноса си у нас . Това стана ясно от срещата във Велико Търново между Украинската асоциация на млекопреработвателите с Българската асоциация на млекопреработвателите. Българските им колеги казват, че има сериозен недостиг на суровини у нас, защото животновъдите са намалили..

публикувано на 24.04.24 в 07:40
Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш.  Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица. Но днес през цялото време доц. Кунчев говореше за епидемия, посочи здравният репортер на Националното радио Елена Бейкова. Е-обучение..

публикувано на 23.04.24 в 17:32
проф. д-р Андрей Чорбанов

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна и по-малко активна е тя . Това обясни пред БНР имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, депутат..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сградата на СУ е в изключително тежко състояние, има нужда от основен ремонт

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев алармира пред БНР, че сградата на най-старото висше училище в България, както и тази на университетската библиотека, са в изключително тежко състояние . Редица ректори молят държавата да отпусне необходимите средства за основен ремонт и на Ректората, и библиотеката...

публикувано на 23.04.24 в 10:16

Екатерина Баксанова: В момента сме като Алиса в Страната на изтеклите мандати

"Все по-осезаема, направо веществена, става антиутопията, в която живеем. Очевидни са обвързаностите на правосъдието с политици, с криминални кръгове . Прокуратурата се превърна в един от тези органи, които вместо да изпълняват правомощията си, събират компромати, "консервират" ги като зимнина в буркани за по-удобни времена – обикновено това..

публикувано на 23.04.24 в 09:11

"За Земята" настоява за подмяна на еднократните пластмасови изделия с многократни

Днес отбелязваме Деня на Земята. Основната тема тази година е за пречистване на планетата ни от пластмаси .  И днес "За Земята" настоява за подмяна на еднократните пластмасови изделия с многократни , заяви пред БНР Евгения Ташева от екологичното движение. И даде пример с използването на лични бутилка за вода, чаша, кутия за храна или чанта за..

публикувано на 22.04.24 в 09:50

Камарата на представителите на САЩ одобри военната помощ за Украйна

След месеци забавяния американската Камара на представителите одобри дългоочакваната финансова помощ за Украйна на стойност 61 милиарда долара. Средствата са от критична важност за защитата на страната във войната с Русия, като голяма част от парите ще бъдат използвани за въоръжаване на украинската армия. Финансовият пакет за Украйна беше приет с..

обновено на 21.04.24 в 01:54