Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Годишно българите даряват около 10 милиона лева

Редовните дарители предпочитат прозрачни кампании с добра отчетност

Снимка: БГНЕС

Дарителската платформа DMS започна инициатива "Отвори врата за доброто.  Влез, стани дарител". С платформата е лесно и бързо да се дари - както с изпращане на смс, така и чрез онлайн дарения. Красимира Величкова от Българския дарителски форум напомня, че каузата на платформата е да развива дарителството в България. Годишно през DMS се събират около 1 милион лева, съобщи тя.
    

Над 180 са кампаниите в обновената интернет страница на дарителската платформа DMS, които търсят своите дарители. Сред тях са не само кампании, адресирани към болни деца, но и такива, които подкрепят различни организации, училища и читалища, обяснява Красимира Величкова.

По думите й, между 90 и 95 % от средствата на дарителите стигат до кампаниите. С останалите средства двете организации - Българския дарителски форум и Bcause, които стоят зад инициативата за дарителството, поддържат DMS платформата.

„Човек може да дарява с смс, еднократно или като се абонира за месечни дарения от 2 или 5 лева, както и да дарява директно през сайта с карта“, казва Красимира Величкова. „Следим не само за фактурите и за това точно да са изразходвани парите, а и за резултатите. За да може да бъде отговорено на хората на въпроса „И какво от това, че дарих“.

Красимира Величкова се мотивира още с това, че обикновено редовните дарители подкрепят именно организации, които публикуват на сайтовете си и постигнатите резултати от събраните средства. По този начин се показва и значимостта на самите дарители за успеха на дадена кауза.

Актуални през следващите седмици ще бъдат кампаниите на 17 училища в страната. Силно подкрепяни в DMS са кампаниите, свързани с грижата за бездомни животни, с опазване на околната среда, социални каузи, посочи Величкова.  

Когато хората даряват, най-често те го правят именно с емоционален мотив, допълни тя. „Именно затова кампаниите, свързани с природни или хуманитарни бедствия – Аспарухово, Хитрино – те отключват най-голяма емпатия и най-много подкрепа.“

По данни на Българския дарителски форум, всяка година българите даряват около 10 милиона лева. „Това е един добър ресурс за смислени и добри инициативи“, коментира Красимира Величкова от Българския дарителски форум.

Цялото интервю е в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Григор Сарийски

Григор Сарийски: ГЕРБ се опитва да се помири с най-ощетените от 10-годишното управление

Страната ни безнадеждно изостава от средноевропейското равнище на пенсиите. Ако България имаше европейска структура на разпределението на доходите и европейска структура на разходите за пенсиите, пенсиите би трябвало да бъдат някъде с между 50 и 60% по-високи от това, което се получава в момента . Това каза пред БНР доц. Григор Сарийски от..

публикувано на 21.10.20 в 15:14

Няма доказателства, че коронавирусът е станал по-заразен

„Ако погледнем графиката на нарастване на потвърдените случаи в България, виждаме, че те се увеличават много бързо и мерките са нужни, но има две неща, които никой не обясни на хората досега – защо е важно да се спазват тези мерки и защо вирусът е опасен ?“ това коментира в „12+3“ д-р Петър Марков, епидемиолог и преподавател в Лондонското..

публикувано на 21.10.20 в 13:29

„В като Вагина“ - как необходимото сексуално образование се превърна в проблем

Женското тяло, менструацията, сексът и сексуалното здраве продължават да са тема “табу” в България. Книгата „В като Вагина“ се опитва да разсее неинформираността сред тийнейджърките по ключови за израстването им теми и да повиши сексуалната грамотност. Предстои книгата да излезе и във Великобритания. Книгата е предназначена за момичета на..

публикувано на 20.10.20 в 12:48

Повече часове за упражнения по математика за учениците от 5-и до 7-и клас

Повече часове за упражнения по математика за учениците в 5-и, 6-и и 7-и  клас, както и усвояване на умения и решаване на житейски казуси по природните науки - география, физика и химия. Това предлагат Министерството на образованието и науката.  В началото на тази година просветното министерство проведе мащабно допитване до..

публикувано на 19.10.20 в 13:02

Есента на протеста - има ли ясна посока

„ Онова, заради което хората са на улицата, е промяна на една система, в която живеем вече поне 20 години и която продължава цинично да се нарича преход . А тя не е преход. Тя е добре преходила система, чийто основен механизъм е корупцията в латинския смисъл на думата, което означава разруха, разложение и от тази разруха и разложение определени..

публикувано на 18.10.20 в 14:07
Н. Пр. Наргиз Гурбанова

Н. Пр. Наргиз Гурбанова: Азербайджан защитава суверенна територия от арменската агресия

Азербайджан има легитимното право да защити територията си в отговор на военната агресия на Армения , заявява в интервю за Българското национално радио Н. Пр. Наргиз Гурбанова - извънреден и пълномощен представител на Баку в София. Посланик Гурбанова предупреждава, че Ереван търси военен конфликт с цел разширяване на територията си и..

публикувано на 16.10.20 в 10:59
Проф. Доброслав Кюркчиев

Проф. Доброслав Кюркчиев: Изкуственото повишаване на имунитета не е безобидно

„Много преди този вирус SARS Cov-2 е описано, че всяка вирусна инфекция има своя виропатичен ефект и своя имунопатичен ефект – негативните последствия на организма вследствие на свръхреакцията на имунната система“ , коментира в „Преди всички“ проф. Доброслав Кюркчиев, началник на Лабораторията по клинична имунология в университетската..

публикувано на 16.10.20 в 08:06