Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Цонев: Оставките вече не са отдушник на натрупаното напрежение

Снимка: БГНЕС

"Вероятно натрупани проблеми в системата. Ако премиерът следва тази логика, трябва и други оставки да поиска, защото доста системи стоят нереформирани". Това каза пред БНР депутатът и зам.-председател на ДПС Йордан Цонев в коментар на поисканата от Бойко Борисов оставка на социалния министър Бисер Петков

"Няма нищо нелогично в тези оставки, но те вече не са отдушник на натрупаното напрежение", каза той в предаването "Неделя 150" по "Хоризонт".

По думите на Цонев това е била и основната критика на ДПС към бюджета за 2020-а година - липсата на реформи:

Йордан Цонев заяви, че в България са правени истински реформи по времето на премиера Иван Костов, по времето на СДС, във времето, когато приемаха България в Европейския съюз и НАТО. 

"Когато не правиш реформи, когато един сектор, като здравеопазването, работи в уникален вид - такъв няма никъде, няма как този сектор да подобри ефективността си. Обществото иска да има реформи в нереформираните сектори". Според Цонев бюджетът за 2020-а е "повече от същото", защото има повече приходи, но разходите са неефективни:

"Реформите се правят с програма. Те се правят с политическа воля и съгласия. През бюджета се вижда какви ще бъдат реформите", заяви депутатът от ДПС и уточни, че това, което Движението вижда в Бюджет 2020, е липса на реформи.

ДПС и на второ четене ще гласува против бюджета: "Предложихме промени - те не ги приеха, повече няма какво да предлагаме, а няма и възможност", добави той.

"Ще подкрепяме всички законопроекти, които отразяват евроатлантическата ни ориентация, абсолютно всички, независимо, че ГЕРБ и националистите са на власт. Ние няма да променим нашата политика. ДПС се е борило 30 години България да бъде член на ЕС и НАТО", категоричен бе Цонев, но уточни: "Нашето отношение към ГЕРБ е остро от първия ден на това правителство".

За предстоящия избор на лидер на ДПС

Във връзка с предстоящия през април 2020-а година избор на лидер на ДПС, Йордан Цонев заяви, че оценката за работата на на Мустафа Карадайъ е отлична и изброи примери, които, според него, са достатъчни за преизбирането на Карадайъ за лидер на Движението за права и свободи.

"Партията преодоля и не позволи да бъде разцепена. На европейските и на тези избори си върна електората, който тогава беше отклонен, партийните структури се заздравиха… Всичко това е дело на Карадайъ и на екипа му. Ако някой си мисли, че това не е достатъчно Карадайъ да бъде преизбран, се лъже много жестоко".

"Нямам такива амбиции", заяви Цонев в отговор на въпрос дали и той би влязъл в надпреварата за лидер на ДПС.  

Прокуратурата и КПКОНПИ

Зам.-председател на ДПС Йордан Цонев заяви, че до официалното назначаване на Иван Гешев за главен прокурор не би коментирал избора му, защото това е избор на професионалната гилдия.

По думите на Цонев ДПС все още не са решили кого да подкрепят за шеф на Антикорупционната комисия и изрази мнение, че не вижда проблем да подкрепят номинацията на Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ, защото е блестящ юрист с голям стаж на най-висшите постове и като съдия, и като главен прокурор. 

Цялото интервю на Явор Стаматов с Йордан Цонев в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Кирил Топалов: България трябва да реагира много по-остро на антибългарската риторика на управляващите в РСМ

България трябва да реагира много по-остро на антибългарската риторика на управляващите в Република Северна Македония, както прави Гърция. Това каза пред Хоризонт проф. Кирил Топалов, който е член на двустранната комисия по историческите и образователни въпроси. Той потвърди, че комисията  се събира редовно. Последното й заседание е било в..

публикувано на 29.06.24 в 07:47

Започва регистрацията на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор

Започва регистрацията на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор, които утре ще изберат новия български патриарх. Броят на делегатите на Четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор е 140 като освен висшите духовници, той включва клирици и миряни от всяка епархия, монаси и представители на духовните училища...

публикувано на 29.06.24 в 07:15

ЕК одобри 500 000 евро безвъзмездна помощ за борба с опасни комари в Кипър

Европейската комисия одобри 500 000 евро безвъзмездна помощ за изпълнението в Кипър на пилотна програма за борба с разпространението на опасни комари, съобщи здравният еврокомисар Стела Кириакиду по време на посещението си в Никозия.  Иновативният проект се финансира по програмата "ЕС в подкрепа на здравето" ("EU4Health"). Целта му е да елиминира..

публикувано на 29.06.24 в 05:23

Найджъл Фарадж не иска да има "нищо общо" със съпартийците си, които са били обвинени за расисти.

Найджъл Фарадж заяви, че не иска да има "нищо общо" с кандидатите от неговата партия "Реформирай Обединеното кралство", които са били обвинени за расисти. Докато отговаряше на въпроси на публиката по Би Би Си, по-малко от седмица преди общите избори на 4 юли, популистът заяви още, че Великобритания трябва да напусне Европейската конвенция по правата..

публикувано на 29.06.24 в 05:18

Българин беше осъден на 9,5 години затвор във Великобритания по обвинения в изнасилване

Във Великобритания, 45-годишният български гражданин Юлиан Димов, работещ като масажист, беше осъден на девет и половина години затвор по обвинения в изнасилване на 10 клиентки. Юлиан Димов е използва приложение за козметична терапия, за да открие и изнасили десет клиентки в собствените им домове. Той се е възползвал от жертвите си, след като те..

публикувано на 29.06.24 в 04:56

РСМ отхвърли гръцките обвинения, че нарушава Преспанския договор

Северна Македония отхвърли обвиненията на премиера на Гърция Кириакос Мицотакис и външния министър Йоргос Герапетритис, които поставиха пред Европейския съюз въпроса за нарушаването на Преспанския договор от страна на новото ръководство на страната, предаде БТА. Според правителството в Скопие, поетите ангажименти са двупосочна улица, като..

публикувано на 28.06.24 в 20:40
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин: Русия трябва да започне да произвежда ракети със среден обсег в отговор на действията на САЩ

Русия трябва да започне да произвежда ракети със среден и малък обсег в отговор на действията на Съединените щати. Това заяви президентът Владимир Путин по време на днешното заседание на Съвета за сигурност на Русия, чието начало беше излъчвано по държавната телевизия. "Днес е известно, че Съединените щати не само произвеждат тези ракетни..

публикувано на 28.06.24 в 20:29