Болница "Света Марина" във Варна иска реанимационно легло от "Българската Коледа"

Проф. Виолета Йотова
Снимка: Болница "Св. Марина"
Университетската болница "Св. Марина" във Варна получи през тази година нова апаратура в резултат на дарителската кампания „Българската Коледа“.

"Това беше един много съвременен, изключително добре окомплектован апарат за анестезия от 0 до 18 години, с който мога да бъдат осигурени условия за операция на най-мъничките бебенца, току-що родените недоносени деца", каза пред БНР проф. Виолета Йотова, ръководител на направление "Педиатрия" в болница "Св. Марина".

"От моята гледна точка,  на детски лекар, преимуществата са тези, че в нашата болница, която може да осигури грижа от всякаква гледна точка, вече има възможност да се оперират и най-малките, за които преди това нямахме достатъчно добра апаратура", поясни проф. Йотова.

Направление "Педиатрия" в болница "Света Марина има три клиники с 86 легла. 

"Ние тази година ще кандидатстваме за нов, модерен ултразвуков апарат, защото предходният, който имаме, вече морално остарява. Той е също от "Българската Коледа". Наличието на ултразвуков апарат в педиатричното направление дава възможност да не се разхождат децата из цялата болница, когато се касае за изследване, направено от самите педиатри", поясни специалистът.

През настоящата кампания на „Българската Коледа“ болницата ще настоява да получи едно реанимационно легло, с всички възможности за по-добро обслужване на пациентите.

"Чисто по човешки не мисля, че някой знае какви точно емоции ще се отключат в него, когато детето му е тежко болно и когато самият той чувства как контролът над съдбата на близкия му се изплъзва от ръцете. Ние се отнасяме с голямо разбиране към това и се опитваме да овладеем родителя, защото неговото активно участие в оздравяването на детето е не по-маловажно от нашата медицинска грижа, а за да участва активно той, той трябва да има доверие на лечителите", допълни проф. Виолета Йотова.

Справяли сме се в годините с най-различни ситуации, коментира тя.

"Най-честата ситуация на агресия е, когато самият родител е много изплашен. Мисля, че учим на това и младите лекари - полека-лека успяват да оставят на заден план личните си чувства. Както казах на президента: ние не плачем, не хленчим, не се оплакваме и не отмъщаваме, защото ако го правехме, нямаше да можем да бъдем детски лекари."

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бившите казарми в Кюстендил да се превърнат в балнеокомплекс предвижда проект

В Кюстендил е разработен проект за преобразуването на бившите казарми в града в модерен балнеоложки и спортен комплекс. Инвестицията ще е за около 60 милиона лева. От години бившите казарми се рушат, оградите падат, поделението е обрасло с дървета и храсталак. Дружество иска да изгради мултифункционален спортно-туристически и балнеоложки..

публикувано на 24.12.19 в 13:57

Ехограф за ранна диагностика на ставни аномалии при децата заработи в ИСУЛ благодарение на "Българската Коледа"

УМБАЛ "Царица Йоана" - ИСУЛ в София получи дарение от кампанията "Българската Коледа". Новият ехограф за ранна диагностика на ставни аномалии при децата, болни от хемофилия, е най-новото поколение техника и дава възможност на лекарите да прогнозират и да предотвратяват по-големи усложнения на ставите при болните деца. Хемофилията е генетично..

публикувано на 18.12.18 в 16:23

Благодарение на "Българската Коледа" се лекува и момиче от Силистра, което има проблем с растежа

Момиче от Силистра, коeто има проблем с растежа, и за неговата майка са извървели дълъг и труден път, докато стигнат до Университетската болница „Света Марина“ във Варна и открият проф. Виолета Йотова, - началник на Първа детска клиника. Благодарение на нея и на инициативата „Българската Коледа“, малкото момиче е вече голямо, а близките ѝ имат..

публикувано на 17.12.18 в 13:48

Първа градска болница в София получи комбиниран апарат за рехабилитация от "Българската Коледа"

Столичната Първа градска болница е сред здравните заведения получили дарения от кампанията „Българската Коледа“ – тази година болницата се сдоби с комбиниран рехабилитационен апарат за електро-, ултразвукова, магнитна и лазерна терапия. Болницата участва в кампанията „Българската Коледа“ за поредна година, уточни директорът й проф.  Цветомир..

публикувано на 14.12.18 в 18:06

Вече 10 години Росен от село Маслиново получава от "Българската Коледа" жизнено важни лекарства

13-годишният Росен Радев от хасковското село Маслиново е болен от нефротичен синдром. Заболяването е тежко с много усложнения. Така момчето живее 11 години. Вече 10 години Росен получава от "Българската Коледа" жизнено важни лекарства. Разказ на кореспондента на БНР в Хасково Дора Атанасова можете да чуете от звуковия файл:

публикувано на 13.12.18 в 12:13

Два апарата за Детското интензивно отделение в "Пирогов" са получени чрез "Българската Коледа"

Два апарата за Детското интензивно отделение в болница "Пирогов" са получени чрез инициативата "Българската Коледа" за 2018 година, каза пред "Хоризонт" доц. Румяна Анднова, началник на клиниката. Според доц. Андонова човешкото състрадание е най-нужно на нашето общество. Единият позволява на медиците да добият информация за кръвните газове на детето по..

публикувано на 13.12.18 в 11:27
Мартин Наков и семейството му

За втора поредна година "Българската Коледа" подпомага Мартин Наков от козлодуйското село Хърлец

За втора поредна година "Българската Коледа" подпомага Мартин Наков от козлодуйското село Хърлец. Момченцето е на три години и половина и страда от детска церебрална парализа. Със средствата от благотворителната инициатива се финансират процедури за рехабилитация, без които Мартин не може да се движи и да пази равновесие. Историята му..

публикувано на 13.12.18 в 11:08