Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Павлина Николова написа учебник-приказка за есенциите на д-р Бах

Авторката е скандинавист, сугестопед и сертифициран терапевт

Павлина Николова
Снимка: Личен архив

Учебник – приказка ни въвежда в света на цветните есенции на д-р Бах. Това се случва в книгата на Павлина Николова "Захир и 38-те ключа".

Авторката е сугестопедагог и сертифициран терапевт с есенциите от цветя на д-р Едуард Бах. Тя е скандинавист, превежда от шведски и датски, учила е в Швеция, работила е като екскурзовод.

Когато не вървим по пътя, който ни е даден, когато не можем да научим уроците си, за които сме дошли, когато нашата душа не изпълнява задачите, които са й дадени – тогава губим хармонията си според теорията на д-р Бах. Според английския лекар 38-те цветни есенции работят за връщането на хармонията, разказва Николова в предаването „Нощен хоризонт“.

Есенциите, които връщат баланса

„Както примерно по български ако днес трябва да сложиш мащерка или чубрица в боба, по същия начин ако днес изпитваш някаква меланхолия, не знаеш причината, можеш да вземеш синапено семе. Ако са неща, които са по-трайни, тогава може да се направи една шишенце от 30 мл. Слага се малко алкохол или оцет на дъното, за да се стабилизира течността, слагат се по две капки от всяка есенция, която си избрал – може до 6-7 м комбинация и тази комбинация се прилага няколко пъти на ден за по-дълъг период.“

Д-р Бах е бил успешен ортодоксален лекар, имал е практика като хомеопат, минал е през различни стадии и работата му с много пациенти му е дала богат опит. С корабокрушенец например тества прочутата си спасителна есенция за спешни случаи.

„Когато видиш по какъв начин потенциалите на тези есенции се претворяват в човека, това е достатъчно. Когато усетиш ти, като личен опит, че страхът може да изчезне, от страха да се появи смелост, че можеш съвсем нормално да говориш пред публика, ако те е било страх от публика – за мен това е достатъчно и не се замислям дали това е ирационално или не е“, споделя Павлина Николова.

Смята се, че растенията от трети разряд са с много по-високи вибрации и човек има нужда от това, за да се излекува. „Самите Бахови есенции не въздействат. Те няма да те направят по-добър или по-лош, по-смел или по-страхлив. Баховите есенции имат възстановителен ефект, тоест с това, с което ти разполагаш, възприемаш информацията. Това е едно информационно поле, което по някакъв начин в теб е объркано. Това е информация, която приемаш на много фино ниво и ти продължаваш да се връщаш в лоното на собствения си път. Д-р Бах казва – това е като прекрасна музика или пък както слънцето стопява снега, по същия начин се отмива и болката“, изтъква Николова.  

Произходът на болестта според д-р Бах

Д-р Бах е смятал, че болестта има нематериален произход. „Дисхармоничните мисловни и емоционални нагласи са причина и коректив всъщност. Те не са наказание, както той казва, а коректив. И ако всъщност нагласите се променят, емоционалните и мисловните – човек бива излекуван.“

В книгата си "Захир и 38-те ключа" Павлина Николова прави връзка между сугестопедията и цветните есенции на д-р Бах.

„Исках да предам това знание, това познание, но не исках да стане по линеен начин – като лекция да разкажа за Баховите есенции. Исках да стане по приказен начин. Защото човекът е същество, което има наративен нагон. Той може да слуша, да минава през символното и това да остави много по-дълбоки паметови следи.“

„Захир просто се роди - това е едно момче, един нехранимайко, който бива въведен в един друг свят. Започва да вижда гората в други цветове, други звуци и се свързва с една горска фея – Беатриче“, разкрива част от света на книгата нейната авторка.

Тайните на сугестопедията

Всъщност това е сугестопедичен учебник. Всяко нещо е замислено така, че да може да служи на сугестопедичния процес. В сугестопедията внушението се използва като комуникативен фактор, внушение без диктат, при запазване на свободата на избор на курсиста и той във всеки един момент може да избере да прави или не това, което се прави в момента. Това не е внушение под хипноза, уточнява Павлина Николова. 

„Мозъкът може да поеме страшно много. Защото се учи чрез личността“, подчертава Николова. Една от сугестивните обществени бариери например е тази, че шведският е труден език. Павлина Николова опровергава това.

Павлина Николова е сертифициран Бахов консултант към „Бах фондация”, Великобритания. Прави консултации във Варна и онлайн, провежда сугестопедични курсове по Бах терапия. Сертифициран сугестопедагог е към Фондация „Проф. д-р Георги Лозанов и проф. д-р Евелина Гатева”. Автор е и на сугестопедичен учебник по шведски език. Във фокуса на работата ѝ е разкриването на резервите на личността чрез сугестопедичния подход и изследване на потенциала на Баховите есенции.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Архитект Висенте Гуайар спечели проект за посткоронавирус град Сюнъан

Трябва ли в разгара на пандемията, но и в очакване на ваксини и лек, да се замислим по-сериозно за живота след Covid-19? В Китай отговарят положително и вече работят над своя посткоронавирус град Сюнъан. Той ще се намира на 130 километра от столицата Пекин, а международния конкурс за проектирането му спечели испанското студио Гуайар, което предложи..

публикувано на 30.11.20 в 16:21

Рецептата на Ивайло Спасов за справяне с коронавируса

Голяма част от българите вече са се срещали с коронавируса, смята Ивайло Спасов, представител на екипа на УНИЦЕФ в България. В п редаването „Хоризонт до обед“ той изрази лични впечатления от справянето с Covid-19. „За всекиго това изпитание ще бъде различно. Има общи характеристики, универсални показатели, но спрямо възрастта, дали има..

публикувано на 30.11.20 в 13:14

Таксиметровите шофьори в Русе оцеляват трудно

Ограничителният режим в държавата затвори голяма част от търговските обекти, много фирми спряха работа заради липса на поръчки, училищата и детските градини също са празни. Сред жертвите на икономическата пауза са таксиметровите шофьори. Повече от 1000 таксита има по улиците на Русе. От утре ще са по-малко. Защото те също са латерални жертви..

публикувано на 30.11.20 в 11:58
Красимир Батолов

Безплатен обяд за медици на първа линия в Троян

От началото на ноември собственикът на механа в троянското село Орешак Красимир Батолов и неговите съмишленици осигуряват безплатно храна за медиците на първа линия в Белодробната болница в Троян, които се грижат за пациенти с коронавирус. "За тях го правим безвъзмездно, защото те правят много за хората. Дали ще готвим за 10 или за 30 души,..

публикувано на 29.11.20 в 13:25

Победителите от конкурса "Приеми и промени" направиха дарение за деца с умствена изостаналост

Дарение за децата и младежите с умствена изостаналост в един от Центровете за настаняване от семеен тип в Русе направиха победители от европейски конкурс. Победителите от конкурса по проект на Каритас "Приеми и промени" получиха награда от 900 евро. Това се случи през септември и се очакваше отборът на 12 б клас на Професионалната гимназия по..

публикувано на 29.11.20 в 11:06

Български гмуркач с истории за тюлени колкото канапета, водни змии от Мозамбик, войната в Ирак и Морган Фрийман

Стефан Тодоров-Водния е дългогодишен подводен кино- и телевизионен оператор, европейски шампион по подводно ориентиране, снимал в океани и морета надлъж и нашир... „Обикновено когато под водата става интересно, кислородът започва да свършва”, разказва за подводните си преживелици той. Когато около 30 стотинки не стигат за билет за кино..

публикувано на 29.11.20 в 10:00

Във Варна извличат кръвна плазма с два апарата

Кръвният център във Варна работи вече три седмици с пациенти, преболедували Covid-19, които даряват кръвна плазма. Телефоните звънят непрекъснато, близки на болни търсят плазма, има и дарители. Кръвният център във Варна има два апарата за извличане на кръвна плазма и са обучени четирима специалисти, които да работят с апаратите. С..

публикувано на 27.11.20 в 12:56