Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Може ли обучението по природни науки да стане по-атрактивно за учениците

Снимка: Архив

Ще бъдат ли подобрени условията за експериментална работа в часовете по природни науки в училище? Как да се преподава така, че за децата да бъде по-интересно? По проект на МОН предстои да бъдат оборудвани модерни лаборатории в средните училища.

Важно е не само да се запали любопитството на учениците, а и след това то да се поддържа, казва в предаването "Хоризонт до обед" Жана Кюркчиева, която преподава в Националната природо-математическа гимназия. Физиката е наука, която ако не бъде съпреживяна, няма как да бъде разбрана, допълва тя.

Според Кюркчиева с големите класове от по 25-26 ученици един учител не е в състояние сам да проведе качествено лабораторно упражнение. Тя припомни практиката отпреди години в училищата да има асистент на учителите по природни науки, който е помагал.

В общообразователната подготовка часовете по природни науки са по-малко, отколкото бяха преди – очертава друг проблем преподавателката.

„Дори да се направят групички от 5-6 човека, ако аз съм сама, няма как да обърна внимание на всяка такава групичка“, уточнява Жана Кюркчиева. „Няма време детето да осмисли това, което ние му преподаваме. Малко декларативно се задават основни закономерности. Продължавам да твърдя, че главата на ученика не е кофа и тя трябва да бъде пълнена постепенно“, коментира тя.

Жана Кюркчиева предлага да се направи проучване в края на учебната година, което да установи какво е нивото на усвоените знания сега и резултатите да се сравнят с тези, с които са излизали децата от непрофилираните паралелки в 12 клас.

Йордан Цветков е 12 клас в Математическата гимназия в Пловдив. Определя работата в българската образователна система с експериментални установки и устройства като „изключително лимитирана“.

„Според мен трябва повече да се наблегне не просто на наблюдаването на експерименти, но и на извършването на експерименти. Много често в учебна среда когато се правят експерименти, учителят показва само конкретен физичен феномен. Обаче много често липсва връзката между това какво ученикът знае и какво ученикът прави“, коментира Цветков, който има интерес към роботиката и планира да учи инженерни науки.

Двете мнения чуйте в звуковия файл. 
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Рискове за децата с аутизъм в детските градини при сливането на групи

Историята на Пламена Макариева и нейния син Калоян ни препраща към декларативната ни готовност да сме загрижени и готови да помогнем винаги на децата със специални образователни потребности, за да станат колкото е възможно по-пълноценна част от обществото. Заявки, програми и теории има. Практиката обаче се оказва трудна . Калоян е на 5 години..

публикувано на 28.05.20 в 09:56

Деница Делвил: За децата със специални потребности изолацията е ежедневие

Най-новата кампания на УНИЦЕФ - „Образование за всяко дете“, ще бъде един от дългосрочните инструменти на организацията за подкрепа на децата с увреждания в България. „ Необходимостта от подкрепа за тези деца още по-ясно и остро се видя по време на кризата и дистанционната форма на обучение, към която преминаха всички ученици“, каза пред..

публикувано на 27.05.20 в 13:37

Предпазни мерки при завръщане на работа след ограниченията

Националният център за обществено здраве и анализи е издал общи препоръки към работодателите за спазване на противоепидемични мерки при постепенното възобновяване на работния процес след края на извънредното положение. „Бих препоръчала известен период от време да се работи дистанционно, особено по-уязвимите груп и, където има такава..

публикувано на 27.05.20 в 10:31

БНР търси Краля и Кралицата на випуск 2020

След проведения на 25 май абитуриентски бал в ефира на БНР е време да изберем Краля и Кралицата на випуск 2020!  За участие е необходимо: Да публикувате снимка в Instagram с #class2020bnr. Снимките могат да бъдат от вашите изпращания, последни учебни дни или с вашите бални тоалети. Да призовете вашите приятели да..

публикувано на 26.05.20 в 19:15

Орнитолог: Намаляването на врабчетата подсказва влошена жизнена среда

Около 500 доброволци са се включили в тазгодишната кампания по преброяване на врабчетата у нас . Благодарение на тяхната помощ ще знаем какво точно се случва с врабчетата и жизнената среда на човека, каза пред "Хоризонт"  Петър Янков, орнитолог от  Българското дружество за защита на птиците. „Някой ще каже – голяма работа, някакви сиви..

публикувано на 26.05.20 в 16:11

Зад кулисите на онлайн обучението

Плюсовете и минусите на онлайн обучението. И какво загуби, и какво спечели образованието. Михаела Иванова учи в 105-о СУ „Атанас Далчев“. Онлайн обучението променя ежедневието ѝ основно: „Всички се включваме минути след като сме станали. Първоначално се чувствам сънливо. Аз съм първа смяна и започвам в 7.30 часа, като часовете ни са..

публикувано на 26.05.20 в 15:57

Блажка Димитрова: Една птичка пролет не прави, но носи промяна

Всеки от нас носи промяната, но когато сме заедно постигаме много по-бързо една цел, затова е хубаво да сме повече. Дори когато усещаме, че сме сами в мисията си, не бива да се отказваме, защото рано или късно ще намерим съмишленици. В това вярва Блажка Димитрова, автор на проекта за ресторант с нулев отпадък, който празнува първия си рожден..

публикувано на 26.05.20 в 13:33