Водният експерт Пламен Никифоров:

За последните 20 години е построен само един язовир за водоснабдяване

Язовир „Студена“
Снимка: БТА

За последните 20 години е пуснат само един язовир за питейно водоснабдяване, заяви пред БНР Пламен Никифоров – председател на Научно-техническия съюз по водно дело и дългогодишен директор на Дирекция „ВиК“ в регионалното министерство.

По думите му проблемите са много и са комплексни. Един от традиционните проблеми е, че при всяко засушаване започваме да разработваме отново програми, стратегии и след първата по-влажна година ги забравяме и спира тяхната реализация, подчерта той и посочи коя е първата посока, на която трябва да се обърне сериозно внимание:

„Един от проблемите, който трябва да влезе в тези програми, които тепърва ще се разработят, е довършването на започнатите преди години и изоставени язовирни стени за питейно водоснабдяване. Това са язовирите "Кюстендил", "Черни Осъм" (за водоснабдяването на Ловеч и Плевен), "Нейковци" (за водоснабдяването на Трявна) и много други, които са започнати през 1978 – 1979 г. и към 2001 г. са спрени и изоставени изобщо. Държавата „не може да намери средства“, защото става дума за 100-200 млн. лв. тези съоръжения да бъдат завършени. Пречиствателната станция за питейни води на Сливен е изградена на 90% и 10 години стои замразена и изоставена. … Към всички тези язовири има и пречиствателни станции за питейни води“.

В тези населени места, включително по Южното Черноморие, където са проектирани два язовира - единият е започнат да се строи и е изоставен, са зони в страната, в които всеки момент може да избухне такава водна криза, каквато има в Перник, посочи водният експерт в интервю за предаването „Преди всички“.

Втората основна задача, според него, е работа по загубите на вода във водоснабдителните системи. Лично той е изготвил методика в МРРБ за допустимите загуби на вода, която е приета, но не е сведена до вниманието на повече от половината от ВиК управителите.

Никифоров определи мерките, предприемани в Перник във връзка с водната криза, като правилни. Той е категоричен, че в краткосрочен план трудно би могло да се намерят нови водоизточници, които досега да не са проучени. Според него ако за язовир „Студена“ бяха взети мерки навреме, водната криза щеше да е незабележима.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33