Валери Тодоров и Александър Сивилов пред БНР:

Повиши ли се опасно напрежението в българо-руските отношения

Снимка: Ани Петрова, БНР

„Има известно обтягане на отношенията между Русия и България и няма как да е иначе, след като са експулсирани дипломати. Всяка такава мярка е знак“. Това коментира пред БНР журналистът Валери Тодоров по темата за българо-руските отношения на фона на дипломатическите скандали и изказването на президента Владимир Путин, че ако България продължава да бави своята отсечка от „Турски поток“, то тогава Русия ще намери друг път за природния газ.

„Ключовият елемент в изказването на Путин е, че българското ръководство бави „Турски поток“ заради натиск отвън. Притеснителното е, че има още съвпадения – когато от България беше изгонен руският дипломат, малко преди това се върнаха хора от нашето ръководство от Вашингтон. Русия явно се притеснява за съдбата на енергийните проекти тук, на Балканите“, допълни в предаването „Хоризонт за вас“ историкът Александър Сивилов.

Валери Тодоров подчерта, че нашият национален интерес е пакетиран с този на Европейския съюз и на Русия е ясно, че не можем да избягаме от рамката:

„Живеем в условията на хибридни войни, всеки хибридничи, различни сили по различен начин оказват натиск върху ситуацията… Да се изострят отношенията и то в този момент е непрактично… Има изнервяне и около „Газпром“.

Според Сивилов българското правителство се опитва да показва независимост по един друг начин:

„Ако си спомним случая „Скрипал“, имаше неочаквано решение. В този момент смятам, че от нашата страна първите стъпки бяха продиктувани от външен натиск и по този начин е логично, че Русия може да отговори. За България е важно да търси своя собствен интерес… За Русия сме част от другия свят, част от ЕС, част от НАТО и няма как да излезем от това“.

По думите на историка проруското лоби в България е изключително слабо.

Според Тодоров е важно България да бъде гъвкава и прагматична и да остави лобитата да говорят, „но между думите и политиката винаги трябва добър прагматичен баланс“.

Интервюто с Валери Тодоров и с Александър Сивилов можете да чуете в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.