Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ю. Попов: Върви се към унифицирана глобална цена на въглеродните емисии

Юлиан Попов
Снимка: Ани Петрова

Зад тази метафора се крият конкретни мерки, които се изпълняват, за постигане на т.н. "климатична неутралност" през 2050 г.

Това каза за БНР бившият министър на околната среда и водите Юлиан Попов по повод решението на евродепутатите да обявят извънредно положение за климата. Той е оптимист, че е възможно догодина да има и климатичен закон. Има много нови технологии, които пазарът приема и доста академични модели, които показват, че е възможно Европа да стане климатично неутрална до 2050 година:

„Това са амбициозни цели и за тези цели въпросът не е само да слагаме соларни панели или да санираме сградите. Става въпрос за цялостна технологична революция, но всички случаи - дълбока трансформация на икономиката. Eдин от проблемите на Европа е, че именно в тези технологии изостава много сериозно зад Китай и, в голяма степен, в някой сфери изостава зад Япония, САЩ… Така че картината е доста по-сложна от това просто да си спрем парното“.

Намаляването на необходимостта от въглеродните горива е дълъг процес, който започва доста по-отрано – след 1973-а година, след арабското петролно ембарго, изтъкна експертът в предаването "Събота 150" по "Хоризонт".

Необходимостта от повече инвестиции не бива да ни обезкуражава

„Това е шанс за икономиката на България да стане по–високотехнологична и шанс за икономиката на Европа да излезе от тази леко стагнирана икономика и да се развие, да промени много от нещата, включително и зависимостта си от вносни горива… Когато говорим за големи инвестиции, това е нещо, което и икономиките искат. Те искат да има големи инвестиции, търсят се добри проекти за голямо инвестиране. Това само ще раздвижи икономиката и е позитивно! Ние често правим тази грешка - да казваме „това ще струва много пари“. Чудесно е, ако са инвестиции. Лошо е, ако това са пари, които са хвърлени под формата на неоправдани субсидии, но най-големите субсидии са общо взето в сферата на фосилните горива, така че и в това отношение не би трябвало да имаме много големи притеснения“.

Попов коментара, че решението на ЕИБ - най-голямата кредитираща институция в света, да се оттегли от проекти, свързани с фосилните горива, ще има „имат голямо въздействие върху специфичните инвестиции точно в тази посока“:

„Много е вероягно и Европейската банка за възстановяване и развитие да я последва. Тя вече има политики, които са свързани с тези насоки и много частни банки, много частни институции, много частни големи компании също се ориентират в тази посока“.

Полша, Унгария и Чехия са единствените три страни, които до този момент не са подкрепили идеята за климатична неутралност на Европа до 2050, но според Попов е много възможно трите страни да се съгласят скоро.

Срещата в Мадрид и единния пазар на въглеродни емисии

„Много често привлича критиките на някои коментатори, че в Европа въглеродните емисии струват скъпо и това ще унищожи нашата въглищна индустрия… Реално в света има 50 въглеродни пазара, а европейският е един от тях. Въпросът е как да се обединят те. Създаването на един глобален пазар на въглеродни емисии ще бъде от основните механизми за намаляване на емисиите. На практика ще получим нещо като превръщане на въглеродните емисии в глобална валута. Също се говори за глобален въглероден данък - той е подобно нещо. МВФ лансира такава идея - до 2030 година да се въведе въглероден данък от 75 долара на тон емисии и това е посоката, в която се върви. Мадридската среща в момента изработва по-конкретни правила за това как да се върви в тази посока, за да може в следващите няколко години може да се стигне до една относително относително унифицирана глобална цена на въглеродните емисии 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК отпуска 80 млн. евро за по-бърз интернет в Гърция

Европейската комисия отпуска 80 милиона евро за по-бърз интернет за гърците.  В сравнение с България интернетът в съседната страна е по-бавен и по-скъп, сочи европейско проучване. С ваучери до 200 евро гърците ще си осигурят високоскоростен интернет съгласно европейската схема за "гигабитови ваучери". Право на тази помощ имат физически..

публикувано на 23.07.24 в 11:52
Жители на сградата я напуснаха след инцидента.

Двама загинали след срутване на балкон в Неапол

В неаполския квартал "Скампиа" се срути външен балкон на една от емблематичните в него жилищни сгради. Загинали са двама души, ранените са 13, от които 7 деца. След много силен тътен комуникационният балкон на ниво трети етаж на жилищната кооперация наречена "Синята платноходка" заради нейната форма и цвят, се срутва върху комуникационните..

публикувано на 23.07.24 в 11:44

5 медала за българските ученици от най-престижното състезание по математика в света за 2024 година

Най-добрите български ученици по математика спечелиха 5 медала с участието си в най-престижното състезание по математика в света за 2024 година. На 65-ата Международна олимпиада по  математика  българският национален отбор спечели 3 сребърни и 2 бронзови медала и почетна грамота, съобщиха от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки, цитирани..

публикувано на 23.07.24 в 11:08

Премиерът: Процедурата за временно управляващ посолството ни в Украйна е спазена

Служебният премиер Димитър Главчев потвърди, че Николай Ненчев, бивш министър на отбраната, е назначен за временно управляващ посолството ни в Украйна. Главчев е категоричен, че за това не се изисква указ от президента и процедурата е спазена. "Няма чак толкова много желаещи да отидат там за посланици. Това е формата, която съм преценил, че..

публикувано на 23.07.24 в 11:00
Христофор Караджов

Христофор Караджов за вота в САЩ: Спринт за Камала Харис, беше най-логичният кандидат

"Това е абсолютно осъзнато решение на Байдън, което не му се удаде лесно. До събота буквално е казвал – не, ще стоя", обясни в интервю за БНР  проф. Христофор Караджов, преподавател в Калифорнийския университет. Завръщането на Тръмп на власт би било колосален провал за демократите и той е послушал съветниците си, допълни той...

публикувано на 23.07.24 в 10:59
Атанас Зафиров

Зафиров: Намаляват шансовете за успех на третия мандат

Според изпълняващия функциите председател на БСП Атанас Зафиров все повече намаляват шансовете за успех на третия мандат за съставяне на правителство, но въпреки това трябва да се положат усилия за диалог за намиране на общи решения: "Нека да изчакаме президента да реши на кого го връчва. Като гледам заявките на всички партии, всички декларират,..

публикувано на 23.07.24 в 10:55

Симеон Кичуков: Олимпийските игри са шансът на България да се появи на картата

Олимпийските игри са шансът на България да се появи на картата . Това заяви пред БНР спортният журналист Симеон Кичуков.  " Очаквания има. Силно се надявам поне да може да се повтори представянето ни от игрите в Токио с много силната художествена гимнастика, с доброто представяне на бокса. Традиционно има големи очаквания към борбата, която..

публикувано на 23.07.24 в 10:52