Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Критична ситуация с водата в пернишки квартали, решение засега няма

Язовир „Студена“
Снимка: БТА

„В някои квартали на Перник има изключително тежки проблеми, там въобще няма вода“, заяви пред БНР кметът на града Станислав Владимиров.

„В Батановци няма близо 10 дни вече, в кв. „Църква“ е същото положение – нямат никакъв достъп до питейна вода. Преди около месец, когато стартира водният режим, премиерът на заседание на МС разпореди на министър Петя Аврамова да създаде група, която в бърз порядък да решава тежките проблеми. За съжаление тази група се събра само веднъж при г-жа Аврамова. Тя близо месец вече не намери време да дойде в Перник да се запознае с изключително тежката ситуация“, каза той.

„Публично бе уволнен управителя на ВиК дружеството, което създаде допълнителен хаос“, посочи още кметът Станислав Владимиров в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

В определени участъци от квартал „Църква“ няма вода от 6 дни, заяви Радослав Динев от квартала. Според него причината е безхаберното отношение на ВиК дружеството.

„Не са разчели правилно режима. В момента имаме и друг водопровод – от Витоша. Гражданите се съмняват, че луксозно селище се е настанило незаконно на този водопровод… Това положение е нетърпимо. Нито има водоноски, нито има информация кога ще пуснат водата. Положението стана критично“, каза той.

Хората заплашват с още протести, ако не им бъде пусната вода.

„Знаем откъде се контролира ситуацията. За жалост, може да пострада централна градска част – ако пуснем помпите да захранват нашия квартал, няма да има водоподаване в централната градска част“, каза Радослав Динев.

Днес в Перник предстои общо събрание на ВиК дружеството за смяна на управителя Иван Витанов. До неговото отстраняване се стигна, след като на 6 ноември стана ясно, че нивото на язовир „Студена“, който захранва населението с питейна вода, е критично ниско, и на 18 ноември беше въведен воден режим за града и още 10 населени места в региона. Последваха и протести на граждани.

За нов началник на ВиК дружеството в Перник се спрягаше името на Илиян Илиев – управител на ВиК дружеството в Шумен. Той даже беше освободен преди дни от тази длъжност, но в петък настъпи обрат и се появи проблем за неговото преместване. След решение на Окръжния съд в града се оказа, че остава управител на ВиК-Шумен.

Община Шумен, която има 23% дял в дружеството, внесе в съда искане за спиране на вписването на новия управител на ВиК в Търговския регистър. Така Илиев не може да поеме управлението на ВиК-Перник до провеждане на конкурс за управител на ВиК-Шумен.

„Всички се надяваме Общото събрание да избере хидроинженер, специалист, експерт, човек, който познава системата. Тук ситуацията е изключително тежка и новият управител няма да има никакво време и толеранс. Той трябва да познава системата и да може много бързо да взима тежки решения, които да стабилизират сложната ситуация, в която се намира градът“, каза още кметът Станислав Владимиров.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вносител на яйца: Не е това начинът – да опетним вноса, за да продаваме българското

Вносители на яйца реагират на твърдения, отправени в ефира на БНР, че у нас вносни яйца  се препакетират и преетикетират като български. Румънски и украински яйца се продават като български. Сигнали има, резултат от проверките – не Всеки път преди Великден българските производители подемат подобна кампания, за да се елиминира..

публикувано на 19.03.24 в 06:58

Двете камари на британския парламент продължават споровете по законопроекта за Руанда

В Обединеното кралство депутатите в Камарата на общините гласуваха да отхвърлят всичките 10 поправки на правителствения законопроект за Руанда, който Камарата на лордовете и Лейбъристката партия се опитват значително да променят, преди да стане закон.  Играта на „пинг-понг“ между двете камари на британския парламент продължава по спорния законопроект,..

публикувано на 19.03.24 в 05:13
Ръководителят на мисията на МВФ за България Жан-Франсоа Дофен

Мисията на МВФ представя резултатите от прегледа на икономиката и финансите ни

Ръководителят на редовната мисия на Международния валутен фонд Жан-Франсоа Дофен ще представи резултатите от прегледа на българската икономика и финансова система. Мисията на фонда започна на 6 март и приключва днес, но Дофен вече беше изслушан в ресорната парламентарна комисия. Там той акцентира върху вече представяна през годините теза, че е време у..

публикувано на 19.03.24 в 04:28

Бивш говорител на Владимир Путин го сравни с Уинстън Чърчил

Бивш говорител на руския президент Владимир Путин го сравни с  Уинстън Чърчил след изборната му победа в интервю за "Скай нюз".  Сергей Марков призна, че Путин е по-малко популярен от 87-те процента, с които бе избран, но идеята, която той въплъщава, е популярна в Русия. Въпреки че изборите са широко смятани за фиктивни, Марков каза, че избирателите..

публикувано на 19.03.24 в 03:53

САЩ определиха като абсурдно твърдението, че са провокирали протести в Куба

Съединените щати определиха като абсурдно твърдението, че са провокирали вчерашните протести в Куба. Причината за демонстрациите е липса на хранителни продукти и режим на тока в различни кубински градове, а според президента Мигел Диас Канел Вашингтон използва недоволството, за да свали комунистическата власт на острова. Според говорител на държавният..

публикувано на 18.03.24 в 22:57

Зоран Миланович не може да участва като кандидат в парламентарните избори на 17 април

Конституционният съд на Хърватия постанови, че президентът Зоран Миланович не може да участва в политическата дейност на нито една политическа партия докато изпълнява задълженията си на държавен глава. Решението съобщи председателят на Конституционния съд Мирослав Шепарович. Миланович насрочи в петък парламентарни избори за 17 април, но часове по-късно..

публикувано на 18.03.24 в 22:44
Жозеп Борел

Борел: Има политическа воля печалбите от замразените руски активи да се използват за Украйна

Има силна политическа воля печалбите от замразените руски активи да се използват в помощ на Украйна, каза върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел.  Той съобщи още, че 30 души са санкционирани заради смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални, както и образувания, но не посочи техния брой. Борел..

публикувано на 18.03.24 в 22:17