Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Цацаров е новият председател на КПКОНПИ

| обновено на 11.12.19 в 15:47
2
Парламентът избра новия председател на КПКОНПИ
Снимка: БТА

Сотир Цацаров е новият председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. За него гласуваха 165 народни представители от ГЕРБ, “Обединени патриоти“, ДПС, "Воля" и независимите депутати от "Атака".

Въпреки заявката на левицата, че няма да подкрепят нито един от кандидатите,  27 депутати от БСП гласуваха за Цацаров.

За другия кандидат Симеон Найденов от "Воля" гласуваха едва 12 депутати - 10 от парламентарната му група и двама от БСП.

В представянето на Цацаров днес беше поставен акцент върху високия му професионален опит и биография. 

Славчо Атанасов от "Обединени патриоти" призова Цацаров, ако бъде избран:

"Очакванията към вас ще бъдат изключително високи, но не да се занимавате с дребосъка, а най-после да хванете по-едрите риби. Римляните казват: "Орелът не лови мухи".

От "Воля" определиха кандидата им Симеон Найденов като достойната кандидатура. Съпартиецът му Пламен Христов открои неговия професионализъм:

"Наред с високия морал и най-вече независимостта от задкулисието са особено важни за бъдещия председател на комисията и г-н Найденов ги притежава".

Емил Димитров от "Обединени патриоти" каза в подкрепа на Цацаров:

"Той е всичко това, което другите не са".

Депутатът от ДПС Симеон Симеонов посочи:

"Г-н Цацаров е един брилянтен юрист".

Дебатът прерасна в размяна на реплики затова дали НС или президентът трябва да назначава председателят на комисията и се стигна до призиви за парламентарен дебат за състоянието на съдебната власт. Георги Марков от ГЕРБ обобщи:

"Тя ври от скандали".


Корнелия Нинова

Левицата потвърди позицията си, че няма да подкрепи нито един от кандидатите. Лидерът Корнелия Нинова се обоснова:

"Ние не признаваме този закон. Ние не признаваме тази комисия, защото тя е мъртво родена, няма функции, и времето доказа, че не се бори с корупцията. Ние не признаваме процедурата, по която се избира председателят от зависимите от проверките му. Ако днес попитаме някого извън тази зала с какво свързва КПКОМПИ, повечето хора ще кажат: "С незаконно придобитата тераса на нейния председател Пламен Георгиев". И какво последва от това?! За награда лично премиерът го направи консул в Испания! Това прилича на стимулиране - покриване и награждаване с постове за корупция".

Зам. -председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски обясни вота на колегите си, подкрепили Цацаров:

“Народните представители, които имат различно мнение от общото решение на групата, могат да гласуват така, както преценят, както е и по правилника на парламентарната група. Аз гласувах против“.

Очаква се още утре - на последното си за тази година заседание, Пленумът на Висшия съдебен съвет да гласува молбата на Сотир Цацаров да бъде освободен като главен прокурор. 

"В момента, в който е налице указ на президента, с който съм освободен. Няма каквато и да е пречка г-н Гешев да встъпи", коментира той в кулоарите на парламента.

След избора Сотир Цацаров председателства за последен път заседанието на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

Процедурата за предсрочното прекратяване на мандата на настоящия главен прокурор се финализира с указ на президента Румен Радев.

Очаква се най-късно следващата седмица Цацаров да отстъпи поста на назначения за главен прокурор Иван Гешев.

При изслушването си на 19 ноември настоящият Обвинител Номер 1 открои, че КПКОНПИ не се нуждае от каквито и да е нови правомощия. Само 7% от служителите се занимават пряко с противодействие на корупцията. При всички случай броят на служителите трябва да се увеличи. Според него Дирекция „Антикорупция“ трябва да бъде подсилена за сметка на администрацията и да има изнесени работни места в страната. Едно от предложенията на Сотир Цацаров е създаване на Консултативен съвет към Антикорупционната комисия с утвърдени юристи и учени, които да работят по законопроектите на изпълнителната власт. 

Другият кандидат Симеон Найденов предложи разширяване на сградния фонд, преразглеждане на изискванията за попълването на данъчните декларации за имуществени интереси. Той заяви, че е бил от двете страни на бариерата - и като обвинител, и като защитник, като според него този опит ще му бъде от полза, за да ръководи безкомпромисно комисията.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33