Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константин Константинов:

Обединението на Българската енергийна борса с единния европейски пазар е от изключително значение

Снимка: Личен архив
И тази седмица част от работодателските организации отново настояха договорите за изкупуване на тока на двата американски ТЕЦ-а от комплекса "Марица Изток" да бъдат прекратени и се оплакаха, че токът, който купуват през енергийната борса сред най-скъпите в Европа. Изпълнителният директор на Българската независима енергийна борса Константин Константинов опроверга твърдението.

"Цената, сравнена с цените в другите пазарни зони, не бих казал, че е най-висока. Може би е имало дни, в които е най-висока, но със сигурност дните, в които пък е най-ниска, са повече. Цената при всички положения зависи най-вече от офертите на купувачите. В никакъв случай не може да се говори, че някой от купувачите е едва ли не заставен да купува по цена, която е по-висока от тази, която той предварително е оферирал на електронната ни платформа", каза той в предаването "Хоризонт до обед".

Цената в момента е една от най-ниските, каза той и допълни, че започва процес на обединение на Българската енергийна борса с единния европейски пазар.

"Обединението е от изключително значение, защото, когато борсовите пазари работят в така наречения режим "пазар на обединение",  трансграничните права за пренос или междусистемните връзки между пазарните зони се използват изключително ефективно. Почти преди един месец, на 19 ноември, заработи пазарното обединение на ниво в рамките на деня между българска пазарна зона и румънска пазарна зона.

Винаги е имало обмен на енергия между Румъния и България, но за тази цел участниците на пазара преди това е трябвало да участват на търговете за трансгранични права за пренос - т.н. "преносен капацитет":

"Сега, в режим на пазарно обединение, практически за пазарните участници в България е възможно,  на екрана на борсовия сегмент, в рамките на деня да виждат оферти "купува" и оферти "предлага" от цяла Европа. Практически, отваряйки електрическата граница между България и Румъния, ние имаме достъп до всички оферти в цяла Европа през Румъния, Унгария и т.н. на запад. Вие няма да видите офертите от коя държава са и от коя пазарна зона са, ще видите просто дълбочината на пазара, броя оферти със съответните количества и цени, по които търговските участници са готови да продават или да купуват, като това нещо ще се ограничи до размера на свободния капацитет", уточни Константинов.

Един от първите работни дни декември се получи значително увеличение на цената, заяви той.

"Важното в случая беше, че на практика видяхме как част от пазарните участници, лимитирайки офертата си, по която предлагат покупка на ден напред, те не успяха да купят определени количества предвид тази по-висока цена за конкретния ден. Останаха им количества, които са им необходими, но не бяха закупени на пазарен сегмент ден напред. Да, обаче няколко часа след това се зареждат часовете за търговия на пазарен сегмент в рамките на деня. Те, отивайки там,  веднага си закупиха нужните им количества електрическа енергия, в нужните има часове и то бяха на цени доста по-ниски от тези на ден напред", изтъкна Константин Константинов.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Мичев, Явор Наумов – заместник началник на станцията, Петър Чилов, Христо Михалев, Даниел Инков, Румен Иванов

От покрива на България - връх Ботев: Оцеляваме трудно, но с екипност!

"Качихме се четирима колеги, техничари, но нямах никаква представа тогава къде заминавам, при какви тежки зимни условия, коментира за БНР и инж. Маринов.  "Качихме се там с вертолет и заварихме там хора без електричество, само с един дизел-агрегат, с мощност 30 киловата, само за техниката и съоръженията, всичко друго беше студ и мраз, така започна..

публикувано на 15.07.24 в 14:25

Мъж в инвалидна количка: Най-лесно се придвижвам... със самолет

Най-достъпни са Варна и Бургас, защото дотам може да се стигне съм самолет. Тази горчива равносметка прави Митко Александров, млад мъж в инвалидна количка. Митко  мечтае София да бъде достъпен град подобно на други големи градове по света, където е бил. Митко е програмист. Според него Санкт Петербург е най-достъпният град за хора с..

публикувано на 15.07.24 в 09:38

Кои нови системи за сигурност станаха задължителни за автомобилите от 7 юли?

Множество нови системи за сигурност станаха задължителни за автомобилите от 7 юли . Включително и т.нар. "черна кутия", която ще записва данни за движението определено време при и след пътен инцидент.  Последните  данни на Агенция за пътна безопасност  отчитат, че средната възраст на автопарка в България е над 20 години , а в Европейския съюз..

публикувано на 14.07.24 в 21:10

Жените с рак на гърдата могат да вдигат тежко, да ходят на плаж, да ядат всичко

Никакво физическо натоварване за онкоболните хора – един от най-разпространените митове у нас, който се дава като лекарска препоръка. С оборването на тази и други препоръки са се заели онкохирургът д-р Ваня Митова и екип от специалисти по физическо натоварване, хранене и психологическа подкрепа на пациентки с рак на гърдата. В петък те..

публикувано на 14.07.24 в 06:39

Във Враца откриха кът, посветен на 155 години от основаването на читалището в града

През седмицата в зала „Нова история” на музея във Враца беше открит временен експозиционен кът, посветен на 155-та годишнина от основаването на Врачанското читалище. Експозицията представя част от богатата история на читалището със снимки, документи и вещи, които се съхраняват в музейните фондове. „Българско читалище въ Враца” е..

публикувано на 14.07.24 в 06:23

Петър Ефтимов за това как астробиологията търси живот в Космоса

Сещате ли кой е филмът, в който се разказва за това, как извънземни изпращат на Земята схема, по която учените построяват апарат и правят контакт с друга цивилизация в Космоса. В главната роля беше Джоди Фостър. Филмът излиза през 97 ма и печели сърцата на публиката по целия свят. Сценарист на научно фантастичната лента "Контакт" е Карл..

публикувано на 12.07.24 в 14:45

Валери Чуков за вота на Острова: Не голяма победа на лейбъристите, а катастрофална загуба на консерваторите

Обединеното кралство избра лявата Лейбъристка партия да управлява през следващите 5 години. " Не става дума за някакъв завой вляво, не става дума за голяма земетръсна победа на Лейбъристката партия ", казва Валери Чуков, бивш редактор в някогашната Българска секция на Световните служби на BBC. " Благодарение на мажоритарната..

публикувано на 08.07.24 в 08:12