Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Константинов: Нерегламентираните превози са най-големият проблем в бранша

| обновено на 13.12.19 в 12:37
Снимка: БТА

Автобусните превозвачи протестират символично, а след месец заплашват с ефективна стачка, ако проблемите, които виждат в бранша, сред които нерегламентирани превози, не бъдат решени.

Пред БНР Ивайло Константинов, изпълнителен директор на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България, подчерта, че „ние думата „тол такси“ не сме я споменали нито вчера, нито в информационните си меморандуми“.

„Тол таксите са най-малкият ни проблем. Виждаме воля в хората, които работят по конфигурирането им и разбиране, така че не мисля, че това е проблем“, каза Константинов в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

Той допълни, че централната тема са нерегламентираните превози и тя всъщност "води до невъзможност за изпълнение на голяма част от колегите от бранша".

„Знаете, че алармираме повече от 10 години за този проблем и той за съжаление не намери решение в нито едно от правителствата от това време насам. Може би последната година това правителство тръгна да работи по темата така, както ние очакваме. Има вече някакъв напредък, имайки предвид, че в Закона за движение по пътищата, който в момента върви на обществено обсъждане, са предложени промени, които са първата стъпка към решаването на проблема“, отбеляза Ивайло Константинов.

Според него е най-добре да се почерпи опит от другите европейски държави, в които тези проблеми са разрешени.

Реакция от МРРБ

Министерството на регионалното развитие не може да взема отношение по желанието на превозвачите за инкриминиране на фирмите, извършващи нерегламентирани превози.

Това заяви днес министър Петя Аврамова в кулоарите на парламента, като се обяви за преразглеждане на дългосрочните договори на превозваческите фирми.

По отношение на недоволството от въвеждането на тол такси Аврамова заяви:

„Проблемът не е в тол таксите, аз смятам, че цялото българско общество е настроено да има справедливост при използването на републиканската пътна мрежа и достатъчно средства за ремонт, рехабилитация и строеж на нови пътища“. 

Цялото интервю с Ивайло Константинов можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Автобусните превозвачи излизат на символичен протест, плашат с ефективен

От утре автобусните превозвачи започват символичен протест, който след месец ще премине в ефективна стачка, ако проблемите в бранша не бъдат решени. Фирмите са недоволни от въвеждането на тол таксите за превозни средства над 3,5 тона и системата..

обновено на 12.12.19 в 18:01
ВИЖТЕ ОЩЕ
Австралийците Клаудия и Робърт Бъшоу прелетяха 15 хиляди километра, за да се венчаят в павликенското село Вишовград

Австралийци прелетяха 15 000 км, за да вдигнат тежка българска сватба

Австралийците Клаудия и Робърт Бъшоу прелетяха 15 хиляди километра от Сидни, за да се венчаят по българските обичаи в павликенското село Вишовград. Доведоха си 60 гости от Австралия и Великобритания, а лудата им сватба беше първата от години,..

публикувано на 07.10.24 в 09:55
Ицхак Херцог

Светът трябва да подкрепи Израел, заяви президентът Ицхак Херцог

Президентът на Израел Ицхак Херцог призова света днес, на първата годишнина от безпрецедентното смъртоносно нападение на палестинската радикална групировка "Хамас" на израелска територия, "да подкрепи Израел в борбата му срещу неговите врагове,..

публикувано на 07.10.24 в 09:53

ЦИК определи: В Турция секциите за вота ще са 168, 112 – в Обединеното кралство

Централната избирателна комисия определи местата и държавите, в които да се образуват избирателни секции извън страната за предстоящите парламентарни избори на 27 октомври. 710 са секциите на този етап, в общо 57 държави., като в Украйна, Ливан,,..

публикувано на 07.10.24 в 09:50
Кремен Георгиев

Кремен Георгиев: "Топлофикация – София" не инвестира в производство на ток, за да се задържи над водата

Сагата с "Топлофикация – София" е над 15-годишна. След като не е намерен изход и нещата продължават да се задълбочават, ако нищо не се направи технически и технологично в тази топлофикация, няма откъде да дойдат пари дори за текущи задължения,..

публикувано на 07.10.24 в 09:06

Цветан Цеков: Спекулира се със сектор "Земеделие". Ние сме една разменна монета!

"Почти не вярваме, че има финансов ресурс, но чисто технически няма как да бъде прехвърлен. Когато бъдат поети ангажименти и не се изпълняват, винаги има недоволство" . Това заяви пред БНР Цветан Цеков, председател на Националната браншова камара..

публикувано на 07.10.24 в 08:50

10 задържани при акция срещу купуването на гласове в София

10 души са задържани при акция на МВР срещу купуването на гласове в столичния квартал "Христо Ботев". Акцията е започнала рано тази сутрин. Проверени са различни адреси в квартала. Насочена срещу търговията с купен вот, обясни директорът на..

публикувано на 07.10.24 в 08:49

Започват празниците на Севлиево

Днес започват празниците на Севлиево. Те се провеждат в дните около Петковден - 14 октомври, когато местните жители честват Деня на града. Предстои откриването на традиционния есенен панаир и на Празника на тиквата. Днес с творческо ателие за..

публикувано на 07.10.24 в 08:48