Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С „Тоска“ беше открит сезон 2019/2020 на Миланската Скала

Снимка: Teatro Alla Scala

На празника на Милано бяха запалени коледните светлини в града.Великолепна дигитална 12-метрова елха заблестя в Галерия Виторио Емануеле, под патронажа на Кметството на Милано и специалното присъствие в церемонията на кмета на града Джузепе Сала, а 37-метрово коледно дърво блесна на площад Дуомо. По традицияпрожекторите бяха насочени към световното културно-музикално събитие, което всяка година потопява града в несравнима празнична атмосфера – откриването на новия музикален сезон 2019/2020 в Миланската Скала.

За първи път в историята на миланския театър на този ден завесата бе вдигната от шедьовъра на Пучини“Тоска”.Огромни екрани бяха инсталирани на площади, в кина и театри, в Консерваторията “Джузепе Верди” и затвора Сан Виторе в Миланов трепетно очакване на премиерата на операта, изпълняванa от световни имена на диригенти и легендарни гласове: през 1974 г. с маестро Франческо Молинари Прадели, българското оперно дарование Райна Кабаиванска и Пласидо Доминго, през 1980 г. отново с участието на Райна Кабаиванска и Лучано Павароти, а през 1989 г. с незабравимата Гена Димитрова. Неслучайно сред специалните гости на вечерта, поканени да коментират спектакъла, бе именно Райна Кабаиванска, изпълнила главната роля в операта на Пучини над 400 пъти в своята кариера.

Малко преди началото на спектакъла фоайето на театъра се изпълни с изтъкнати гости, сред които бяхапрезидентът на италианския сенат Елизабета Казелати, кметът на Милано Сала, министърът на вътрешните работи Лучия Ламорджезе, министърът на спорта Винченцо Спадафора, вицепрезидентът на Коституционния съд Марта Картабиа, Пати Смит, италианските актьори Виториа Пучини и Клаудио Сантамариа, дизайнерите Долче и Габана, Карла Фрачи в класическо бяло, която на въпрос на журналисти, с какво омайва Миланската Скала, искрено споделя: “Не бих могла да кажа  – за мен Скалата е дом!”

Премиерата започна в 18 ч., присъстващите в залата се изправиха на крака, последваха 4-минутни аплодисменти за президента на Република Италия Серджо Матарела, в залата прозвуча химнът на Италия и отново аплодисменти. В тази приповдигната атмосфера на сцената се изкачи музикалният директор на Ла Скала и диригент на операта маестро РикардоШайи.

В дните преди премиерата имаше огромен интерес към творбата на италианския композитор и избора на маестро Шайи да представи операта в оригиналната версия от световната премиера, състояла се на 14.01.1900 г. в Театро Костанци в Рим. “През годините на обучение и дирижиране чувствах все по-силно нуждата от нова визия към шедьоврите на композитора, която да отразява музикалните дебати. Изучих всеки детайл на оригиналната партитура. Осем са непознатите музикални елементи, които ще напомнят за себе си на премиерата” сподели маестрото. Рикардо Шайи, посветил голяма част от кариерата си именно на Пучини, получи заслужените аплодисменти на присъстващите в залата за своето брилянтно дирижиране! “Поех палката в ръка на 13-годишна възраст, сблъсквал съм се с различни партитури и днес търсенето на малко познати оригинали на опери е пламъкът, на който дължа любовта към музиката и моята професия” каза още маестро Шайи.

На режисьорския пулт имахме удовоствието да видим добре познатия на италианската публика Давиде Ливермор. С дебют в Ла Скала през 2017 г. с “Тамерлан” на Хендел, последвана от “Дон Паскуале” през 2018 г. и огромен успех с “Атила” на откриването на миналогодишния сезон, Ливермор получи изключително висока оценка за своя режисьорски усет. “Миланската Скала има дълга да върне на публиката шедьоври в техния оригинал. Моята задача е пътешествие в партитурата в търсене на духовното” ” сподели Ливермор. А след първия антракт италианският режисьор коментира: “Днес е голям празник за италианската култура, един от най-големите!” Перфектна бе симбиозата на Ливермор с известната италианска компания на дизайнери и архитекти, автор на сценографията, “Джо Форма”. Великолепни фрески и подвижни мостове на сцената бяха само част от елементите на внушителния спектакъл, на който станахме свидетели.  Аплодисментите бяха и за носителя на наградата “Абиати” за 2013 г. и автор на пищните костюми на изпълнителите Джанлука Фаласки.

В ролята на “Тоска” бе световноизвестният оперен талант Анна Нетребко. Руският сопран отбеляза четвърто участие в откриването на сезона на Миланската Скала след успешни премиери в “ДонЖуан” през 2011 г., “Жана Д’Арк” през 2015 г. и “Андре Шение” през 2017 г. Нетребко ни покори със силно сценично присъствие, а допуснатата грешка в края на второ действие не попречи на високото признание, което сопранът получи за своето великолепно участие в премиерата.

След изява в откриването на сезон 2005/2006 г. с “Идоменей” и “Жана Д’Арк” за сезон 2015/2016 г., Франческо Мели ни впечатли с брилянтно изпълнение в ролята на Каварадоси. “Толкова силно погълнах ролята, че по време на репетициите след края на арията от трето действие “Lucevan le stelle” се просълзих” сподели тенорът. След участие в “Андре Шение” на 7 декември 2017 г., един от най-изявените баритони, Лука Салси, бевеликолепен Барон Скарпия. Овациите бяха и за Карло Чини, който бе Анджелоти, за Алфонсо Антониоци в ролята на свещеника и Карло Бози в ролята на Сполета. Неслучайно маестро Шайи коментира: “В оперите на Пучини не съществуват второстепенни роли, всички са главни роли, с определена тежест.”

Спектакълът завърши с рекордните за последните години 16-минутни аплодисменти. Отсъствието на обичайните освирквания от ложата беше доказателство за огромния успех и признание за целия звезден състав.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Олга Дойкова

Отзвук от "Музикант на годината 2023": Приз "Олга Камбурова" за цигуларката Олга Дойкова

В предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт" представяме носителите на призове в допитването „Музикант на годината 2023“. Галаконцертът се състоя на 31 май 2024 г. в Първо студио на БНР. Галаконцерт "Музикант на годината 2023" - видеозапис 16-годишната цигуларка Олга Дойкова получи специалната награда "Олга Камбурова" в подкрепа на младите..

публикувано на 12.07.24 в 21:07
Момент от протест на културни дейци срещу недостатъчното финансиране на сектора от държавния бюджет

ПВУ - глътка въздух за творците

Подкрепата за културата в Плана за възстановяване и устойчивост е двойно по-висока от тази в националния бюджет . Това обясни пред БНР Асен Асенов, културен мениджър, директор на Фондация "Едно за култура и изкуства". По думите му, налице са гаранции, че българските творци ще получат достатъчно много средства, "за да няма оправданието,..

публикувано на 12.07.24 в 11:09
Проф. Саша Попов

Спомен за големия музикант Саша Попов

На 11 юли се навършват 125 години от рождението на големия български диригент Саша Попов - основоположникът на българското професионално симфонично дело.  Той е създател на първата симфонична формация у нас - Академичния симфоничен оркестър през 1928 г., по-късно, през 1936 г., прераснал в Царски военен симфоничен оркестър, последван от Държавния..

публикувано на 11.07.24 в 14:22

Джаз и арт в троянското село Орешак

В Националното изложение на занаятите в троянското село Орешак тази вечер се открива второто издание на джаз, арт и еко фестивал. В първата фестивална вечер, която е със свободен вход, гостите на изложението ще се насладят на изпълненията на джаз-групи от България, Китай и Бразилия, а през всички фестивални дни в парка на изложението ще са..

публикувано на 11.07.24 в 08:10

Arbanassi Summer Music оглася църквите музеи на Арбанаси

Между 7 и 12 юли 2024 г. в Арбанаси се провежда станалия традиция фестивал за класическа музика  Arbanassi Summer Music . Негови артистични директори са контрабасистката Юлита Фъсева и обоистът Димитри Местдаг - артистично семейство от Белгия, което е част от Антверпенския симфоничен оркестър.  Вече 14 години Юлита и Димитри успяват да организират..

публикувано на 10.07.24 в 20:11

Фестивал и академия Allegra - лятна музикална енергия за София

И тази година в разгара на лятото в София - от 12 до 20 юли - фестивалът "Алегра" ще зарадва своята публика с разнообразие, обхващащо целия спектър на класическата музика - от дует, квартет, октет, до камерен и симфоничен оркестър; от Хайдн, Моцарт и Бетовен до Глазунов, Курт Вайл, Корнголд, Пиацола и Майлс Дейвис За десета поредна година..

публикувано на 10.07.24 в 19:53
Д-р Джина Дундова-Панчева

Д-р Джина Дундова-Панчева - жената, която лекува и вдъхновява едновременно

Да живееш между Хипократ и Пегас означава да балансираш между реалността и мечтите, между грижата за тялото и храната за душата. Това е живот, изпълнен с емоции, където всяко лечение е акт на любов, а всяка песен - израз на най-дълбоки чувства. Това е животът на човек, който разбира, че истинското изкуство е в сърцевина на човешката същност, и..

публикувано на 10.07.24 в 16:26