Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северна Македония спира с найлоновите торбички

Снимка: БНР

След една година в Северна Македония найлоновите торбички ще бъдат изхвърлени от употреба, а биоразградимите торбички ще се продават по 10 денара (0,16 евро), съобщи телевизия Алсат М, цитирана от БТА.

Това е предвидено в закон за управление на опаковките и отпадъците от опаковки, а въпросната разпоредба ще влезе в сила от 1 януари 2021 г.

Министърът на околната среда Насер Нуредини изрази очакване до този срок гражданите да свикнат да си носят торби за пазаруване, за да може постепенно да се намали, а след това и прекрати използването на найлонови торбички.

Засега инициативата е приета и от търговците, каза министърът. 

Целта е да се увеличи цената на торбичките, за да се стимулират гражданите да си носят пазарски чанти, а не да купуват торбички, посочи Нуредини.

От 1 януари 2020 г. пък държавните институции вече няма да могат да поръчват пластмасов амбалаж. 

Пластмасовите бутилки за еднократна употреба ще се заменят със стъклени.

Според статистиката в Северна Македония се използват около 150 милиона найлонови торбички годишно, или близо 2000 тона пластмаса, която най-трудно се унищожава.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пирогов: Пострадалото в Созопол дете е в тежко състояние

9-годишното момче, което беше транспортирано в университетската спешна болница "Пирогов" от Бургас, пострадало снощи при инцидент на плажа в Созопол продължава да бъде в тежко състояние, съобщиха от Пирогов. Настанено е в детската реанимация, където е под активно наблюдение и реанимационно лечение.  Самолет "Спартан" транспортира в..

публикувано на 03.08.24 в 21:10
Снимката е илюстративна

Пожар гори в района на връх Синаница в Пирин

Пожар гори в района на връх Синаница в Пирин. Бил е предизвикан от мълния в късния следобед, потвърди за БНР директорът на национален парк "Пирин" Росен Баненски.  В неделя сутринта служители на парка ще тръгнат към мястото на инцидента. Теренът е доста труден, каза кметът на община Сандански Атанас Стоянов. Обстановката на..

публикувано на 03.08.24 в 21:03

Пожар на Витоша

Пожар е избухнал на Витоша. Гори ниска растителност над пернишкото село Чуйпетлово.  Населеното място е разположено в подножието на Витоша, местността е труднодостъпна, което затруднява работата на пожарникарите. Хеликоптер се е включил в гасенето, съобщи регионалният говорител на МВР в Перник Венцислав Алексов. Към огнеборците се е..

публикувано на 03.08.24 в 21:00

Кипърците се отказват от парите в брой по-бързо от останалите европейци

Кипърците се отказват от парите в брой по-бързо от останалите европейци. Кредитните преводи, картовите плащания и плащанията с електронни пари нарастват по-ускорено в Кипър в сравнение с еврозоната, посочва доклад на Централната банка. Платежните карти са най-популярното средство за разплащане в Кипър, като заемат 73% от обема на ежедневните..

публикувано на 03.08.24 в 20:46

Над 100 изпълнители на гайдарското надсвирване в Гела

Най-големият гайдарски празник в Родопите изпъстри Илинденските поляни с хора от всички краища на България облечени в носии и дрехи с български шевици. Целта на гайдарското надсвирване е да съхрани и популяризира народното творчество, да подкрепя предаването на традициите във фолклора ни, да се осъществи обмяна на опит между гайдари от цялата..

публикувано на 03.08.24 в 20:43

Горят около 1000 дка. иглолистни дървета край невестинските села Илия и Църварица

Пожарът край невестинските села Илия и Църварица, който гори от вчера, този следобед се е разраснал и е обхванал над 1000 декара самозалесила се иглолистна гора. Трудност в овладяването му представлява и това, че е във високопланински и труднодостъпен терен. Този следобед в гасенето на пожара са се включили и два военни хеликоптера - "Кугър"..

публикувано на 03.08.24 в 20:30

Жители на квартал "Аспарухово" във Варна протестираха срещу намерението на инвеститор да строи кооперация там

Десетки жители на квартал "Аспарухово" във Варна, общински съветници, кметът на района Ивайло Маринов, се събраха на протест пред терена в центъра на квартала, където частен инвеститор ще строи жилищна кооперация, при което ще бъдат изсечени седем кедри и още едно дърво.  Хората казаха, че са готови да направят жива верига, за да предотвратят..

публикувано на 03.08.24 в 20:22