Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ново литературно списание си пробива път

Списание "ТЕКСТИЛ" ще излиза два пъти в годината

Фрагмент от корицата на списание "ТЕКСТИЛ"
Снимка: Facebook

Ново литературно списание ще бъде в книжарниците до дни. 

В първия брой на списание "ТЕКСТИЛ" е публикувана проза, поезия и есета от български и чуждестранни автори. Списанието е със 108 страници и ще излиза два пъти в годината - през зимата и през лятото. 

Профилът

Зад проекта стоят поетът и преводач Петя Хайнрих, филологът и преподавател в Нов български университет д-р Георги Гочев и художникът Дамян Дамянов.

"В България литературните списания обикновено се адресират по два начина. Едните списания се адресират към някаква много широка публика, традиционно е така, към, така да се каже, целия български народ. Другите се опитват да развиват някаква собствена естетика и да се насочват към някаква малка група хора. Нашето списание иска да се позиционира някак си в средата, между тези две традиционни групи и да бъде насочено по-скоро към една средна публика, която средна публика няма конкретна естетика, не търси конкретна естетика, но не търси посланията, адресирани към целия народ", обясни в предаването "Хоризонт до обед" Георги Гочев от екипа на изданието.

Българите зад граница

Една от групите, които списанието иска да приобщи като читатели, са хората, които живеят в други страни, но пишат на български език.

"Тя (групата - бел. ред.) е жива и е хубава по много причини. Тези хора не общуват пряко с българският език, който в медиите и навсякъде повече или по-малко се опошлява. И те имат една такава по-особена, отдалечена представа за българския, която позволява да се кажат някои неща по много хубав начин", смята университетският преподавател.

За трудния път на литературните списания той заяви, че проблемът не е само финансов. 

Смъртта на литературните списания

"Всъщност издържането на едно литературно издание чисто финансово не е толкова трудно. Литературните издания възникват от някаква среда. Проблемът е по-скоро със състоянието на българските културни среди, т.е. дали те са живи културни среди, дали са осигурили приемственост, защото когато нещо съществува 25 години и повече, то повече или по-малко, чисто човешки изчерпва силите си и се уморява. И стига до естествен край, ако не осигури някаква приемственост", коментира Георги Гочев от НБУ.

Фрагмент от корицата на списанието

В първият брой на списание "ТЕКСТИЛ" са публикувани текстове от 13 автори, от тях 11 са български. "Това са съвременни български автори, които пишат поезия, проза и есета. Имаме един текст на покойния Богдан Богданов от една негова неиздадена книга. Един много красив фрагмент за музиката", разказа още Гочев.

Сговорчивата власт

В момента имаме една уникална ситуация, при която управлява партия, която чудесно представя идеала за добър живот на българския консуматор, посочи Гочев относно актуалните събития в страната извън литературната сцена.

"Според мен като цяло българите са задоволени от живота си. Говоря за този съвсем битов начин, по който се живее. Магазините са пълни, моловете са пълни, пазарува се, пътува се. Консумативната страна на българския живот е задоволена и българската власт е сговорчива. Властта, която в момента ни управлява, е сговорчива в уговарянето на консуматорските желания на българина. Ако ти поискаш нещо от тази власт, тя ти го дава. Въпросът е какво се иска".

Промяната настъпва тогава, когато консенсус между хора и власт няма, а такъв консенсус в момента в България съществува, подчерта Георги Гочев. 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Столична библиотека

Започва кампанията на Столична библиотека „Зелени библиотеки“

Седмото издание на кампанията на Столична библиотека „Зелени библиотеки“ в парковете на София ще се проведе от 31 юли до 29 август.  Продължава и обичаната от софиянци инициатива на „Споделени книги“ – „Вземи, прочети, върни“ . През 2020 г. бяха дарени от софиянци за софиянци над 1400 книги. Посетителите ще могат да оставят своя прочетена..

публикувано на 31.07.21 в 10:45

Националният конкурс „Бургас и морето“ - днес и утре в Летния театър на Бургас

Националният конкурс за песен „Бургас и морето“ започва в Летния театър на Бургас. Тази година програмата се разгръща в две вечери. Националният песенен конкурс „Бургас и морето“ тази година се разгръща още по-широко и допусна до конкурсната програма 14 песни финалисти. Причината – огромният интерес от изпълнители от цялата страна – близо..

публикувано на 31.07.21 в 08:01

„Бъди до мен“ - съвместна стихосбирка на Росица Копукова и Младен Мисана

Росица Копукова и Младен Мисана издадоха книга с поезия „Бъди до мен“. Илюстрациите са на художника Иван Хаджидимитров. „ Аз когато тръгвам да пиша поезия имам усещането, че нещо ми се внушава отгоре и нямам никакви проблеми с идеи , с внушения“, каза за БНР Росица Копукова. Според нея стиховете ѝ извеждат някаква идея, която..

публикувано на 30.07.21 в 16:12

Боряна Росса показа видео инсталация в Гьоте-институт в София

Все още имате шанс да разгледате изложбата "Отклонение: жените в българското кино“ в Гьоте-институт в София. Видео инсталацията „Отклонение“ включва интервюта с единадесет жени, представителки на различни професии, които анализират женските образи в шест български филма, създадени между 1945 и 2019 г.: „Вълчицата“ (1965), „Отклонение“..

публикувано на 30.07.21 в 14:59

Пабло Инза и София Саборидо преподават аржентинско танго в България

Магнетичните Пабло Инза и София Саборидо вече цял месец неуморно представят своя Intensive Tango Project, серия от уроци, срещи, похвати и задълбочени танцови елементи, техники, импровизации, музикалност. Пабло Инза и София Саборидо са от Аржентина, преподават във Франция и пътуват по света. Любимото танго на София Саборидо е „Уно“ от..

публикувано на 30.07.21 в 11:09

За поредна година Андреа Бочели изнесе концерт в родното си място Лаятико

Магдалена Гигова присъства на концерта на Андреа Бочели в родното му място Лаятико в Италия. Андреа Бочели изнася през последните години концерт на 22 и 24 юли в "Театъра на тишината".   "Той е директор на театъра и е създаден от Общината с негова финансова помощ и по негова идея през 2006", каза за БНР Магдалена Гигова, водещ на..

публикувано на 29.07.21 в 22:30

"Покоряване на щастието" - размисли на Бъртранд Ръсел за удовлетвореността

Бъртранд Ръсел е автор на книгата "Покоряване на щастието". " Бъртранд Ръсел е едно от най-ярките имена на XX век , когато стане дума не само за философия, но и за хуманитаристика генерално. Той е известен и като логик, математик. Понякога хората може да се притеснят, ако посегнат към негова книга, защото ще открият много математически..

публикувано на 29.07.21 в 22:30