Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2019: Рокади в медиите

Снимка: Ани Петрова, БНР

Медиите - четвъртата власт. 2019 година ще се запомни с непредвидени рокади на върха на Българската национална телевизия (БНТ) и Българското национално радио (БНР) и с протести в защита на свободата на словото.

За по-малко от половин година Съветът за електронни медии (СЕМ) обяви два конкурса за директор на БНР. Братя Домусчиеви купиха „Нова телевизия“, откъдето напуснаха журналисти като Генка Шикерова и Миролюба Бенатова. Телевизия bTV е с нов собственик - чешкият милиардер Петер Келнер. От Нова година вестник „Сега“ спира да излиза на хартия и минава в онлайн формат.

„Има нещо като медийна гражданска война в България, това не е плурализъм“, казва Кристоф Делоар, генерален секретар на „Репортери без граници“, убеден, че медийната среда у нас е по-лоша от всякога.

Медийното торнадо отнесе генералните директори на БНР и на БНТ при безпрецедентни обстоятелства.

Константин Каменаров подаде оставка след условна присъда за шофиране след употреба на алкохол. След конкурс временно изпълняващият длъжността Емил Кошлуков оглави обществената телевизия.

Изтече мандатът на Александър Велев като генерален директор на БНР. СЕМ избра нов – Светослав Костов и го освободи след стотина дни. Причината – спирането на излъчването на програма „Хоризонт“ за пет часа и опит журналистът Силвия Великова да бъде свалена като водещ на сутрешния блок и да ѝ бъде отнет съдебния ресор. Намеси се премиерът Бойко Борисов. Случаят коментира и президентът Румен Радев. Два протеста в защита на свободата на словото събра журналисти пред сградата на БНР. Служители на БНР организираха два контрапротеста в защита Костов.

Технически проблем е причина за спирането на ефирното излъчване за близо пет часа, обясни Светослав Костов. Регулаторът се срещна с Редколегията на програма „Хоризонт“. Мандатът на Светослав Костов беше прекратен и за временно изпълняващ длъжността директор беше назначен Антон Митов.

Появи се още една сюжетна линия – журналисти от „Хоризонт“ подадоха сигнал до временната комисия.

И тази година не се размина без вербална политическа агресия към журналисти. В разгара на предизборната кампания ефирът на БНТ спря за кратко заради поведението на кандидата за кмет и лидер на „Атака“, настоящ общински съветник, Волен Сидеров.

До края на март 2020 година правителството ще подготви план за развитието на медийната среда с модел за финансиране на обществените медии, който да гарантира независимостта им.

Обзор по темата можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Летище в Милано ще носи името на Силвио Берлускони

Вече е официално, че летище "Малпенса" в Милано ще носи името на бившия премиер на Италия Силвио Берлускони. Опозиция в Италия срещу идеята летище да носи името на Силвио Берлускони Това съобщи министерството на транспорта, ръководено от Матео Салвини. Уточнява се, че заповедта на Националния орган за гражданска авиация Enac, влиза в..

публикувано на 11.07.24 в 21:14

Ивелин Михайлов от "Величие" допусна, че може да бъде дискредитиран с досъдебно производство и арест

След създаването на временната парламентарна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства по данни за извършени престъпления от Ивелин Михайлов, член на партия "Величие" и управител на комплекс "Исторически парк" във ветренското село Неофит Рилски, самият Михайлов допусна, че може да бъде дискредитиран с досъдебно производство и арест...

публикувано на 11.07.24 в 21:00

Регионалният министър инспектира строителството на АМ "Хемус"

Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова e инспектирала строителството на магистрала „Хемус“. Работи се в отсечката между 132 -я и 139-я км, където се извършва оформяне на скатове и се изгражда колектор и дренаж. Към днешна дата участъкът от "Боаза" до пътния възел „Дерманци“ е изграден около 68%. Той е с..

публикувано на 11.07.24 в 20:32

Президентът посети в Бургас производствена база за бронирана отбранителна техника

Държавният глава Румен Радев посети новоизграждаща се в Бургас производствена база на компанията "International Armored Group“ (IAG), специализирана в произвеждането на бронирани автомобили за световните пазари. Президентът и съпругата му Десислава Радева бяха посрещнати от основателя и собственик на IAG д-р Антон Стефов, който представи плановете..

публикувано на 11.07.24 в 20:26
Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров: Има шанс депутатите от ДПС, застанали зад Доган, да подкрепят мандат на ПП-ДБ

Съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров, който е сред 17-имата депутати, които бяха изключени днес от парламентарната група на движението, заяви пред БНТ, че вълната от декларации в подкрепа на Ахмед Доган ще продължи. Според Чакъров още депутати ще напуснат групата на ДПС. Към днешна дата в нея остават 25-има народни представители и тя е вече..

публикувано на 11.07.24 в 20:06

В Кюстендил стартират "Музикалните четвъртъци"

Утвърдилите се вече като културно събитие всяко лято "Музикални четвъртъци" стартират от тази вечер на естрадата пред централното градско читалище "Братство“ в Кюстендил.  През седмица местните ценители на музикалното и танцовото изкуство, както и гостите на града и почиващите по балнеосанаториума ще имат среща с повече или по-малко известни, но..

публикувано на 11.07.24 в 19:57
Ахмед Доган

6 от структурите на ДПС в област Добрич се обявиха в защита на Доган, свалиха доверието си от Ертен Анисова

Шест от структурите на ДПС в област Добрич свалиха доверието си към депутата от 8 МИР Добрич Ертен Анисова. В протокол от проведено заседание те се обявяват в защита на почетния председател на партията Ахмед Доган. В протокола от проведеното заседание на структурите на ДПС в област Добрич, поместен на страницата им в интернет е записано, че..

публикувано на 11.07.24 в 19:33